Vadászkutya
Képes vadászkutya-iskola XVIII/a. rész
18. fázis: Az apróvad jelzése
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Pomázi Ágoston  |  2009. május 04.

Vadászat közben lényeges, hogy a vadász és kutyája tudjon egymással kommunikálni. Ehhez fontos megtanulni a kutyák jelzéseit, amelyek mind-mind hasznos információhordozók lehetnek a hozzáértő vadásznak.


 

A vadászat különböző területein egymástól sokszor jelentősen eltérő munkára használt vadászkutyák jelzésrendszere is természetesen más és más. Van amelyik fajta egyedei a testükkel, mozdulataikkal, mások a hangjukkal tolmácsolják az általuk felfedezett információkat.
Kövessük végig a vadászatokon jellemzően használt vadászkutyafajták jelzéseit.

I. Vizslák

Az angol vizslák elsődleges feladata a lövés előtti munka, míg a kontinentális vizsláké kibővül a lövés utáni feladatokkal.
Mit is értünk a lövés előtti munka fogalmán?
Az eredményes apróvadvadászat érdekében lényeges tudni, de legalább sejteni a lőhető vad rejtőzködési területét. Ebben hivatottak segíteni az erre a célra kitenyésztett vadászkutyák, különösen a vizslák.
A vadászterület módszeres lekeresésekor jó széllel, légszimat alapján a rejtőző szőrmés és szárnyas apróvad tartózkodási helyét érzékelik, és pontosan behatárolják. Ezt sajátos módon jelzik a vadásznak. A "testbeszéd" történhet ráhúzással, vadmegállással és utánhúzással.

1. A "ráhúzás" annyit jelent, hogy a vizsla légszimat alapján bizonytalanul érzi a rejtőző vad szagát. Ennek oka lehet a nagy távolság, esetleg a változó erősségi és irányú légáramlat. Ilyenkor a keresési stílusa megváltozik, a mozgása lelassul, óvatossá válik, és határozottan a vad vélt tartózkodási helye felé irányul. Vagyis "ráhúz" a vadra. Ezt mindig magas orral, soha nem csapázva teszi. A vad jelenlétének a vizsla óvatos mozgása és erős koncentrálása mellett biztos jele még a gyors, fokozott farokcsóválás. Ezekkel a külsőleg jól látható jelzésekkel a vadász tudomására hozza, hogy vad van a közelben, és várhatóan puska elé fog kerülni.

 

 

2. Amikor a légáramlatból stabilan ki tudja választani a keresett szimatot, a "ráhúzás" hirtelen merev állásban végződik, amit "vadmegállásnak" nevezünk. Ekkor a kutya teljes teste - a farok is - szoborrá merevedik. Ez már konkrét jelzése a rejtőző vad pontos tartózkodási helyének.

 

 

3. A vadász figyelje kutyája viselkedését, de főleg az orrtartását, ugyanis a vad mindig ott van, ahol a kutya orrának meghosszabbított egyenese metszi a talajt.

4. Vadmegálláskor a vizslát soha ne biztassuk a vad kiugrasztására vagy rebbentésére. Ezt a feladatot a vadász maga végezze el oly módon, hogy megfelelő ívben a vad mögé kerülve (szembe a kutyával) azt "tapossa ki", egyben döntse el, lőhető vagy nem. A "vadmegállás" sok esetben nem a vadász lövésével fejeződik be, mert a vad "nem tart ki", ami azt jelenti, hogy nem marad helyben, hanem megpróbál a kutya és a vadász elől óvatosan odábbállni. Ezt természetesen sem a kutya, sem a vadász nem látja.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)