Vadászkutya
Előre!
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. június 18.

Előre!

A vadászkutyák számára előírt munkavizsga feladatait két részre oszthatjuk, az elsőbe a fegyelmi gyakorlatok, míg a másodikba a vadászati feladatok tartoznak. E felosztás szerint az előreküldés a fegyelmi gyakorlatok közé sorolható, azonban nagy szerepe van a vadászat során is. Az Előre! fontos parancs más kutyás sportokban is, de a hétköznapi életben is hasznos, ha kutyánk ismeri és megbízhatóan teljesíti ezt az utasítást.A retrieverek egyik legjellemzőbb tudománya az irányíthatóság és az előreküldhetőség. Ezeket a feladatokat kint az erdőn, vagy a mező erre alkalmas kijelölt részén vagy vadászkutya-kiképző iskola területén végezzük. Fontos tudni, hogy a vadászkutyaképzésnek is megvannak a maga szabályai, melyeket mindenképpen be kell tartani. Minden földterületnek megvan a gazdája, ezért a tulajdonos hozzájárulása szükséges a földjén való mindennemű tevékenység végzéséhez. Természetesen nem zavarhatjuk a mezőgazdaság különböző ágazatait sem, ezenkívül a területet használó vadásztársaság engedélye is szükséges. Ők fogják meghatározni vadgazdálkodási szempontok alapján a kiképzés legalkalmasabb helyét és idejét. Nem zavarhatjuk és veszélyeztethetjük a terület élővilágát. Erdőn, mezőn védett növények, madarak is lehetnek, így elővigyázatlanul be nem látható természetvédelmi károkat okozhatunk.

 

Az előreküldés

Ennek a feladatnak két formája létezik. A vonalhajtásnál és az elhozási feladatok esetében a "Keresd előre!", az egyenesen előreküldésnél, amikor a kutyát a szél alá vagy irányba küldjük az "Előre!" vezényszót alkalmazzuk. A keresésre küldött kutyát a lábunk mellől indítjuk, jobb kezünkkel mutatva a keresés irányát. A szabályos keresés kb. 25-30 méteres kilengésekkel előre haladva történik. A keresés irányát korrigálhatjuk úgy, hogy jobb kezünkkel mutatjuk a keresés helyes irányát és a "Keresd tovább!" vezényszót alkalmazzuk. A nagyobb távolságban lévő vadhoz az "Előre!" vezényszóval utasítjuk a kutyát. A bal lábunk mellett szabályosan ülő kutya elé kissé kilépünk a jobb lábunkkal, és jobb kezünkkel, az orra elől indítva a kézjelzést, előre mutatunk. A kutya elindul előre és időnként vissza-vissza néz, a további utasítást várva. A "Tovább előre!" paranccsal küldjük tovább a feltételezett vad irányába. Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy a közelébe ért, úgy az "Ott keresd!" utasítást adjuk.

Ezeknél a feladatoknál kell az irányíthatóság alapját is letenni. A vonalhajtásban előttünk kereső kutyának megtaníthatjuk a "Jobbra!", illetve a "Balra!" vezényszavakat is. Az előttünk kereső kutyának a jobb kezünkkel jobbra mutatunk és közben mi is jobbra kilépünk és a "Jobbra keresd!" utasítást adjuk. Ha a kutya idő előtt megfordulna, a "Tovább jobbra!" paranccsal növelhetjük a távolságot. Ezt követően kb. 25-30 méter megtétele után a bal kezünkkel balra mutatunk és a bal lábunkkal balra kilépve megerősítjük az irányt és a "Balra keresd!" utasítást adjuk. A kutya balra fog keresni. A gyakorlások során a kutya hamarosan tisztában lesz az irányokkal.
Az előreküldés megtanításának több módszere is létezik. Az egyik lehetőség az ún. drótpálya igénybevétele. Egy kb. 100 méteres drótkötél pályát alakítunk ki: a földtől kb. 10 cm magasságban, egy-egy levert karó közé feszítjük ki a drótot. A kutya nyakörvébe egy karabineres pórázt akasztunk, ami egy csúszkával a kötélhez csatlakozik.

A kutyát a pálya elején a lábunk mellé szabályosan leültetjük és az "Előre!" utasítással és az előbb ismertetett karjelzéssel elküldjük a pálya másik végéhez. Amennyiben a kutyanem értené miről is van szó, egy másik pórázt is a nyakába akasztunk és az utasítást megismételve előre húzzuk. Ez lehet, hogy nem fog tetszeni neki, de engedni fog az "erőszaknak". A húzás közben újra és újra megismételjük a parancsot. A gyakorlat elején kisebb távolságban megállunk, kb. 10 méterre a kiindulástól számítva, és a kutyát ülő helyzetbe igazítjuk, majd nagyon megdicsérjük.

Visszamegyünk a kiindulási oldalra és behívjuk. Ismét nagyon megdicsérjük és kezdjük elölről a feladatot. Ennek a feladatnak a tanítása több napot, esetleg több hetet is igénybe vehet, amíg fokozatosan a 100 méteres pálya másik oldalára nem érünk, de nem szabad feladni, mivel ennek a feladatnak a tudása az, amit egy retrievertől a leginkább elvárhatunk. Az irányba előre küldött kutya kevesebbet hibázik és kisebb energiával gyorsabban hajtja végre a feladatát.

A sportkutyáknak általában különböző motivációs gyakorlatokkal tanítják meg az előreküldést. A leültetett vagy lefektetett kutyától egyenes vonalban eltávolodva, először csak néhány méterre leteszünk a földre egy labdát vagy más, a kutya számára kedves tárgyat, játékot. Visszamegyünk a kutyához, majd az "Előre!" parancs kiadásával, a labda felé mutatva, előreküldjük. A kutya automatikusan odarohan a tárgyhoz. A gyakorlás során fokozatosan növeljük a távolságot, és egyre messzebb helyezzük ki a tárgyat.

Az előreküldés az agility-ben is hasznos vezényszó. kutyánknak a fenti módon, vagy akár a pályán, a kutyaszámára kedvelt akadály segítségével is megtaníthatjuk az előreküldést. Például ha már ismeri és megbízhatóan teljesíti a "Kúszik!" vezényszót, a kukactól kb. 5 méterről küldjük be a kutyát az "Előre, kúszik!" paranccsal. Kezdetben előfordulhat, hogy a kutya ugyan elindul a kukac felé, de bizonytalankodva megáll, visszanéz. Ilyenkor határozottan ismételjük a parancsot és kezünkkel is mutassunk az akadály felé. Fokozatosan növeljük a távolságot, a pályán történő gyakorlást kombinálhatjuk a pályán kívüli, labdás előreküldéssel.


Még több vadászkutya

 nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)