Vadászkutya
Képes vadászkutya-iskola XVII/b
17. fázis: Mesterséges vércsapatmunka (sebzett nagyvad utánkeresése)
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Pomázi Ágoston  |  2009. május 04.

A kutya vezetése úgy történjen, hogy a vezeték enyhén feszüljön. A vezető a fákon lévő jelölések alapján figyelje a csapa kidolgozásának pontosságát.


 

1.  A csapáról való letérés esetén mindaddig, amíg a kutyának esélye van a korrigálásra, ne szóljon kutyájához. Mindig előzze meg a vezeték elakadását és a túlzott feszülését. A kutya soha ne húzza vezetőjét!

 

 

2. A már nem élő vad megtalálását a kutya "dermedtre" csaholással jelezze még akkor is, ha vezetője a közvetlen közelében van. A vad tépése és kikezdése tilos, ezt "Fúj, rossz!" tiltó paranccsal meg kell akadályozni!

 

 

3. Amennyiben a kutya magától nem csahol, az egyik módszer a megtanításra, hogy a csapa végén lévő vadbőr alá egy kis edénykébe tesszük a kedvenc ételét, és jól letakarjuk, hogy ne férjen hozzá. Ezt meg akarja szerezni, amit a vezető nem enged, és közben biztatja az ugatásra. Ha ugatni kezd, megkapja a jutalmat. Ezt gyakorolja mindaddig, amíg biztatás nélkül is megkezdi a csaholást. Fokozatosan kell bevezetni a jutalom megvonását, majd amikor a csaholás természetessé válik, a dicséreten kívül teljesen meg kell vonni minden jutalmat.

4. A tanítás előrehaladtával a rálövési helyet a kutyának "előre kereséssel" kell felkutatni, és megtalálás esetén a vezetőnek mutatni. Ezt követően indulhat a csapa kidolgozására. Ekkor már a kutya elég rutint szerzett ahhoz, hogy a második "sebágy" után vezetője lecsatolja a vezetékről, és "hajszára" engedje. Ami annyit jelent, hogy a kutya a csapa utolsó kb. 100 méterét önállóan dolgozza ki, vagyis nincs vezetőjével állandó kontaktusban. Eredményes munka esetén a megtalált vadat csaholással jelezni kell. A csaholásnak kitartónak kell lennie, mégpedig addig amíg a vezetője oda nem ér. Ezzel a kutya olyan szintre jutott, hogy sebzett vadra bátran lehet vele dolgozni természetes körülmények között is.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)