Mentőkutya
Ismét rengett a föld
Magyar mentők Indiában
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2001. február 28.

Öt napot töltött a példátlanul pusztító földrengés sújtotta indiai városban, Anjarban a magyar állam - a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága - által kiküldött, összevont mentőalakulat.


"És két napot úton, oda-vissza" - teszi hozzá a 12 fős egység vezetője, Pavelcze László, a Magyar Speciális Mentők Egyesülete székesfehérvári csoportjának elnöke.

Minden eshetőségre felkészülve, egy tonnányi mentőfelszerelést és élelmiszert vittek magukkal a katasztrófa sújtotta területre. Három német juhászkutya is utazott a csapattal: Rexi, a jászberényi Pető Róbert, Rony és Johny az ajkai Botos Zoltán és Szabó Sándor bevethetőségi vizsgával bíró mentőkutyái.

"Tizennégy élő jelzést adtak a kutyák - idézi fel az Indiában töltött öt napot a fehérvári speciális mentők vezetője -, közülük kettőt a török mentőkkel közösen emeltünk ki, nyolcat az indiai vagy más mentőcsoportok. Nem minden esetben vettünk részt a törmelékek alóli mentésben, de kutyásaink mindig megvárták, míg valamelyik nemzet mentőcsapata a helyszínre ért, azután mentek tovább, még felderítetlen romhalmazokra. Lehangoló volt amikor a kutya élő embert jelzett, s mi négy és fél órás megfeszített munkával elértünk egy 6-7 hónapos csecsemőt. Szegényke hét napot kibírt a romok alatt, de azt már nem tudta kivárni, míg megtaláljuk. Holtan szedtük ki a törmelék alól."

A kutyák váltásban, folyamatosan dolgoztak, egy pihent, a másik kettő bevetésen volt. előfordult, hogy kölcsönadtuk őket más - orosz, török, német, svájci, indiai - mentőalakulatoknak. Anjarban valóban nemzetközi összefogásban folyt a mentés.

 

 

 

 

 
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)