Vadászkutya
Képes vadászkutya-iskola XII.
12. fázis: Követés láb mellett, vezetéken és szabadon
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Pomázi Ágoston  |  2009. május 04.

A feladat rendkívül fontos, megalapozza a kutya és vezetője közti kapcsolatot. Ezért a tanítás során nagyon körültekintően kell eljárni.


 

 

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ez a legnehezebb feladatok egyike, a fegyelem fokmérője! A szabályosan láb mellett követő kutya nem vesz fel rossz szokásokat, mert nincs rá módja!

A gyakorlás helye kezdetben mindig ingerszegény, a kutyának ismert környezet. később a gyakorlás előrehaladtával fokozatosan áttérünk az ingergazdag területekre, ahol számtalan zavaró körülmény nehezíti a feladatok végrehajtását.

A tanítás során használatos eszközök:

- fojtó vagy szöges nyakörv,
- rövid póráz,
- vékony vessző, az esetleges fenyítéshez.

A gyakorlat tanításának fokozatai:

- vezetéken való láb mellett követés úgy, hogy az eb feje a térd vonalában legyen;
- vezetéken követés terepen, különböző akadályok beiktatásával (fák, dagonyák, árkok stb.);
- terepen, akadályok nélküli területen menetközbeni fordulatok végrehajtása (jobbra, balra és hátra);
- terepen, változó tempóban mozogva, vezetéken láb mellett követés;
- vezeték nélküli szabályos követés ugyanolyan feladatok közben, mint vezetéken.

A használt parancs:

"Lábhoz!" hangjel, egyidejűleg a bal kézzel a combra ütés, karjelzés.

  1. A tanítás kezdetén, ha a kutya lemaradozik, egy vesszővel a hátulsó részére suhintunk, ugyanakkor a pórázzal meggátoljuk abban, hogy előrerohanjon.

 

 

2. A szabályos láb mellett követéskor a vesszővel a kutya orra előtt legyezünk, így nem tud előre menni; ha mégis megpróbálja, negatív élményben lesz része.

 

 

3. A gyakorlás előrehaladtával elhagyjuk a vessző használatát, de a pórázt úgy fogjuk kézbe, hogy bármikor oda tudjunk legyinteni, ha szükséges. Tanításkor az ábrán látható pozíció a szabályos.

4. Amikor a feladat végrehajtása vezetéken már szabályos, a pórázt lecsatoljuk, és kutyánktól ettől kezdve a szabadon követést kívánjuk meg. Ez nem szokott problémát jelenteni, mivel a parancsok már ismertek.

5. A vezetéken szabályosan követő kutyát erdős, fás terepen is meg kell tanítani a szoros láb mellett haladásra. Ameddig ez nem tökéletes, előfordulhat, hogy a fákban elakad, és ezzel gátolja vezetője haladását is. Ez a vadászaton rendkívül balesetveszélyes helyzetet idézhet elő.

  1. Fontos megtanítani a lábhoz kerülés végrehajtását is. Lényege, hogy az előttünk ülő vagy álló kutya "Lábhoz!" hangjelre tőlünk jobbra kerülve, a hátunk mögött, bal combunkhoz megy, és ott leül. A végrehajtás mozzanatai vezetéken levő kutya esetében: a vezetéket jobb kézbe fogjuk. Kiadjuk a hangjelet, ezzel egy időben a kézjelet is, ami nem más, mint hogy a jobb kézben lévő pórázt a hátunk mögött átvesszük a bal kézbe. A kutya követi mozdulatunkat, és a bal comb mellé kerülve, leültetjük és megdicsérjük.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)