Pszichológus
Mentális tréning
Nemcsak sportkutyásoknak
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Eifert Anna  |  2012. január 01.

Mentális tréning

Mindenki tudja, milyen érzés kudarcot vallani. A sikertelenség pillanatát szinte egyformán éli meg minden ember. Azonban a negatív történést követő mentális folyamat, a kudarc feldolgozása már mindannyiunknál igen különböző módon történhet.


A mentálisan erős ember képes a látszólag negatív élményt is pozitívan feldolgozni és ezáltal később félelem nélkül megy bele egy hasonló szituációba. Vegyünk egy konkrét példát: hogyan lehet feldolgozni, ha egy agility futamban már a harmadik akadály után kizárnak, mert a kutyanem a megfelelő akadályt ugrotta? A mentálisan gyenge ember kudarcként éli meg a kizárást, szidja kutyáját és önmagát, esetleg sokáig egyáltalán nem indul versenyeken. A mentálisan erős versenyző először is örül neki, hogy kutyája milyen lelkesen és gyorsan vágott neki a futamnak. Tudja, hogy nem a kutya hibázott, hanem ő irányította rosszul társát. Ezért a kizárást nem kudarcként fogja fel, hanem tanul belőle, hogy legközelebb egy hasonló szituációt hogyan kell megoldania. Örül neki, hogy ez a tapasztalat pl. hozzájárulhat sikeres VB-szerepléséhez. De miért erős valaki mentálisan, másvalaki pedig éppenséggel gyenge?

Minden ember aktívan közreműködhet saját jövőjének kialakításában. Hozzáállásunkkal, magatartásunkkal, gondolkodásmódunkkal és elképzeléseinkkel befolyásolhatjuk sorsunkat. A pozitív önmotiváció és a mentális erő azonban nem fog magától az ölünkbe pottyanni - mindannyian elsajátíthatjuk, de keményen meg kell dolgoznunk érte. Egy nap 24 órából áll, használjuk ki! A mentális tréning már a nap első pillanatában elkezdődik, mikor megszólal az ébresztőóra. Amint kinyitjuk a szemünket, örüljünk az új napnak, kívánjunk magunknak csodálatos jó reggelt, és adjuk meg saját magunknak a lehetőséget, hogy minden nap életünk legszebb napja lehessen. A munkahelyünkön örüljünk az újabb kihívásoknak (nem problémáknak!) és ne törődjünk kollégáink negatív kijelentéseivel. Másokat negatív hozzáállásukban megerősíteni csak felesleges energiaveszteséget jelent. Ha az állandóan akadékoskodó, irigy, morgolódó embereket nem sikerül pozitív hozzáállásunkkal "megfertőzni", inkább tartsuk magunkat távol tőlük. Ez talán kissé fennhéjázóan és keményen hangzik, de sohasem fogunk előrébb jutni, ha   negatív gondolkodásmódú emberek vesznek körül. Gondolati hibakereséssel (pl. "Ez biztosan nem fog sikerülni...!") automatikusan kiprovokáljuk az adott szituáció sikertelenségét, mégis pozitív megerősítést érzünk (pl. "Megmondtam előre...!". Így azonban soha nem fogjuk elérni céljainkat.

Minden siker megfelelő előkészítést és utómunkálatokat igényel. Nem haszontalan dolog elképzeléseinket írásban is megfogalmazni és a cél eléréséhez szükséges feladatokat, fázisokat megtervezni. Például, ha valaki világbajnok akar lenni egy adott sportágban, komoly edzéstervet kell készítenie, és a világbajnokságot megelőző versenyeket alaposan kielemeznie. A lehetetlent kell megkísérelni, hogy elérhessük a lehetségest. előfordulhat, hogy nem leszünk világbajnokok, de országos bajnokok igen és "mellesleg" még megnyerünk sok más versenyt is. Fontos tudni, hogy a motiváció egyik lényeges tényezője az öndicséret. Ha jól csináltunk valamit, igenis dicsérjük meg magunkat! Lehet, hogy egy versenyen csak hatodikak lettünk, azonban egy olyan feladatot hajtottunk végre hibátlanul, mely korábban mindig rosszabbul ment. Ez is siker, örüljünk neki!

Két dolgot egyszerre csinálni csak energiánk felesleges elaprózását jelenti. Teljesen el kell határoznunk magunkat egy adott dolog mellett és arra koncentrálni.

A jó közérzet és a csúcsteljesítmény feltétele a test, lélek és szellem megfelelő "menedzselése". E három összetevő közvetlen függőségben áll egymással. A test adott, és az esztétikai műtéteket leszámítva, egész életünkben együtt kell élnünk vele, s az öregedés folyamatát sem fordíthatjuk vissza. A lélek változó összetevő. Magában foglalja ösztöneinket és hajlamainkat, de egyben visszatükrözi tapasztalatainkat és észleléseinket a világról, melyek az élet során folyamatosan változnak. A szellem cselekvő és változtató összetevő. Itt dolgozzuk fel és értékeljük élményeinket, pl. neveltetésünknek megfelelően, képesek vagyunk analizálni és kombinálni, még meg nem történt dolgokat gondolatilag felépíteni.

Végezetül nézzük meg, a teljesség igénye nélkül, mi jellemzi a mentálisan erős embert és mérjük fel, nekünk még miben kell fejlődnünk.

Önmotivált. Saját elhatározásból cselekszik, nincs szüksége külső kényszerre. Vállalkozókedvű, érdeklődő.

Pozitív és reális. Nem a panaszkodásra fecsérli erejét, hanem építő és cselekvő, tevékenysége pozitív célokra irányul.

Kontrollálja saját lelkiállapotát. Nem engedi, hogy negatív érzései félrevezessék. A düh, frusztráció és félelem számára csupán egy kritikus szituáció jelzései. Indíttatást érez a pozitív átállásra.

Energikus és cselekvőkész. tudatosan gondoskodik a változatosságról testi és szellemi téren egyaránt, hogy kipihent és friss legyen.

Határozott és döntésre kész. Pozitívan áll hozzá a problémákhoz, így örömét leli abban, hogy a szituáció áttekinthetővé tétele érdekében döntéseket kényszerítsen ki. Nem aprózza el önmagát, a pillanatnyi sikertelenséget pozitívan dolgozza fel.

Magabiztos. Rendíthetetlenül hisz önmagában és képességeiben, de eközben egészséges önkritikai képességgel is rendelkezik. Nem lesz önrontó gondolatok áldozata - származzanak akár saját magától vagy másoktól.

Felelősségre kész. Saját cselekedeteiért vállalja a teljes felelősséget és nincs szüksége önigazolásra.

Tudja, hogy az öröm és szórakozás határtalan energiaforrás. Megtanulta élvezni a versenyhelyzetet és képes élvezni a győzelmet.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)