Vadászkutya
Képes vadászkutya-iskola XVIII/b
18. fázis: Az apróvad jelzése
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Pomázi Ágoston  |  2009. május 04.

A vizsla a vad távolodásáról az orrán keresztül értesül, és azt a vadásszal "utánhúzás" formájában közli. Ez annyit jelent, hogy a vizsla érzi a vad távolodásával a szimat gyengülését.


 

1.  Felhagy az állással, és óvatosan követni kezdi olyan sebességgel, ahogy a vad mozog. Így a vad és a kutya közti távolság állandó marad, értelemszerien a szimat erőssége sem változik. A vadász a vizsla mozgásából (iránya és gyorsasága) következtetni tud a vad hollétéről. Ha a vad megáll, ekkor a kutya ismét "vadmegállást" mutat, a már említett módon.

 

 

2. Második lehetőség, amikor a gyakorlott vizsla rövid "utánhúzást" követően megpróbál a vad elé kerülni, és állva bevárni azt. Ezzel jelezvén a vadásznak, hogy rövidesen a vad szembe találja magát a kutyával, és feltehetően menekülni fog. A vizsla manőverezése közben a vadász felkészülhet a lövésre.

 

 

3. A harmadik megoldás, hogy az "utánhúzás" során a vad észreveszi az őt követő kutyát, és végső menekülésre szánja el magát. A vadászt ez nem lepheti meg, mert erre az eshetőségre is számítani kell a vizsla munkája közben. A lövés előtti vizslamunka ezzel véget is ér, a többi már a vadászon múlik: lő vagy nem lő. A vizsla lövés előtti ténykedésének abban rejlik a lényege, hogy a jelzéseivel a vadászt előnyös helyzetbe tudja hozni. Fel tud készülni a pontosabb lövésre, így csökkenthető a sebzések aránya, ami egyben növeli a vadászat és a vadász eredményességét, és kielégíti az állatvédelmi, etikai igényeket is.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)