Agility
Professzionális agárversenyzés
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Eifert Anna  |  2000. november 21.

A professzionális szó jelentéskörébe manapság óhatatlanul vegyül egy kis negatív felhang.


 

Bár profinak nevezzük a kiemelkedő teljesítményt is, a szóhoz társuló fogalom pénzzel kapcsolatos mivolta végett hajlamosak vagyunk kétkedéssel fogadni bizonyos tevékenységek professzionális változatát, önkéntelenül összekapcsolva azt doppinggal, visszaélésekkel, könyörtelenséggel. Ami az ebeket illeti, az FCI a kutyákra való tekintettel szigorúan tilt minden pénzdíjas eseményt, így elítéli a profi agárversenyzést is. Pedig a profik sokkal jobban óvják kutyáikat!

1990 óta hazánkban is létezik profi klub, a Hungária Agárverseny klub, mely a Kontinentális Agárszövetség tagja. A klub versenyigazgatója, Benke Judit segített eligazodni a profik - mint végül kiderült, igen humánus - világában.

Az előítéletekkel szemben a profi agarasok egyáltalán nem terhelik túl kutyáikat, hanem kifejezetten kímélik őket, hogy a lehető legkevesebb sérülés mellett maximális gyorsaságot érjenek el. Az FCI versenyekkel ellentétben, ahol napi három futam sem ritka, egy profi versenyagár naponta csak egy futamot teljesíthet, sőt, Angliában - a rengeteg verseny miatt - csupán minden ötödik napon futhat. Ez egyrészt a sérülések elkerülése végett nagyon fontos, hiszen tapasztalatok szerint az egy napon futott második és harmadik futamon halmozottan fordulnak elő balesetek, másrészt az agárverseny lényege a gyorsaság, maximális teljesítményre pedig egyetlen kutya sem képes több futamon keresztül.

Ha valamit profinak nevezünk, akkor ott csak a kiemelkedő teljesítményt nyújtó versenyzőnek van helye - gondolnánk -, s lassú vagy verekedős agárra nincs szükség. A profi agárversenyzésben azonban ez nem így van, persze nem merő részvétből. Mint mindennek, ennek is meg van a maga oka. A profi agárversenyeken a kutyák legtöbbször kategóriákra osztva futnak, előzetes teljesítményeik alapján. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a hasonló a hasonlóval versenyez. Így a kevésbé klasszis kutyának is van esélye a győzelemre, ráadásul minden futam nagyon izgalmas, hiszen a nagyon gyors kutyanem kerülhet össze nagyon lassúakkal. Egy futamban egyébként legalább négy, maximum nyolc agár versenyez. Ha egy kutya a saját kategóriájában kétszer nyer, feljebb juthat, de ha többször utolsó helyen végez, alsóbb kategóriába csúszik.

És ha egy kutya verekedős? Semmi gond, indulhat a gátfutáshoz hasonlatos versenyszámban! Itt a pálya két egyenes szakaszán két-két akadályt állítanak fel, melyet a kutyáknak futás közben át kell ugraniuk. A tapasztalat szerint ez annyira leköti az agarakat, hogy az egyébként verekedős egyedek sem foglalkoznak a többiekkel. Így a profik két legyet ütnek egy csapásra: a kötekedő példányokat sem kell kiselejtezniük, ráadásul adott egy igen látványos, közönségszórakoztató betétfutam. Hiszen azt azért ne feledjük, hogy a profi agárversenyekre fogadások köttetnek (Magyarországon még nem!), s a rendezőknek mindent meg kell tenniük a fogadók szórakoztatásáért és bizalmáért. Nem csoda, hogy nagyon szigorúak a doppingvizsgálatok, s a doppingoláson ért trénert egy életre eltiltják. A humán sportokkal ellentétben egyébként az agárversenyeken eleddig alig volt példa tiltott szerek alkalmazására. 1998-ban a Hungária Agárverseny klub rendezte a kontinens legnagyobb versenyét, az Európa Bajnokságot. A döntőbe jutott kutyáktól vizeletmintát vettek, melyeket egy írországi laborban ellenőriztek, s mindegyik eredmény negatív volt.

Angliában az agárversenyzés nemcsak a gazdagok kiváltsága. Gyakori eset, hogy mondjuk egy acélgyári munkás vásárol magának versenyagarat, melyet azonban nem maga képez ki, hanem kihelyez egy trénerhez, aki gondoskodik a kutya ellátásáról, felkészítéséről, versenyeztetéséről. A tulajdonos pedig hétvégéken családjával meglátogatja a kutyát a trénernél, vagy kimegy a versenyre szurkolni. A kategóriáknak köszönhetően kutyája még nyerhet is! Ha pedig kiöregszik, a család magához veszi a kutyát kedvencnek. Az angol agárklubok tevékenységéhez egyébként a kiöregedett versenyagarak "nyugdíjazása" is hozzátartozik: ha a tulajdonosnak esetleg már nincs szüksége a kutyára, a klub szerető családot keres neki.

A Hungária Versenyagár klub évente kb. 15 versenyt illetve ugyanennyi edzést rendez csepeli pályáján. Mint minden profi klub, ők is csak angol agarakkal foglalkoznak, de edzéseiken részt vehetnek más agárfajták is.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)