Vadászkutya
Képes vadászkutya-iskola XXI/a
21. fázis: Vaddisznós kutyák munkája tankertben
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Pomázi Ágoston  |  2009. május 04.

A vaddisznó egyéni és társas vadászatán egyaránt kívánatos a jól képzett vadászkutya alkalmazása. Megjegyezendő, hogy valójában e vadfaj vadászatán nem ragaszkodunk a fajtatiszta egyedekhez, mivel itt a legnagyobb arányú a veszteség.


 

Kevés példány éri meg a "nyugdíjas" kort.

Kiválóan alkalmazható fajták a tacskók, terrierek, kopók, lajkák, fürjészebek és nem utolsósorban a magyar pásztorkutyák közül a pumi és mudi, valamint a felsorolt fajták keresztezéséből származó egyedek.

A vaddisznó vadászatára feltétlen fel kell készíteni kutyáinkat fizikailag és pszichikailag egyaránt. Az elv ugyanaz, mint a kotorékmunkánál ismertetettek. A kutyák a megfelelő fegyelmezettségi szint elérése után, kb. egyéves korukra vihetők először a vaddisznós tankertbe. Itt az elsődleges cél elsajátítani a vaddisznó fedett terepen történő felkutatását, a megtalált ellenféllel szemben tanúsított, vadászati szempontból kívánatos viselkedést, pl. a vad megállását, illetve hajtását.

Természetesen törekedni kell a fajtákra jellemző öröklött hajlamok kibontakoztatására. Ez egyben azt jelenti, hogy fajtánként más és más stílust kell elfogadnunk függetlenül attól, hogy a végzendő munka azonos. Másképp keres és hajt a tacskó, a kopók különböző fajtái, a terrierek és a lajkák. Ebből egyenesen következik, hogy a vaddisznó is másként viselkedik és reagál az egymástól eltérő stílusokra. Megfelelő gyakorlás után kutyáinkban kialakul és szokássá válik egy harcmodor, mind a támadó, mind a védekező és a gyakran alkalmazott elterelő, a vad figyelmét megosztó munka területén.

Fontos feladat kutyáink hozzászoktatása a dermedt vad jelzéséhez. Kívánalom hangadással, "dermedtre" csaholással a vadász tudtára hozni a megtalált vad tartózkodási helyét.

Miből is áll a tankerti felkészítés? A kutyavezető parancsára a rejtőző vadat módszeres kereséssel meg kell találni úgy, hogy közben a kutya az orrát tudatosan használja. A keresésnek lendületesnek és határozottságot mutatónak kell lenni. A találni akarás mindennél fontosabb. A kutyák fajtától függően dolgozhatnak egyénileg és párban.

A felsorolt gyakorlatokra kivétel nélkül a tankertben készítjük fel a kutyákat. A tanítás és a gyakorlás addig szükséges, amíg a különböző szituációkat a kutyafeltétel nélkül, az adott körülményekhez képest legjobban tudja megoldani. A tankertben alkalmazott vaddisznó mindenkor a kutyatudásának, fizikai állapotának megfelelő legyen. Tehát süldővel kezdjük a munkát, ezt koca, majd fiatal kan követi. Hasonlóan a műkotorékmunkánál tárgyaltakhoz, folyamatosan pozitív élményhez segítjük a kutyát, ezzel növelve az önbizalmát és a harci kedvét. A tankertben ugyanakkor lehetőség nyílik arra is, hogy megakadályozzuk a mindenáron való "ölni" akarását és az üldözött vad "ész nélküli" hajtását.

Fontos még említést tenni a kizárólag vaddisznóra történő munkáról is. Ez azt takarja, hogy a vaddisznón kívül más vad űzése tilos. Ennek megtanítására csak a kertben van mód.

A felsoroltak elsajátítását követően mindenki nyugodtlelkiismerettel viheti kutyáját "igazi" vadászatra. Biztos lehet benne, hogy nem vall szégyent a legigényesebb vadászok előtt sem.

 

1. A kutya keresése - főleg, ha a kertet már nagyon összejárták a disznók - történhet légszimat alapján, amikor is feltartott orral, a levegőből kapott szaganyagok alapján keresi a rejtőző vaddisznót. Rendkívül fontos az eredményesség szempontjából, hogy a kutyamilyen mértékben veszi figyelembe a szél irányát. Erre a kiképzőnek figyelnie kell, szükség esetén a beavatkozás nem maradhat el.

 

 

2. A vaddisznó keresésének másik módja a csapázás. Ekkor a kutya a talajon hátrahagyott szagnyomok alapján kutatja fel a csapa végén rejtőző vadat. Erre akkor kerülhet sor, ha a tankertben még kevés mozgás volt.

 

 

3. Bármelyik módszerrel megtalált vaddisznó láttán bátorságot kell tanúsítani, és a vackából kiugró állatot - a vezető külön parancsa nélkül - csaholva hajtani kell. Amennyiben ez nem történik meg, úgy a vezető biztathatja, uszíthatja a kutyát, de törekedjen arra, hogy az mihamarabb önállóan kezdje az üldözést.

4. A hajsza során a kutya igyekezzen mielőbb olyan pozícióba kerülni, hogy a vaddisznót meg tudja állítani. A csaholás folyamatossága nem szakítható meg még akkor sem, ha a disznó ellentámadásba lendül.

 

 

5. A támadó vaddisznó elől a visszavonulás csak átmeneti lehet. A vaddisznó figyelmét elterelve, a kutya próbálja meg az újbóli állítást, és tartson ki addig, amíg vezetője a disznóról le nem hívja. Az állításkori csaholás időtartama fokozatosan növelhető.

 

6. A disznós kutyáknál is alapkövetelmény a feltétel nélküli behívás spontán vagy munka közben egyaránt. A behívás történhet sípra, kürtre, esetleg lövés hangjára. Ezt a tankertben kell reflextevékenységgé fejleszteni.

 

 

7. A dermedt vadnál elvárás a "dermedtre" csaholás. Ez mindaddig tart, amíg a vezető oda nem ér a vadhoz.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)