Vadászkutya
Képes vadászkutya-iskola XIX.
19. fázis: Az apróvad jelzése II. Kajtatóebek (lövés előtti munkája, a vad jelzése)
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Pomázi Ágoston  |  2009. május 04.

A vadászaton mindenkor az a cél, hogy - független a vadászkutya fajtától - az eb segítse a vadászt a vad rejtőzködési helyének feltárásával.


 

Tegye eredményesebbé, gazdaságosabbá és etikusabbá a vadász és a vadászatra jogosult tevékenységét a sebzett vad mielőbbi megtalálásával és terítékre hozásával. Szolgáljon állatvédelmi és vadvédelmi értékeket munkájával.

A kajtató ebek csoportjába tartozó fajták feladata a kajtatás, ami nem más, mint a vad felkutatása, majd felugrasztása vagy felrebbentése a vadász előtt. A kajtatás történhet nyomkövetéssel és légszimattal. Ennek a munkának elsősorban a sűrű, fedett terepen van igen nagy jelentősége. A keresés stílusa, a lekeresendő terület nagysága, a puska alatti munka, mind-mind terepfüggő. Azaz, minél sűrűbb egy terület, annál rövidebben és lassabban kell kutyánknak a vadász előtt dolgozni. Természetesen ilyen körülmények között a kajtató vadászkutyáktól nem várható el a vizsláknál tárgyalt vadjelzések egyike sem. Az ebbe a csoportba tartozó fajtákkal (spánielek, tacskók, terrierek, lajkák, kopók, fürjészebek) szembeni követelmény a felkutatott vad jelzése, a csaholás. Akár légszimattal, akár csapán követik a vadat, hangos csaholásba kezdenek. Ennek segítségével a vadász behatárolja a vad felkelésének, felrebbenésének várható irányát. A csaholás közeledtének hallatán a rejtőző vad rövid tétovázás után menekülni fog, ami a vadászt már nem éri váratlanul. A hangtalanul kajtató vadászeb munkája nem segíti a vadászt, így az ilyen kutyaa vadászat követelményeinek nem felel meg, ennek szellemébe gyakorlati vadászaton nem alkalmazható.

 

1. A sűrű aljnövényzeti erdők, a nádasok, kukoricatáblák és egyéb növényi kultúrákkal fedett területek levadászása közben a kajtató spániel friss nyúlcsapára találva azt követi és ha sikerül, a vadász előtt felveri a vadat.

 

 

2. Fedett terepen a kajtató foxterrier légszimattal fácánt érez. Csaholva próbálja a vadász előtt felrebbenteni.

 

 

3. Tipikus kajtató munkát igénylő, elsősorban egyéni vadászati mód, a vízi vad "taposásos" vadászata. Ilyenkor a tocsogós nádas, sásos, vízállásos rétek, patakok, csatornák lekeresése a feladat. A rejtőző vízi szárnyas felkutatása zömmel légszimat alapján történik. A búvóhely megtalálását a kajtató vadászkutya csaholva jelzi, majd felrebbenti az ott lévő récét.

 

 

4. Elsősorban a hivatásos vadásznak tesz nagy szolgálatot a tacskó vagy más kajtatásra alkalmas vadászkutya azzal, hogy a kártékony vadfajokat is követi csapán és jellegzetes nyomhanggal jelzi gazdájának a menekülés irányát.

5. Nem ritka, hogy az elvadult házimacskát, görényt, nyestet és más kisragadozót felzavarja a fára, vagy beűzi a farakások alá, majd ott kitartó csaholással helyben tarja és egyben jelzi gazdájának, hogy hová siessen a biztos zsákmány reményében.

 

 

Minden ismertetett feladat végén a vadásznak nagy esélye van a lövésre, a kutyának pedig a lövés utáni munkára, ami a későbbiek tárgya lesz.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)