Vadászkutya
Képes vadászkutya-iskola XXI/d
21. fázis: Vaddisznós kutyák munkája társas vadászaton (vaddisznóhajtás)
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Pomázi Ágoston  |  2009. május 04.

A vaddisznó társas vadászati módja a vaddisznóhajtás. Ennek a lényege, hogy vaddisznós kertben vagy szabadterületen kijelölt lőállásokban leállított vadászok irányába hajtsák a hajtók a levadászandó területek vaddisznóállományát.


 

E feladatok ellátásához nélkülözhetetlenek a jó hajtókutyák. Milyen a jó vaddisznós kutya? Bátor, de nem oktalanul vakmerő, kitartó, intelligens, engedelmes és nem utolsó sorban képes az önálló munkára, amennyiben erre szükség van. A hajtásban lényeges, hogy csak a vaddisznót hajtsák. Más vaddal maradjanak közömbösek, de legalábbis rövid hajsza után önként álljanak le a vad űzéséről. Kívánalom, hogy a lőállásokban lévő vadászok vonalán túl már ne űzzék a vaddisznót sem. A vadászat folyamán ne kezdjenek önállóan sebzett vad utánkeresésébe. Törekedni kell arra, hogy a kutyák ne verődjenek falkába, mert úgy a hajtás jelentős része kutya nélkül marad. Ennek az a következménye, hogy több disznó elmarad, vagy visszatör a hajtók mögé. A sebzett vad megkeresésére és terítékre hozása mindenkor a vadászatvezető útmutatásai alapján történhet, többnyire a hajtás végezetével.

Szabad területeken rendezett hajtásokon nem szerencsés az olyan kutyák alkalmazása, amelyek kotorékmunkában is kiválóak, és szeretik ezt a vadászatot. Amennyiben a hajtásokban kevés a disznó, viszont kotorék van, úgy a gazda tudta nélkül munkához látnak. Gyakori az ilyen kutyák átmeneti elvesztése, esetleg végleg is le kell mondani róluk, és soha nem derül ki, mi lett a sorsuk. Valószínűleg egy kontrollálatlan és sikertelen kotorékvadászatnak estek áldozatául. Más a kerti vaddisznóhajtás. Ott ismertek a kotorékok és a vaddisznó tömeges jelenléte is garantált, így nincs unatkozásra idejük, és minden erejükkel a hajtásra koncentrálnak.

1. A kutyavezetők egymástól biztonságos távolságra állnak fel, elejét véve, hogy a kutyák egymást zavarják, verekedjenek, eldöntsék a rangsorvitákat. A fölösleges agresszivitás nem kívánatos a vadászat során, bármilyen vadászkutyafajtáról és vadászati módról legyen szó.

 

2. A felugró kondát vagy egyes disznót a legközelebbi kutya hangos csaholással kezdte hajtani. Ehhez a szomszéd kutya csatlakozhat és részt vehet az üldözésben. Minden igyekezetükkel azon kell lenniük, hogy a vad ne fordulhasson vissza. Ez elsősorban a hajtás intenzitásától függ.

 

 

3. A kutyavezető törekedjen arra, hogy kutyája a vaddisznót minden körülmények között a lővonal felé hajtsa.

 

4. A visszatörő disznókról a kutyák lehívandók. Így az ebekben kialakul és rögzül az igazi hajtómunka lényege.

 

(folytatjuk)
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)