A kiállítások története
Kiállítások története IV.
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Eifert Anna  |  2001. augusztus 21.

Kiállítások története IV.

A kiállítások történetének egyik jelentős mérföldköve volt az első Birmingham Show 1860 decemberében. A szervező, Richard Brailsford ekkor már nem volt fiatal, hatvanas évei elején járt. Nagy kutyarajongóként elsősorban a pointereket és a szettereket kedvelte.


 

Nemcsak tudományos alapossággal dolgozó tenyésztőként, hanem nagyon jó kiképzőként is ismerték a környéken. 1863-ban és 1864-ben Derby lordjának pointereivel foglalkozott, és egy 17 kutyából álló kis falkát 397 Guinea-ért sikerült eladnia egy árverésen. Hogy mindegyik pointer elkelt, nemre és korra való tekintet nélkül, az elsősorban Brailsford hírnevének volt köszönhető. Brailsford több próbálkozás után a birminghami kiállítással igazi sikert ért el, és a National Show of Sporting Dogs at Birmingham néhány év alatt az egyik legnagyobb sportrendezvénnyé nőtte ki magát az Egyesült Királyságban.

A kiállítás helyszíne Cheapside körzetében Bretherton's Repository volt, egy hatalmas, raktárszerű mezőgazdasági épület. A kiállítás sikerének kulcsa és történeti jelentősége a kutyák több különböző osztályba sorolása volt. Manapság ez magától értetődő, de korábban csupán igen felületes csoportosításokat használtak, Birmingham kivételével. Brailsford beosztása, melyet még tovább bővítettek, a következő volt:

 

* pointerek (nagyok)
* pointerek (kicsik)
* pointer kölykök
* angol szetterek
* szetter kölykök
* retrieverek
* clumber spánielek
* cocker vagy más spánielek
* toy osztály
* extra osztály

1860-ban ugyanúgy rendeztek kisebb városi és vidéki kiállításokat, mint korábban, de csupán Birmingham-ben történt valami rendkívüli. A december 3-4-i First Exhibition of Sporting and other Dogs elnevezésű rendezvényre 267 nevezés érkezett, ami valóban 267 kutyát is jelentett, ugyanis mindenkit csak egy osztályba lehetett nevezni. Messze a legmagasabb nevezési létszám a kiállítások addigi történetében! A sikert egyértelműen a Brailsford kialakította kiállítási osztályok eredményezték. Több osztályban is indulhattak a "hound" típusú kutyák, melyeket C. Wickeder bírált. A pointereket Moore, W. Lort és H.B. Leigh, a szettereket Irving és W. Brooks bírálta. És volt még egy osztály olyan kutyáknak, melyek eddig főleg Charlie Aistrop és társai kiállításain szerepeltek. Brailsford "toy dogs-nak" nevezte ezt a csoportot, holott itt szerepeltek a masztiffok, újfoundlandik, dalmaták, bulldogok, a sheepdogok és a black and tan terrierek illetve a fehér vagy angol terrierek. A kiállítás nagyobb nyilvánosságot kapott a sajtóban, mint amit napjainkban elérhet egy ilyen jellegű rendezvény. A december 12-i The Illustrated London News nagy terjedelmű és hiteles információkkal szolgáló riportot közölt a kiállításról. Negatívumként csak azt rótta fel a rendezőknek, hogy talán szerencsésebb lett volna, ha a kutyák valamilyen emelvényen foglalnak helyet, és nem a padlóval egy szinten fekszenek szorosan egymás mellett, csupán egy vászonhálóval elválasztva. Az újság dicsérte a kutyák türelmét, és bár volt némi verekedés, csupán egy megharapott emberről hallottak. A fantasztikus rendezvény 7800 látogatót vonzott és 500 font bevételt hozott. A kiállítások látogatóinak száma évről évre egyre nőtt: 1861-ban 17.035 ember fizetett azért, hogy a kutyákat láthasson, 1862-ben már 29.137, 1863-ban csak 21.561, 1864-ben pedig 23.629, ebből 2636 birmingham-i iskolás ingyen belépőt kapott az adott kiállításra.

A kritikákat megfogadva, a Birmingham Show tágasabb helyszínre, a Bingley Hall-ba költözött, és néhány év kivételével ott is maradt 1971-ig, Birmingham állandó és egyre nagyszabásúbb rendezvényévé válva; 1861-ben már 535 nevezés érkezett a kiállításra.

Az első többnapos, más rendezvényektől teljesen független kiállítás a Northern Exhibition of Sporting and other Dogs elnevezésű rendezvény volt Islingtonban, 1961. június 24-28-án, 803 nevezéssel. Két évvel később, 1863-ban, a már First Great International Dog Show névre hallgató kiállításra 1678 nevezés futott be, ami kb. 2000 kutyát jelenthetett, mert már létezett a tenyészpár és tenyészcsoport kategória.

Egyre fokozódott a csak társasági vagy kiállítási kutyák iránti érdeklődés, a munkakutyák kezdtek háttérbe szorulni. Az egykori harcikutyáknak a kiállítások legitim megjelenési lehetőséggel szolgáltak. nőtt a külföldi fajták népszerűsége is, ami néhány hazai fajta kihalásához vezetett. Eltűnt a kisméretű bulldog, a black and tan terrier és a ma már óangol fehér terriernek nevezett fajta, miközben egyre nőtt az "extra class-t" megtöltő fajták népszerűsége: egyiptomi és kínai kutyaelnevezésű fajták jelentek meg, színre lépett a chow-chow is. 1862-ben, a harmadik birminghami kiállításon debütált a bernáthegyi és az eszkimó kutya, majd brazil, görög és szicíliai kutyák is szerepeltek. 1964-ben, a második nemzetközi islingtoni kiállításon nyitottak először champion osztályt, persze anélkül, hogy pontosan meghatározták volna, mit is jelent a champion cím. Érdekesség, hogy ezen a kiállításon a győztes harrier-tulajdonosok között szerepelt a walesi herceg is, a későbbi VII. Edward.

Nagyobb és még nagyobb kiállításokat rendeztek, mindennapivá vált az ezres nevezési létszám, egyre több fajta kapott külön osztályt - egyre inkább a káosz veszélye fenyegette a kutyás világot, egyre inkább szükség lett volna valamilyen központi szervezésre, valamilyen egységes szabályzatra. Gyakran előfordult, hogy ugyanaz a kutya egy héten több kiállításon is szerepelt más néven, kennelneve egyáltalán nem volt, esetleg abszolút név nélkül nevezték, de gyakori volt a kutyák kölcsönadása is, vagy ha a tulajdonos úgy látta, a benevezett kutya éppen nem elég fit aznap, kicserélte egy másik ebre. Egyre több érv szólt a Kennel Club létrehozása mellett.

 

Folytatjuknyitókép: x

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)