Vadászkutya
Képes vadászkutya-iskola XXI/b
21. fázis: Vaddisznós kutyák munkája egyéni vadászatokon (1.)
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Pomázi Ágoston  |  2009. május 04.

Sikeres tankerti képzés után kutyáinktól jó teljesítményt várhatunk egyéni és társasvadászatokon, amennyiben a kutyás vadász tökéletesen tisztában van az egyes vadászati módok jellemzőivel, a kutya szerepével és a vadászkutyával szembeni reális elvárásokkal.


 

Cserkelés:

A vaddisznót gyalogosan megközelíteni és terítékre hozni a legnehezebb vadászteljesítmények egyike. Itt a kutyasokat segíthet, de nem ritka az sem, hogy a vadász egyedül is soknak bizonyul, és a vad idejekorán kereket old. tudomásul kell venni, hogy a cserkésző vadász és kutyája mozgásban van, míg a vad rejtőzik, figyel minden gyanús jelre, szagra, és ő territóriumán belül, vagyis előnyös helyzetben van.

A cserkelés valójában nincs napszakhoz, évszakhoz kötve, vadászati idényben bármikor élvezetes, de rendkívül nehéz vadászati mód. Feltétele, hogy a vadász tökéletes ismerője legyen a vaddisznó (vagy más nagyvad faj) viselkedésének napszakonként, évszakonként, változó időjárási és egyéb környezeti tényezők esetén.

A vadászkutyának magasan képzettnek, intelligensnek, rendkívül jó idegzetűnek, jól alkalmazkodónak és nem utolsó sorban rendkívül jó kapcsolattartónak kell lenni. Bármelyik tulajdonság hiánya meghiúsíthatja a vadászat sikerét.

A jól cserkésző vadászkutya úgy viselkedik, mintha jelen sem lenne. "Együtt él" a cserkelő vadásszal. Követi mozdulatait, mozgásritmusát, a cserkelés kezdetétől a végéig. ugyanakkor, ha valamit észlel, azt rögtön jelzi gazdájának, a lehető legkevesebb feltűnéssel. Szükség esetén némán helyben marad, míg gazdája vissza nem ér, vagy egyéb módon más parancsot nem kap.

A cserkészés alapja a lassú, nem folyamatos haladás, vagyis apró lesek sorozata. Az erdei cserkészúton a cserkelő vadász meg-megállva, vadászszékére leülve figyel és távcsövez. Mögötte vadásztacskója feszülten figyelve és orrát a levegőbe fúrva próbál szimatot venni a rejtőző vagy éppen pihenő vadról.

A vad észlelésekor a cserkelő vadász kutyája kézjelre fekszik és helyben marad, hogy jelenlétével ne zavarja se a vadászt, se a vadat. Kellő pozícióba kerülve, a vadász lövést tesz. A kutya erre sem mozdulhat helyéről. Türelmesen kell gazdáját várni.

Csapázás, nyomkövetés:

Nem tévesztendő össze a sebzett nagyvad vércsapán történő követésével, az utánkereséssel.

 

1. A csapázást végezhetjük kutyával és kutyanélkül egyaránt. Mi szükséges az eredményes nyomkövetéshez? A kutya nélküli csapázás alapfeltétele a friss porhó megléte. Ezen megnyugtató biztonsággal követhető a magányos vadkan nyoma.

 

 

2. Kutyával vagy anélkül, mindenképp szükséges a vad jellemző viselkedési szokásainak ismerete.

 

 

3. Tudni kell, mikor és hol táplálkozik, mikor és hol pihen, mi a menekülési stratégiája stb. Fontos a vadász környezetbe illő ruházata, felszerelése. Tudni kell lassan és nesztelenül járni és folyamatosan figyelni a környezetet. A vadász és kutyája jó állóképességű legyen, mert soha sem tudni, mikor és hol ér véget a csapa.

4. A kutyát mindenkor hosszú vezetéken tegyük a kívánt nyomra, és úgy kövessük a kiszemelt vadat. A nyom követésekor figyeljük kutyánk viselkedését, mert az sok mindenről árulkodik. Ne feledkezzünk meg egy aranyszabályról, miszerint soha ne lépjünk a nyomra, ne tapossuk el, mert nem lehet kizárni a nyomtévesztést. A csapa mellett kell haladni, így bármikor újra felvehető és követhető az elveszett nyom.

 

 

5. A támadó vaddisznó elől a visszavonulás csak átmeneti lehet. A vaddisznó figyelmét elterelve, a kutya próbálja meg az újbóli állítást, és tartson ki addig, amíg vezetője a disznóról le nem hívja. Az állításkori csaholás időtartama fokozatosan növelhető.

 

 

A csapa és közvetlen környéke sokat mond a hozzáértőnek. Amikor a kutya lelassul és tétován körbe-körbe szaglászik, majd újból határozottan megindul, érdemes odafigyelni. Megnézve a nyomokat, azt tapasztaljuk, hogy a disznó turkált, élelem után kutatott. Ez annyit jelent, hogy messze van még a pihenőhely, vagyis a csapa vége. (folytatjuk)
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)