Kiképzés, kutyaiskola
Excellent Dog Training Center
Kutya (jó) sulik
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Kovács Violetta  |  2007. június 21.

Fél a kedvence? Vagy éppen ellenkezőleg: túl agresszív? Esetleg máris annyira okos, hogy szeretné kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket? Akkor nosza, irány a kutyaiskola!


 

Sorozatunkban ehhez olyan kutyaiskolákat ajánlunk, ahol minden bizonnyal megtalálja az önnek na meg a kutyájának leginkább megfelelőt.

 

Persze, amikor kutyaiskolát választunk, nem mindegy előre tudnunk, hogy mit szeretnénk a kutyánkkal elérni. Nyilván ha csak azt akarjuk, hogy a kedvencünk szót fogadjon nekünk, és tudja az alapvető engedelmességi szabályokat, elég, ha felkeressük a hozzánk legközelebb lévő ebtanodát. Ám ha sportolni akarunk vele, szeretnénk levizsgáztatni , vagy esetleg a kutyánkkal együtt még jól is szeretnék érezni magukat, akkor mindenképpen érdemesebb alaposan körbenéznünk, és megkeresni azt az iskolát, ami a céljaink eléréséhez a legtöbb lehetőséget nyújtja. És ha egy iskola mindhárom feltételnek megfelel, akkor biztosan nyert ügye van.

 

Visszajáró tanítványok

Az Excellent Dog Training Center vezetőjéről, Vörös Lajosról legendákat mesélnek a valaha hozzá járók. Azt mondják róla, még nem született meg az a kutya, akivel ő ne értett volna szót. S hogy mi a titka? Egyszerűen csak nagyon szereti a kutyákat.

"Annak idején közel laktam a régi MNJK iskolához, és oda jártam a keverékkutyámmal. Miután a kutyaVörös Lajoshoz került, olyan sokat fejlődött, hogy letette a VK1-es vizsgát, és versenyeztem is vele." - meséli Luczay Ildikó. Ildikó közben férjhez ment, gyerekei születtek, és Lajos iskolájától is jó messzire költözött. Mégis tizenegynéhány év múlva az új kutyájával - hiába is nézett szét a környék iskoláiban - nem talált olyat, ami visszahozta volna a régi kutyasuli hangulatát. "A végén megkerestem Lajost az új iskolájában, és bár harminckét kilométerre van tőlünk, inkább visszajárunk hozzá. A kutyák nem félelemből dolgoznak nála, hanem egyszerűen együttműködnek vele. Lejön közöttük az a kapcsolat, ami csak kevés kiképző és kutyaközött alakul ki." - teszi hozzá Ildikó. Ám Vörös Lajosról nem csupán a "tanítványai", hanem más kiképzők is jó véleménnyel vannak. Még akkor is, ha az illető másik egyesülethez tartozik. "Lajos karizmatikus egyéniség, még sincs elszállva magától, mint sok más kolléga. Ő szereti is a kutyát, és sokakkal ellentétben nem egy egót építő tárgyként kezeli az állatot. Bár ezer éve űzöm az őrző-védő sportot, mégis többször kértem ki a tanácsát, mert egy rendkívül kreatív és jól gondolkodó tréner. Talán nem véletlen, hogy Keszthelyről többször elmegyünk hozzá tréningezni. Sokszor mondom, a kutyakiképzéshez 70 IQ is elég Szerencsére Vörös Lajos tudja, hogy ez csak egy vicc." - meséli kollégájáról Hornai László

 

Motiváció és jutalmazás

A XVII. kerületben, a Határhalom utca 2-4. alatt működik Vörös Lajos iskolája. Minden bizonnyal a hely varázsa is közrejátszik abban, hogy sokan szeretik ezt a kutyasulit. A város zajától néhány percre ugyanis egyszerre csak a természet közepén találja magát kutyás és kutyája. Hirtelen egy másik világba csöppen a kedvencét esetleg csak a városi aszfalton sétáltatható gazdi. És van még valami, ami miatt ez az iskola más, mint jó néhány másik ebtanoda. Ez pedig nem más, mint a kutyák szeretete. Ha itt valaki durva, goromba a kutyájával, Lajos nem sokat gondolkodik az eltanácsolásán, sőt a kiképzők kiválasztásánál is első rendű szempont a kutyák szeretete volt. Itt maga a kiképzés is az állatszereteten alapul. Minimális kényszer alkalmazásával, és rengeteg dicsérettel, megfelelően motiválva folynak a foglalkozások, három csoportban. "Van egy kölyökiskolánk, amelyet kimondottan kiskutyák részére hoztunk létre. Itt szocializáljuk őket, és olyan csoportba kerülnek, ahol nagy és kistermetű kölyök egyaránt megismerkedhet a másikkal. A kölykök gyorsan megtanulják, hogy senki nem akarja őket megenni, bekapni, és a későbbiekben nem lesz velük szocializációs probléma." - meséli Vörös Lajos. A szoktatás időszakát követi az az előképzés, amely során a gazdinak megtanítják a jutalomfalat és a dicséret használatát, helyes arányát. Itt már tudatosabban készítik elő a gazdát és a kutyáját a komoly munkára, a gazdi meg egyénre (bocsánat, kutyára) szabva kapja meg azokat a feladatokat, amelyeket majd otthon sem árt gyakorolni kedvence előmenetelének az érdekében. "Nem egy út vezet Rómába! Ha a gazda jelzi nekünk a nehézségeit, akkor a kiképző kollégáimmal együtt megtaláljuk a számukra legoptimálisabb megoldást. Egy, vagy több kiképzési tematikát készítünk. Ezt minden esetben megbeszéljük a gazdával, majd megkapja ennek a gyakorlását a gazdi házi feladatnak. utána persze visszatérünk arra, hogy milyen nehézségek jelentkeztek a gyakorlás során, és itt, az iskolában kiküszöböljük azokat. Ha pedig a kutyaebben a csoportban is jól teljesített, következhet a harmadik csoport, ahol már vizsgára való előkészítés, illetve komolyabb munka folyik, bár gyorsan hozzá teszem, nem vizsgacentrikus iskola a miénk, mi inkább a gazdák és a kutyák igényeinek szeretnénk megfelelni." - mondja Vörös Lajos.

 

Kutyázás és barátság

Hogy az iskola hangulatában kicsit más, mint a többi, nem csupán magának a helyi adottságainak köszönheti. "Nálunk egy közösség alakult ki, hiszen amellett, hogy valaki idejár a kutyájával iskolába, itt barátságok is szövődnek. Közösen bográcsozunk, vagy éppen karácsonyi ünnepséget szervezünk. Persze, ezeken is már alapból megvan a közös téma, ez pedig nem más, mint a kutya." - meséli Lajos. S hogy mindezt miért csinálja? Miért nem elég maga a kutyák kiképzése? "Szeretem az embereket, a közösséget, és jó látni, ahogy formálódnak és előrébb jutnak." - hangzik a válasz. Persze, azért ebben az iskolában is előfordul, hogy a gazda és a kiképző nem tudnak egymással együtt dolgozni, és ilyenkor a két és négylábú nebuló egy másik iskolát keres magának. "Harminckét éve foglalkozom kutyákkal, és ennyi idő alatt nagyon sok mindent megtanultam. Természetesen én is követtem el a kiképzések során hibákat, amelyeket nem szeretnék még egyszer megismételni. S van úgy, hogy a gazda nem fogadja el ezeket."

Vörös Lajos tehát joggal büszke az iskolájára, de az is jól eső érzéssel tölti el, hogy saját maga mellett több tanítványa is többször eljutott a német juhászkutyavilágbajnokságokra. Ez az iskola ugyanis a Magyarországi Német Juhászkutyaklub, valamint az MNJK 1107-es alapszervezetének a bázisa, és az MNJK versenyzői is itt tréningeznek. Lajos még sem maradéktalanul elégedett. "Szívesen elfelejteném azt a sok problémát, ami most a kutyások között zajlik. Azt hiszem, nagyon sokan nyugodtan szeretnének végre kutyázni, és semmi mást nem akarnak ek, mint a hobbijuknak élni. Senki nem szeretne azzal foglalkozni, hogy vajon holnapután mire ébred, kihez, mihez kell igazodnia, kinek kell megfelelnie. Mert ez így nem hobbi. A kutyázás így elveszíti azt a lényegét, amiért hajdanán belekezdtünk, és amiért szeretjük ezt az egészet."
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)