Szánhúzás
Kutyaszánnal Európa tetején
Felkészülés a Finnmark versenyre
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Drahos István  |  2007. február 01.

Korán reggel indulunk, 64 kutyával az utánfutónkban. December van, és ilyenkor a sarkkörön túl rövidek a nappalok. Valójában a Nap délben sem emelkedik a horizont fölé, és a nappali szürkület alig enged látni valamit a tájból.


 

Úticélunk Európa teteje, a Skandináv-félsziget északi része, hogy szánhúzókutyákat készítsünk föl egy hosszú versenyre.

 

A Finnmarkslopet Európa egyik legnagyobb, és minden bizonnyal a leghosszabb távú kutyaszánversenye. 1000 km a Skandináv-félsziget legészakibb területein, a Finnmark-plató tundravidékén. Talán az egyetlen hozzá mérhető Európában a La Grand Odyssee, a ma már legendának számító Alpirod hagyományait és valamikori pályáit követő nagy verseny, amely megközelíti ugyan ezt a távot, de valójában szakaszokból áll. A versenyzőknek többször kell összepakolniuk, hogy a verseny egy újabb szakaszára utazzanak. Ezzel szemben a Finnmark az alaszkai versenyekhez hasonlóan egy szakaszból áll. Nyilvánvalóan ezért is választották kvalifikáló versenynek az észak-amerikai hosszú távú versenyekre.

 

Az Iditarod előszobája

Európai kutyaszánhajtó nevezését csak akkor fogadják el az utolsó Nagy Verseny, az Iditarod szervezői, ha a jelölt korábban már teljesítette a Finnmark Race 1000 km-es távját. Viszont az a helyzet, hogy előbb ehhez is kvalifikációt kell szerezni, a verseny 500 km-es távján. Tehát ha egy európai hajtó azt az álmot dédelgeti magában, hogy elindul a világ leghosszabb kutyaszánversenyén Alaszkában, az út oda a Finnmark tundravidékén keresztül vezet. Nem véletlen tehát, hogy a verseny évről évre rekordot dönt az indulók számát illetően. A 2007-es Finnmarkslopetre eddig 116 nevezés érkezett be.

Vendéglátóim, Tore és Tove igazi veteránnak számítanak a norvég hosszú távú hajtók körében. Tove 95 óta minden évben elindult, és teljesítette a távot. A 2007-es versenyre való felkészülésben én is segítségükre vagyok. 64 kutyával együtt indulunk északnak, hogy a versenyekhez hasonló körülmények között edzhessük őket. utunk a fjordokkal szabdalt norvég partvidék mentén vezet fel északra, Altába, melyet a sarki fény városának is hívnak. Ebben az északi városkában van ugyanis a rajtja és egyben a célja is a versenynek.

Altát elhagyva folytatjuk utunkat a belső területek felé. Szállingózni kezd a hó, miközben egy kanyonon haladunk keresztül, a meredek sziklafalakon mindenütt csodálatos jégzuhatagok. Közeledünk célunk felé. A magas hegyek után szelíddé válik a táj. Ez már a Finnmark-fennsík, a hatalmas rénszarvascsordák és a samik, azaz a lappok hazája.

 

Éjszakai találkozás

Szállásunk közvetlen közelében három sami család él, a egyik ház mellett a lappok hagyományos sátra, a lavvo áll. A házak körül kószáló fekete kutyák kevésbé hasonlítanak lapp pásztorkutyára, annál inkább orosz-európai lajkára. Miközben figyelem őket, Balto története jut eszembe, aki Norvégiából, talán éppen erről a környékről került Alaszkába, és vált lapp rénszarvasterelő kutyából a világ legismertebb és leghíresebb szánhúzókutyájává.

Fejlámpák fényénél készítjük elő a stake-out-ot, hogy a kutyák végre kikerülhessenek a hosszú út után az utánfutóból. Mindannyian izgatottak, és az esti etetést várják. Evés után végül elcsendesednek, míg mi a szállásunkat elfoglalva, saját felszerelésünket készítjük elő a másnapi edzéshez. Egyszer csak éles ugatás hallatszik kintről. Két kutyafogat áll a kabinunk előtt. Csak Krisztián lehet az - találom ki - hiszen tudom, hogy Kjell-el együtt a környéken vannak. Ők is a Finnmarkslopet-re készülnek. Krisztiánt régóta ismerem a magyarországi versenyekről, és igazi jó barátnak tartom. Nincs sok időnk beszélgetni. Megfordítjuk a fogatokat, és már indulnak is vissza az ösvényen. Hogy kicsit meghosszabbítsam az örömteli találkozást, felpattanok a mellettem elsuhanó szánra, így a runneren állva még válthatunk néhány szót egymással. De az ösvény az éjszakába vezet, és nincs rajtam elegendő öltözék egy hosszabb visszaútra. Elköszönök tehát, a súlyomtól megszabadult kutyák pedig szaporábbra veszik lépteiket, és hamarosan eltűnnek a sötétben.

 

Az első start

Másnap korán kelünk, sok tennivalónk van még indulásig. kutyáink megkapják szokásos reggeli levesüket. Fontos, hogy igyanak egyenként figyeljük őket, hiszen 6-7 órán keresztül kell majd megállás nélkül futniuk. Ehhez a teljesítményhez elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel. Nemcsak a kutyáknak, nekünk magunknak is fontos sok folyadékot innunk, ez a nagy hidegben fokozottan érvényes.

Első napi rajtunk sok bonyodalommal jár. Nem igazán megfelelő a terep az induláshoz, és a kutyáink tele vannak energiával. Legalább tíz napja nem volt rajtuk hám. ráadásul rögtön, ahogy elstartolunk, az országutat kell kereszteznünk. Nem nagy a forgalom, de épp az imént ment el egy-két kamion egy erős, tízkutyás csapatot pedig szinte lehetetlen közvetlen a rajt után megállítani. Miután baj nélkül átjutunk az úton, rögtön a lapp pásztorkutyákkal kell megküzdenünk. De végül elcsendesedik minden, csak a kutyák lihegése és a szántalpak suhanása hallatszik.
Bokros bozót váltogatja egymást a fátlan tundrával. Borús az idő, pár száz méternél alig lehet messzebbre látni. Egy-egy hófajd rebben fel a kutyák ugatásától kísérve, és olvad bele pillanatok alatt a fehérségbe. Nehéz, néha lehetetlen megkülönböztetni az eget a földtől. Eltűnik a horizont, ami szétválasztaná őket, a fehérségben és a csöndben válik eggyé újra minden.

 

Rénszarvasok útján

Hosszú órákon keresztül rójuk a kilométereket. Nem állunk meg, és nemigen beszélünk egymással. Igyekszünk egyenletes tempót tartani az egész út során. Ezt eleinte csak folyamatos fékezéssel tudjuk elérni, ami nekünk, hajtóknak megterhelő ugyan, de annál inkább szükséges. Ha túl gyorsan haladnánk, kutyáink könnyen szerezhetnének sérüléseket. Legfontosabb a lejtőkön való fékezés, hiszen itt a kutyák azonnal vágtába kezdenek.

Utunkat úgy terveztük meg, hogy lehetőleg ne találkozzunk rénszarvascsordákkal. Ez a mi haladásunkat is akadályozná, de a lapp pásztorok sem minden esetben örülnek az ilyen találkozásnak. Még a hámokat adtuk fel a kutyákra reggel indulás előtt, amikor egy sami pásztor közeledett felénk motoros szánnal, ölében tartva fekete kutyáját. Tőle érdeklődtünk, merre mozognak a csordák. 2-3 ezer állat van a környéken, épp összeterelik őket, és délebbre vonulnak - mondta.

Kerek karámok mellett haladunk el, melyeket a rénszarvasok befogására használnak. Elmaradoznak a kisebb bokrok is mögöttünk, ismét nyílt terepre érkezünk. Itt furcsa szag üti meg orromat. Ez csak a rének szaga lehet - gondolom. Valószínűleg a mellettünk hosszan elnyúló domb túlsó oldalán lehetnek. A kutyák is izgatottan emelik fel fejüket, de tovább haladnak. Nemsokára országútnál szélesebb sávban patanyomok ezreit találjuk a hóban, melyeket motoros szán kísért.

 

Üdvözöl az északi fény

Lassan hat órája állunk a szánon, állig beöltözve, szinte meditatív állapotban, a kutyák mozgására figyelve. Tökéletes felszerelésem ellenére érezni kezdem, hogy végtagjaimban egyre rosszabb a keringés, és már nem elég, ha a csizmámban mozgatom a lábam. A kutyák is egyre fáradtabbak, ezért az emelkedőkön leszállok a szánról, és futva követem azt. Tökéletes a sötétség, amelyben haladunk, csak a fejlámpa az, ami segít a tájékozódásban. Jó lenne már meglátni szállásunk fényét a távolban, ami a kutyáknak is, nekünk is pihenést ígér. De ehelyett egyre erősebb a szél, ami nehezíti a haladást, és keményen vágja arcunkba a havat.

Egy újabb óra elteltével a kutyák fáradtságuk ellenére erősíteni kezdik az iramot: érzik, hogy közeledünk mai utunk végéhez. Végül megérkezünk, és ismét ott állunk a ház mellett, ahonnan reggel indultunk. Kimerültek vagyunk, és jó lenne kicsit átmelegedni, de nem tehetjük, amíg a kutyákról nem gondoskodtunk. Le kell vennünk róluk a hámot, és egyenként a helyükre vezetnünk őket, majd el kell készítenünk a száraz tápból és csirkehúsból álló vacsorájukat. Ezután összetekerjük a szárakat, és elpakoljuk a felszereléseket. Ahogy összeszedjük az etetés után a tálakat, a kutyák összegömbölyödnek, és ismét teljes lesz a csend. Csak ekkor vesszük észre, hogy közben az ég kitisztult, és játékos táncát járja felettünk az északi fény, az auróra.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)