Vadászkutya
Képes vadászkutya-iskola VIII.
8. fázis:
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Pomázi Ágoston  |  2009. május 04.

A jó vadász igyekszik minden olyan lehetséges feladatra felkészíteni kutyáját, amely a vadászaton is előfordulhat. A lőtt vad megtalálása és terítékre hozása alapkövetelmény.


 

 

 

Nem ritka azonban, hogy a fedett terepen (ezüstfás, galagonyás, szederindás) a lőtt vad fennakad a sűrű gallyak között. Ilyenkor a nem megfelelően felkészített kutya nem találja a vadat, és előbb-utóbb a gazda elégedetlensége ellenére feladja a keresést. Máskor, ha meg is találja, de nem éri el, ugyanúgy feladja, és "üres szájjal" megy vissza gazdájához. Ezen kellemetlen jelenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha kutyánkat az ilyen és hasonló különleges feladatok megoldására is megtanítjuk.

  1. Egy megfelelő magas fára tegyük fel kutyánk kedvenc apportját úgy, hogy semmiképp ne érje el. Ezt követően kutyánkat ültessük a fa alá, és biztassuk elhozásra. Ebünk hamar ráébred a feladat végrehajthatatlanságára. Ettől felfokozott idegállapotba kerül, türelmetlenné válik. Nyüszíteni, majd ugatni fog. Ekkor dicsérjük meg, és a tárgyra mutatva, biztassuk további ugatásra. Vezényszó: "Ugass!". A feladatot eleinte rövidebb, majd egyre hosszabb ideig gyakoroltassuk, ügyelve arra, hogy a végén mindig rázzuk le a tárgyat, fogassuk meg és hozassuk magunkhoz a már tanult módon. A dicséret soha ne maradjon el! Amikor kutyánk már érti, hogy mit várunk el tőle, és hosszasan, szívesen ugat úgy is, ha nem vagyunk mellette, rátérhetünk a bonyolultabb feladatok végrehajtására.

 

 

2. kutyánkat fektessük le, és adjunk helyben maradási parancsot. A náluk lévő fácánt vagy preparátumot vigyük el olyan részre, ahol a kutya nem láthat minket, és tegyük fel bokorra vagy fára úgy, hogy azt elérhesse.

 

 

3. Visszaérkezésünk után néhány perc múlva küldjük kutyánkat előre keresésre. A megtalált vadat vetessük le a fáról, és hozassuk magunkhoz, a szokott módon.

 

4. Sétáljunk a kutyával, miközben segédünk az erdő szélén tegye fel a fácánt egy fára oly módon, hogy az eb ne érje el akkor sem, ha felugrik. Amikor a segéd végzett munkájával, küldjük kutyánkat keresésre széllel szemben, hogy a magasban lévő vadról könnyebben kapjon szimatot.

 

5. A vad megtalálásakor figyeljük reakcióját, és várjunk türelemmel. Eleinte valószínileg megpróbálja levenni, és amikor tudatosul benne, hogy ez nem megy, a már tanult módon ugatni fogja, jelezve ezzel a megtalálás tényét. Az ugatásnak kitartónak kell lenni, és addig kell tartania, míg a vezető odaér.

 

 

  1. Kis idő elteltével menjünk az ugatás helyszínére, kutyánkat nyomatékosan dicsérjük meg. Ezt követően lökjük le a felakadt lőtt fácánt, és hagyjuk, hogy felvegye. Ezután minden esetben hozassuk be a vadat, és a szokásos módon kívánjuk meg a precíz végrehajtást.

 

 
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)