Vadászkutya
Képes vadászkutya-iskola XX/b
20. fázis: III. Kotorékvadászatra használt vadászkutyák feladata természetes kotoréknál
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Pomázi Ágoston  |  2009. május 04.

Lelkiismeretes - felszín feletti és műkotorékban - történt felkészítés után kutyáinkkal megkezdhetjük a föld alatti vadászatot természetes közegben. Követelmény az eredményes munkához, hogy itt is tudjunk kommunikálni ebünkkel.


 

 

 Ez történhet hangadással és a természetes kotorék környékén és bejáratánál tanúsított viselkedéssel. Rendkívül fontos a kutyavezető részéről a kotorék bejáratánál található nyomok felismerése. Ezek alapján kell döntenie a munka megkezdéséről, netán elnapolásáról. Soha ne engedjük kutyánkat úgy szabadon, hogy előtte nem mértük fel behatóan a kotorékot és környékét. Még ekkor is érheti meglepetés a "kotorékvadászt". Ezét a kutya föld alatti vadászatának néhány fontosabb szabálya:
- Legalább két ember vegyen részt a kotorékozáson, mert ha a kutyabajba kerül, egyedül nem vagyunk képesek hatékony segítségnyújtásra.
- Minden szükséges eszközt vigyünk magunkkal (ásó, lapát, csákány, balta, fogóvas, fogóháló, szállítóláda, tiszta víz stb.).
- Az elsősegély csomag külön kiemelendő, kutyánk esetleges sérüléseinek ellátásához.
- Vigyázzunk, hogy a nyakörv még véletlenül se maradjon a kutyanyakán, mert könnyen az életébe kerülhet.
- Ne kockáztassuk kutyánk testi épségét, olyan kotorékban ahol nem határozható meg a "lakó személyazonossága", ahol a szükséges segítségnyújtás eleve kizárt a környezeti tényezők miatt (talajszerkezet, domborzati viszonyok, stb.).
Ezen ismeretek birtokában vizsgáljuk meg, mi is a kutya teendője a természetes kotoréknál a föld felszínén és a föld alatt.

 

1. A kutyának a fajtától függetlenül - a kotorék környékét mindenre kiterjedően, szaglászva le kell keresni. A bejáratnál a szagok alapján el kell dönteni, hogy az adott kotorék üres, járt vagy lakott. A megállapításait valamilyen módon közölnie kell a vadásszal.

 

 

2. Az üres, vagy csak ritkán látogatott kotorékkal szemben ebünknek érdektelenséget kell tanúsítania. Ez úgy nyilvánul meg, hogy a bejáratnál közömbösen, minden jelzés nélkül továbbhalad, kan kutyák esetében az sem ritka, hogy a bejáratot vizeletükkel megjelölik, és abbahagyva minden további vizsgálódást, továbbmennek.

 

 

3. Róka, borz vagy egyéb kotoréklakók által alkalomszerűen látogatott kotorékokba a kutya bemegy, a járatokat hangjelzés nélkül átvizsgálja, közbe-közbe kijön, körülnéz, majd egy még át nem vizsgált járaton visszamegy. Amennyiben érdemleges esemény nem történik, végleg kijön, és a továbbiakban közömbös a kotorék iránt.

4. Lakott kotorék közelébe érve, rendkívüli érdeklődést mutat. Szabadon engedve, azonnal eltűnik a bejáraton, majd kis idő elteltével csaholással jelzi, hogy a "házigazda" nyomán van. Ilyenkor a kotoréklakó a járatokon keresztül próbál elmenekülni. Ez azt jelenti, hogy vagy a végkatlanba húzódik, vagy a kijárat felé veszi a menekülés útját. Ez elsősorban attól függ, hogy a kotorékvadászat milyen időszakban zajlik, milyen erős a kötődés a kotorékhoz. Koslatáskor gyenge, tehát hamar ugrasztható. Szaporodási és ivadékgondozási periódusban rendkívül erős, tehát nagy lesz a valószínűsége a föld alatti harc kialakulásának.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)