Vadászkutya
Tacskó a kotorékban
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Pomázi Ágoston  |  2011. május 25.

Tacskó a kotorékban

A kotorékozás nem más, mint egy vadászati mód a földalatti üregekben lakó vagy alkalmilag ott tartózkodó állatokra (szőrmés kisragadozókra), az erre kitenyésztett vadászkutya fajták közreműködésével.


     Milyen követelményeket támasztunk e fajtákkal szemben és mely ebek sorolhatók a "kotorékvadász" csoportba? Elsősorban a tacskók és a különböző terrierek. Nagyon fontos a kotorékban végzett munkánál a rettenthetetlen bátorság, ami megfelelő intelligenciával párosulva vezet eredményes feladat-végrehajtáshoz. Emellett - mivel a természetes kotorékban végzett munka mindig kétesélyes és "veszélyes üzem" - megkövetelendő a pszichikai és fizikai állapot legmagasabb szinten tartása. Ezért örök törvény, hogy egy éves kor alatti kutyát ne dolgoztassunk valódi kotorékban! Ott csak teljesen kifejlett kutyáknak van helye!
     Ahhoz, hogy kiváló tulajdonságú használati vadászebekhez juthassunk, óriási a tenyésztői felelősség. Nem elég szép kutyát "csinálni", annak jónak is kell lenni, ami azt jelenti, hogy az öröklött belső tulajdonságok nagyon kifejezők, átütők.


     A föld alatti munkánál a kutya nem hibázhat, mert az életébe kerülhet, viszont a vadgazdálkodás területén munkájuk nélkülözhetetlen. Ezért fontos, hogy a tenyésztőktől megfelelő külső és belső tulajdonságokat hordozó kölykök kerüljenek értékesítésre. Ennek alapja a céltudatos szelekció, a megfelelően kitűzött tenyészcél és a környezet, ahol a kölykök életük első időszakát eltöltik. A kis kutyát első önálló lépéseitől kezdődően szoktatni, nevelni, majd tanítani kell, ezzel párhuzamosan állandóan fejlesztendő a fizikai állapota. Mindezt ugyanúgy kell végezni, hogy az ne legyen megterhelő és ne váljék unalmassá! Eközben állandóan figyelni kell viselkedésüket. Ideggyenge, bátortalan kölyköt nem szabad munkába fogni, de ezek később a tenyésztésbe nem kerülhetnek be!
     A tacskók és terrierek iránt vonzódást érzők számára tudom ajánlani, hogy a fajták kedvessége, embercentrikussága miatt minél többen tartsák, de tenyészteni csak azok tenyésszék, akiknek lehetősége van a fentiek figyelembevételére, valamint képesek a tenyészcéloknak megfelelően végezni ezt a tevékenységet. Erre elsősorban a fajták genetikai értékeinek megőrzése érdekében van szükség. És végül néhány gondolat a konkrét feladatokról. A kotorékvadászat megfelelő időszakhoz kötött. Az úgynevezett "ugrasztás" ideje a téli koslatáskor van. Ez január, február hónapokban zajlik. Ilyenkor napközben a kotorékban tartózkodó rókát vagy rókákat kell a kotorékba hatoló kutyának kiugrasztani és a kint várakozó vadász puskája elé hajtani.
     A másik módja a szaporodási időszakra tevődik és tart a kölykök önállósulásáig. Ebben az időszakban nehezen hagyja el kotorékát a szuka róka, mert az ivadék gondozási ösztöne arra készteti, hogy a kölyköket védelmezze. Ekkor alakul ki a föld alatti harc. Ilyenkor lényeges az apportírozó munka, mert a lefojtott rókát és mindent, amit a kotorékban talál a kutya, felszínre kell hoznia. Ezekből a vadgazda sok mindenre magyarázatot kap. Pl. az almon belüli ivari megoszlásról, a táplálékul zsákmányolt állatfajokról stb. Minden vadászterületen el kell dönteni, hogy mit akarunk. Apróvadat vagy rókát, mert együtt a kettő csak akkor fér meg, ha figyelünk a megfelelő arányokra. Ehhez ad nagy segítséget a kiváló kotorékeb.nyitókép: Archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)