A kiállítások története
Kiállítások története I.
The Westminster Kennel Club
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Eifert Anna  |  2011. október 19.

Kiállítások története I.

Kiállításra, kutyakiállításra járni - mondják sokan tenyésztők - életforma. Szerte a világon megszállott emberek pénzt, időt és fáradságot nem kímélve ott vannak mindenütt. Szépségkiállítás, amelynek ma már köze nincs a sok száz fajta kutya belső értékeihez, show amit lehet nagyon szeretni és lehet elítélni.


 


Ma Magyarországon három-négyezerre tehető azok száma akik aktívan járják a kiállításokat és sok tízezerre akik szájtátva ámulnak a hangzatos címeken és csodás serlegek tömegén. Gyorsan leszögezem, nincs ezzel semmi probléma. Lehet ez nagyszerű szórakozás és lehet(ne) az állomány bemutatása hozzáértők számára.

Sorozatunk célja nem a mai állapotok taglalása, sokkal inkább a kutyakiállítások történetének összefoglalása. Bemutatni azt a nemes igyekezetet, amely a polgáriasodó világban szervezetté tette a kutyatenyésztést és annak kirakatát, a kutyakiállítást.

 

Sorozatunk elé kedvcsináló gyanánt: Minden idők két legnagyobbika: a Cruft's és a Westminster.

 

A két példaadó kutyás nagyhatalom, Anglia és Amerika a kiállítások terén is maradandót alkotott: a londoni, később birminghami Cruft's és a New-York-i Westminster szinte legendává vált a vérbeli tenyésztők és kiállítók között.

Az Egyesült Államokban a Kentucky Derby mellett a Westminster Show a legrégebbi, folyamatosan megrendezett sportesemény. Több mint 120 évvel ezelőtt néhány úriember, a sportkutyázás, különösen a szetterek és pointerek lelkes hívei, rendszeresen, minden héten találkoztak a New York-i Westminster Hotelben, hogy egy kellemes vacsora mellett elbeszélgessenek közös szenvedélyükről. Hamarosan úgy döntöttek, hogy a kutyák iránti érdeklődés növelése, és ezáltal a fajták nemesítése érdekében létrehoznak egy klubot, mely kedvenc találkozóhelyükről a Wesminster Kennel Club nevet kapta. 1876-ban, az angliai, illetve egy philadelphiai kiállítás sikerén felbuzdulva, maguk is elhatározták, hogy egy minden évben ismétlődő show-t szerveznek. 1877-ben került sor első kiállításukra, a "First Annual New York Bench Show of Dogs"-ra, Gilmore's Gardenben, május 8. és 10. között. A siker viszont olyan hatalmas volt, hogy a kiállítást azonnal meghosszabbították egy nappal. A korai éveket leszámítva, a Westminster állandó helyszíne a híres Madison Square Garden. 1888-tól május helyett februárra tették át a kiállítás időpontját.

A Westminster Kennel Club tagjainak első nagyszerű pointere Sensation volt, akiről azt állították, a világ legszebb fejű pointere. Sensation emlékét ma is őrzi a klub logója. Az első Best in Show címet a Club 1907-ben adta ki; a szerencsés győztes egy simaszőrű foxterrier, Ch. Warren Remedy lett, aki azóta is egyedülálló módon, 1908-ban és 1909-ben is a Westminster Show legszebb kutyája lett. Duplázni eddig hét kutya tudott, legutoljára 1971-ben és 1972-ben egy angol springer spániel, Ch. Chinoe's Adamant James.

Angliában az első szervezett kiállítást - amelyen nem valami más esemény kapcsán mutatták be a kutyákat - 1859. január 28-29-én tartották, Newcastle-on-Tyne városi csarnokában. R. Brailsford kezdeményezésére Shorthose és Page urak szervezték az eseményt, melyen 60 kutya vett részt, szetterek és pointerek. Ekkor még egyetlen osztályban indult minden fajta és a kutyák az azonosíthatatlanság homályába süllyedtek, kennelnevüket kivéve. Legtöbbször így szerepeltek a korabeli katalógusokban: "Mr. Murrel Spot nevű kutyája". Sajnos a győztes neve nem maradt fenn.

Charles Cruft, a híres Cruft's kiállítás névadó alapítója ahelyett, hogy a családi ékszerüzlet vezetésében vett volna részt, munkát vállalt James Spratt új vállalkozásában, mely "kutyakeksz", vagyis korabeli kutyatápok eladásával foglalkozott Londonban. Charles Cruft ambíciózus fiatalember volt, így rövid tanulóidő után, irodai kifutófiúból utazó ügynökké lépett elő. Ennek köszönhetően számtalan nagybirtokossal és még nagyobb kennelekkel került kapcsolatba. Karrierje következő állomása már Európa, azaz a kontinens, ahol 1878-ban francia tenyésztők, Cruftot bízták meg a párizsi világkiállítás kutyás szekciójának megszervezésével. És ekkor Charles még csak két éve hagyta ott az iskolapadot! 1886-ban tért vissza Angliába, ahol egy hatalmas terrier kiállítás, az Allied Terrier Club Show szervezésével bízták meg.

Ebben a korszakban magánemberek is rendezhettek kiállítást, saját hasznukra. Ez a szempont valószínűleg Charles-ra is nagy hatást gyakorolt, így 1891-ben, Islington-ban, a királyi mezőgazdasági csarnokban megrendezte első saját kiállítását, melyet igen tetemes haszonnal zárt. Napjainkban már nincsenek privát kiállítások Angliában, a kiállítás-rendezés engedélyezésének jogát a Kennel Club birtokolja, mely csak non-profit szervezeteknek adhat ilyen jellegű meghatalmazást.

Cruft 1938-ban halt meg, s kiállítását 1939-ben özvegye rendezte. Három évvel később azonban már nagyon megerőltetővé vált számára ez a feladat, és hogy maradandóvá tegye a férje által világhírűvé tett kiállítást, megkereste a Kennel Clubot, hogy vegyék át a rendezést, és eladta nekik a Cruft's show jogát. 1948-ban tartották az első Cruft's kiállítást a Kennel Club égisze alatt. Azóta évről évre egyre nagyobb méreteket ölt a rendezvény, 1982-től háromnapos, 1987-től pedig már négynapos a kiállítás. 1991-ben a százéves intézmény Londonból Birmingham-be költözött. Idén a száj- és körömfájás járvány miatt az áprilisi időpontot kénytelenek voltak májusra áttenni. (Folytatjuk!)

 nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)