Szánhúzás
Szánhúzókutyák télen-nyáron
Jégvitézek hó nélkül
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2013. október 15.

Szánhúzókutyák télen-nyáron

A szánhúzó kutyák közismerten a jeges tájak lovagjai. Akkor vannak igazán elemükben, amikor ősi mesterségüket űzhetik: fenséges, zord tájakon, hóban és fagyban röpíthetik a szánt.


Ezeknek a nagyszerű kutyáknak lételeme a mozgás, akkor "boldogok", ha maximális fizikai erőfeszítésekre sarkallják őket. (Legalábbis azok a szerencsés példányokat, melyeket rendszeresen versenyeztetnek, melyeket nem "szobakutyaként" tartanak.) Igen ám, de itt nálunk, Európában, mihez kezdenek velük nyáron?...

     A szánhúzó huskyk, malamutok, szamojédok nyáron se lazsáljanak, hanem dolgozzanak! - javasolja Dr. Dorit Freddersen-Petersen állatorvos, neves kutya-etológus, a kieli egyetem szakembere. Szerinte hűvös nyári hajnalokon vagy napnyugta után érdemes befogni őket - akárcsak két-három kutyát is - "kerekes szánkó" elé és sima, sík terepen huzassuk magunkat velük.
     Ezt persze a kutyasportok, pontosabban a szánhúzó sportok szerelmesei - és művelői! - maguk is nagyon jól tudják. "Sportosan" tartott kutyáik nyáron is edzésben vannak. Általában a téli "adag" felét teljesítik: kétnaponta 7-10 kilométert futnak, hetenként egy alkalommal pedig - ha erre alkalmuk nyílik - fogatolt edzésen vesznek részt. Pihenőnapokon a kutyák kialusszák fáradalmaikat. Gondozásuk, etetésük, fegyelmezésük nagyjából napi 4-5 órát vesz igénybe.
     A "sarkvidék hajóinak" kiképzése és gyakorlása (legyen nyár vagy tél) természetesen különbözik a kutyaiskolákon megszokott, "szokványos" gyakorlatoktól. Körülbelül 7-10 hónapos koruk között már tudniuk kell pórázon vezetve parancsra irányt változtatni, majd hozzászoktatják őket a hámhoz. Télen-nyáron terepgyakorlatokon vesznek részt és megtanulják a természetes akadályok kikerülését, illetve leküzdését. Nyáron különösen arra kell ügyelni, hogy ezeket a megerőltető feladatokat ne a legnagyobb kánikulában gyakorolják. Vannak persze olyan napok, amikor hajnalban vagy alkonyat után is még nagy a hőség. Ilyenkor sűrűn tartanak pihenőt, s nedves kendővel mossák le fejüket, hiszen tudjuk jól, hogy a kutya biológiai hűtőberendezése - miután izzadni nem képes - elég kényes és bonyolult. Ügyelni kell az étrend megválasztására is. A téli masszív, kalóriadús ételeket ilyenkor könnyebb, de tartalmas tápok, eledelek váltják fel.
     A nyári edzéseken természetesen nem szánkót, hanem speciálisan megszerkesztett kétkerekű kocsikat, tricikliket és más guruló alkotmányokat húznak a kutyák. Ezeket a járgányokat általában állva irányítja a hajtó. (Az "amatőr versenyzők" edzéséhez jobb híján a kerékpár is megteszi.)
     A szánhúzó kutyák jó eredményei a rendszeres és kemény tréningen alapulnak. Szeptembertől kezdődően, amikor a hegyekben a hőmérő higanyszála már +15ŢC fok alatt marad, minden második nap olyan kocsival gyakorolnak, amely hómentes időkben a kifogástalan erőnlétet hivatott biztosítani. A speciálisan e célra kialakított négykerekű jármű eleje mozgatható, kormányozható, a négy kerék mindegyike külön-külön fékezhető
     A szánhúzó sport igazi szépsége és öröme - kutyának, gazdának egyaránt - persze télen, hófedte tájakon élvezhető igazán.

 nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)