Kiképzés, kutyaiskola
A vakvezető kutya kiképzése
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Juhászné Mályi Edit  |  2011. május 29.

A vakvezető kutya kiképzése

A kiképzés célja - leegyszerűsítve -, hogy a kutya megtanulja a térbeli kiterjedésű akadályok észlelését, jelzését, illetve kikerülését. Ennek érdekében bizony a veleszületett ösztöneinek egy részét el kell fojtania (pl.: vadászat). A kiképzés első fázisában a négylábú megtanul elöl haladni - húzni -, valamint, hogy mozgásában az ember és kutya együttes szélességével és magasságával kalkuláljon.


 

Ennek érdekében bizony a veleszületett ösztöneinek egy részét el kell fojtania (pl.: vadászat). A kiképzés első fázisában a négylábú megtanul elöl haladni - húzni -, valamint, hogy mozgásában az ember és kutya együttes szélességével és magasságával kalkuláljon. Ezt kétféleképpen sajátíthatja el: úgynevezett tankocsival, vagy közvetlenül a kiképző segítségével. előbbit már csak egy-két iskolán használják - rendkívüli kiképzési segédeszköz. Egy meglehetősen súlyos - a páros együtt kiterjedését imitáló - guruló vasszerkezetben hám segítségével befogják a kutyát, és addig tolják a fenekére, vagy húzzák előröl, amíg a tanonc vezényszóra el nem indul. Ezután jön csak a java! Ha a kutya lelép a járdáról, rázúdul a vasszerkezet, ha fellépve ugyanerre nagyot ütközik a keret. A modern humánus iskolákban, sokat sétálunk, még növendék négylábú tanulókkal városi forgalomban, és mindig megállva az előbb említett akadályoknál a bevésődésig gyakorolják, negatív élmény nélkül ezt. Ha a vakvezető palánta már megfelelően húz, és egyenes vonalban közlekedve kitér az előtte álló akadályok elől, megáll a le- és fellépőknél, következhet az irányok tanítása. Itt sem rángatjuk jobbra-balra a kutyát, hanem a megfelelő vezényszót ismételgetve egyszerűen nem engedjük a rossz irányba elindulni. Ha a jó irányba fordul - nagyon megdicsérjük!

Buszra való felszállásnál a négylábú megy elöl és megkeresi a legközelebbi üres ülőhelyet, viszont leszállásnál elkerülendő, hogy a látássérültet netán maga után rántsa - a gazdi megy elöl, társa csak vezényszóra követheti! A keresések tartoznak a kutya által legkedveltebb feladatok közé, hisz ezeket a gyakorlatokat jutalomfalattal honorálják. Keresniük kell: zebrát, ajtót, nyomógombos jelzőlámpát, liftet, lépcsőt, postaládát, padot, megállót jelző táblát.

A PIROS JELZÉST viszont NEM tanítják, és - a közhiedelemmel ellentétben - nem ezért, mert színvak, hanem egyszerűen nagyon veszélyes lenne, hisz a kanyarodó forgalommal sokszor együtt kap zöldet a gyalogos. Segítsünk hát látássérült társainknak, de soha ne a kutya felőli oldalon tegyük ezt! Átkelésnél csak szóljunk, ha szabad indulnia, legfeljebb kérjük meg, hogy ő karoljon belénk, s ne taszigáljuk magunk előtt őket!

A kiképzés vége felé az úgynevezett "magas akadályok" tanítása következik. Fejmagasságú léceket is kell jelezni négylábú társunknak, és ez igazán nagy körültekintést igényel tőle, hiszen látószögén kívül esik, és ő különben is simán átfér alatta. Bizony igencsak meglepődik, mikor kiképzője által levert léc az orra előtt landol. Legközelebb már felfelé is tekinget. Egy jól összeszokott páros még útfelbontás és egyéb veszély ellenére is biztonságosan közlekedik a nagyvárosokban.

Így a látássérült emberek visszakapják elveszett szabadságukat, hiszen ők tudják, hova akarnak menni - társuk megmutatja, hogyan tegyék ezt!

 nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)