Tenyésztésről általában
Az úton csak előre!
Vendégségben Szegvári Ferencnél, a Magyarországi Német Juhászkutya Klub elnökénél
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Tóth Zsigmond  |  2008. április 22.

Magyarországi Német Juhászkutya Klub azon elismert tenyésztőszervezetek közé tartozik, melyeket hazánkban éppúgy kimagasló eredményt elért szervezetként tartanak számon, mint Európa más országaiban.


Az általuk törzskönyvezett megközelítőleg negyvenezer kölyök közül már sok eljutott a világ számos pontjára, bizonyítva, hogy egy jól szervezett és jól működő fajtaklub nemcsak a hazai kutyás társadalom igényeit képes kielégíteni, hanem a nemzetközi elvárásoknak is megfelel. A fajtaklub elnökét, Szegvári Ferencet ezért elsősorban arról faggattam, hogy milyen út vezetett e sikerekig.

Ahhoz, hogy megértsük a Magyarországi Német juhászkutyaklub (MNJK) jelenlegi helyzetét, vissza kell nyúlni az elmúlt két évtized gazdasági, társadalmi eseményeihez. Szervezetünk 1987 decemberében alakult, mondhatni, a rendszerváltás előestéjén, hiszen ekkorra már körvonalazódtak azok a változások, melyek '89-ben törvényszerűen be is következtek. Az alakulásunkat követő év tavaszán Dr. Kovács Zsolt, nagy tudású elnökünk kérte a MEOE-be való felvételünket, amit el is nyertünk. Ám ugyanebben az évben az illetékes szakminisztérium egy időre felfüggesztette a MEOE működését. Élére felügyelőbiztos került, aki szövetséggé akarta átalakítani a még egypártrendszeri igényeknek megfelelően kialakított szervezeti struktúrát.

Tagok legyünk, de szabadok!

Ez remek kilátásokkal kecsegtette a kutyabarátokat, hiszen nyugat-európában is hasonló a szervezeti felépítés - ezt kívánja a működő demokrácia, nem is beszélve a szakmaiságról: ahogy régen a mesterek felismerték, hogy céhekbe kell tömörülniük ahhoz, hogy érdekeiket képviselhessék, úgy a fajtaklubok sem működhetnek egymaguk. időközben viszont a MEOE vezetése erről az útról letért, így szinte törvényszerűen feszültség alakult ki a független fajtaklubok és a sokfajtás óriásszervezet között, ami oda vezetett, hogy az MNJK-t kizárták soraikból. Ezt viszont a német juhászosok nem fogadták el; jogi útra terelték érdekeik érvényesítését, így 1995-ben visszakapták MEOE-tagságukat, ami azt is jelentette, hogy a MEOE azon határozatai, melyek a per alatt születtek, érvényüket vesztették.

1989-ben szervezetünk a MÉM (Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium, az akkori FVM) állásfoglalását kérte a törzskönyvezés ügyében, amikor is világossá vált, hogy minket is megillet ez a jog. A színvonalas tenyésztéshez feltétlenül szükség van egészségügyi szűrésekre is, így még ebben az évben, elsőként hívtuk életre független diszpláziabizottságunkat, melyben elismert, kiemelkedő szakmai múlttal rendelkező állatorvosok foglaltak helyet. Természetesen csak a bizottság által elbírált állatok jelentkezhetnek tenyészszemlére, s külön kérésre a röntgenfelvételeket kiküldjük Németországba, az anyaszervezethez. Az ő felkért szakértőik is elbírálják ezeket, ami az állatok törzskönyvébe is bekerül.

Jogi útvesztők

- Visszatérve egyesületünk történetére: amikor 1998-ban a fajtatiszta ebek tenyésztése az állattenyésztési törvény része lett, pályázni lehetett az államilag elismert tenyésztői szervezet címre. Mi ezt meg is tettük, annak tudatában, hogy ebben az évben ISO minősítést is kaptunk, a világon - a németek után - elsőként. Eközben a Német JuhászkutyaVilágszövetségben is komoly, elismert munkát végeztünk, így magától értetődő volt, hogy az FVM-pályázat nyertesei lettünk. Örömünkbe viszont hamarosan üröm vegyült: az akkor körvonalazódott struktúra a különféle jogi csűrés-csavarás, a kutyás társadalomban meglévő konzervatív erők, régi beidegződések hatására közel sem úgy működött, mint ahogy mi gondoltuk. A hosszúra nyúló perek idején sem veszítettük el a lelkesedésünket: kerestük a partnerséget a társszervezetekkel. Szerencsére folyamatosan tudtunk FCI által elismert törzskönyvet kibocsátani, így tagjainkat sikerült megvédeni a különféle jogi anomáliák okozta hátrányoktól. Sajnos legnagyobb igyekezetünk ellenére sem sikerült elkerülni a szakítást a MEOE-vel.

Napjainkban az általunk törzskönyvezett kutyákat a rangos külföldi tenyész szervezetek számon tartják, elfogadják, aminek legfényesebb bizonyítéka, hogy az előbb említett 2005-ös fordulat után is tagságunk változatlanul megmaradt a Német JuhászkutyaVilágszövetségben.

A hasznot nem pénzben mérjük

- Sokan megkérdezik, miben is rejlik klubunk ereje, hiszen nálunk nem lehet tömegesen törzskönyvezni az ebeket, nincsenek vásárolt vizsgák és más hasonló huncutságok. Pont ez az az ok, mely mágnesként vonzza azokat az embereket, akik szigetre vágynak napjaink erkölcstelen tengerében, s büszkén vállalják, hogy egy nem mindennapi közösség részei lehetnek, melynek tagjai számára a kutya olyan értéket jelent, amiért tenni, áldozni nemcsak szükség, hanem kötelesség. A kutyázás bizony apasztja a pénztárcát: a bevételek csak ritkán fedezik a kiadásokat, így közvetlen haszonra nem lehet szert tenni. Viszont felbecsülhetetlen az a nyereség, amelyet a kutyázás öröme, egészségmegőrző, erkölcs- és társadalomformáló hatása jelent. A fejlett, jól működő demokráciában a kutyázás, a gazdák gondolkodása ezen a felismerésen alapszik. Leegyszerűsítve, például Németországban vagy Hollandiában egy tenyésztő nem azon spekulál, hány eurót nyer az almon, hanem a kölykök minőségével törődik, hogyan járulhat hozzá velük a fajta sikeréhez, miközben élvezi az állatok-adta nyugalmat, kikapcsolódást.

Persze ott sem minden fenékig tejfel. Fajtánk Németországban a '80-as években komoly átalakuláson ment keresztül. Egészen addig a XIX. században a Max von Stephanitz porosz lovassági kapitány által meghatározott út volt a jellemző. Ő és baráti társasága a német juhászt olyan fajtának képzelte el, mely kiváló szőrzete és hasonló alkati tulajdonságai, valamint kimagasló intelligenciája révén különböző körülmények között a rábízott feladatokat maradéktalanul el tudja látni. Viszont az 1980-as években a munka- és küllemvonalak kettéváltak, ami a fajta hanyatlásához, népszerűségének csökkenéséhez vezetett. Ez nálunk, Magyarországon az ezredfordulón egyfajta mélypontot eredményezett.

Küllem és munka

- Ma Németországban éppúgy, mint a Kárpát-medencében a német juhászosok azért küzdenek, hogy a küllemi és munkavonalak elkülönülését megakadályozzák, sőt inkább egyesítsék azokat, s így a fajta visszanyerje hajdani megérdemelt elismertségét, népszerűségét. Szerencsére vannak biztató jelek: hazánkban is évről évre egyre több kölyköt törzskönyveznek, ami mostanában 1500-2000 példányt jelent. Szervezetünkben is megélénkült ennek hatására az élet. Helyi csoportjaink száma tizenhat, s évente átlagosan harminc munkavizsgát, illetve tenyészszemlét szervezünk különböző helyszíneken. Egy alkalommal főrendezvényt is tartunk, melynek rendezési jogát a helyi szervezetek megpályázzák, s ha ezt elnyerik, szabad kezet kapnak. Semmiféle támogatásban nem részesülnek, maguknak kell az eseményt megszervezniük, úgy, hogy ne legyen veszteséges. Egy-egy ilyen megmérettetésre általában száz-százharminc kutyával neveznek, s külhonból is érkeznek nemcsak bírók, hanem kiállítók is. De mi is részt veszünk a nemzetközi megmérettetéseken, így említésre méltó, hogy 2007-ben Németországban a magyar Von Bellissimo tenyészet küllemben kimagasló eredményt ért el, saját kutyám Pozsonyban a nemzetközi kutya-világbajnokságon őrző-védő kategóriában a magyar versenyzők között első helyezést kapott.

1987 óta bizony huszonegy év múlt el, majd' egy emberöltő, s úgy érzem, klubunk az olykor kilátástalannak tűnő jogi huzavonák közepette is megőrizte egységét, töretlenül folytatta munkáját. Tagjaink között egyre több a fiatal, akiket nem mérgezett meg kutyás társadalmunk múltja. Bízom benne, hogy ők képviselik a jövőt: egy olyan, demokratikus alapokon nyugvó kutyás világot teremthetnek meg, melyben gazdának, kutyának és tenyésztőnek egyaránt jó lesz élni. Úgy érzem, ezt az ösvényt taposta ki mára az MNJK.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)