Vadászkutya
Képes vadászkutya-iskola XXI/c
21. fázis: Vaddisznós kutyák munkája egyéni vadászatokon (2.)
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Pomázi Ágoston  |  2009. május 04.

Előző számunkban a vaddisznós kutyák viselkedéséről, munkájáról szóltunk cserkelésen, csapázáson, nyomkövetésen. Ott fejeztük be, hogy a kutya a vaddisznó vackának közelébe ért.


 

Cserkelés:

1. Amikor azt tapasztaljuk, hogy kutyánk kissé kileng, tétovázik, szintén érdemes figyelmesen megvizsgálni a nyomokat. Általában a vaddisznó vackolás előtt tesz tétova, forgolódó mozgást. Keresi a pihenésre legalkalmasabb helyet. Innen már a siker közelségének biztos tudatában mehetünk tovább. Nem árt tüzetesen távcsövezni a területet, mert nem kizárt a disznó látótávolságon belüli fekvése. A vackoló vaddisznó sokszor horkolásával árulja el magát. Azonban mindig a legbiztosabb a kutya magatartásából levonni a következtetéseket. Amikor a kutya idegessé válik, és fokozott intenzitással követi a nyomot, már nincs messze a hőn áhított magányos kan.

 

 

2. A vaddisznó jellemző viselkedése, hogy vackolóhelyét szembeszéllel keresi meg azért, hogy megbizonyosodjon, nincs-e valami zavaró körülmény a közelben. Ha mindent megfelelőnek talál, bevackol. Teszi ezt úgy, hogy saját nyomával szemben fekszik el. Ennek ismeretében, a csapa várható végéhez közelítve, állandóan lövésre késznek kell lennünk. Kutyánkat a vezetékről lecsatoljuk, és hagyjuk önállóan dolgozni.

 

 

3. Néhány perc múlva feltehetően hallani fogjuk a közeli csaholást a disznó robajt keltő felugrását, fújását. A jó vaddisznós kutya az álmából felvert kant folyamatos csaholással állítja, ezzel teszi lehetővé a vadász lövéshez jutását.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)