Vadászkutya
Képes vadászkutya-iskola VII.
7. fázis: Vízi munka
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Pomázi Ágoston  |  2009. május 04.

A tárgy- és vadelhozásnál nagy hangsúlyt kell fordítani a fogás szabályosságára és erősségére. Ennek elmulasztása később sok problémát okozhat (például vadrágást).


 

Az elhozás gyakorlásának és tanításának utolsó állomása a vízi munka. A vadászat során fontos feladata vadászkutyánknak a vízállásos nádas, sásos területek vagy a nyílt vízfelületek lekeresése és az ott leeső sebzett vagy már kimúlt vízivad terítékre hozása. kutyanélkül a vízivadvadászat eredményessége messze elmarad a várakozástól. Az elhozás gyakorlása sekély és mély vízből:

  1. Azt a vadászkutyát, amely még nem találkozott vízivaddal, először szárazföldön ismertetjük meg a kívánt vaddal. Leültetjük, és a kezünkben lévő récét megszagoltatjuk, majd biztatjuk a fogásra. Amennyiben érdeklődése nem kifejezett, úgy játékosan a vad mozgatásával ingereljük ebünket, és biztassuk a fogásra! Amikor úgy ítéljük meg, hogy a játékban partnerünkké vált, engedjük kezünkből kivenni a vadat. Ennek megtörténésekor részesítsük nagy dicséretben! Van eset, amikor minden igyekezetünk ellenére sem érdeklődik tanítványunk.

 

 

2. Az érdektelen kutyánál az enyhe kényszer alkalmazása eredményes lehet. A kutyát gazdája leülteti, és bal kézzel az állkapocs alulról történő átfogásával a szájlebenyt a fogakhoz nyomja. Az így okozott enyhe fájdalomra a kutyakinyitja a száját, és a jobb kézben lévő récét a nyitott pofába teszi a vezető, miközben fogásra utasítja ebét. A gyakorlás addig tart, míg az eldobott récét a kutya parancsra, segítség nélkül felveszi és behozza.

 

 

3. A réce megismerését és a szárazon való elhozás eredményességét követően, áttérhetünk a vízből kihozás gyakorlására. A feladatot itt is következetesen kell gyakoroltatni. Az oktató a víz partján elfekteti kutyáját, és vízbe dobja a récét. Néhány perces kivárást követően indítja a már türelmetlen ebet. Amikor a sekély, majd a mély vízből is problémamentesen hozza ki a vadat, úgy a segéd bújjon el a nádban, és a vezető lövésére dobja el a récét. Ekkor a kutya csak annyit észlel, hogy a lövésre esik a kacsa, a dobást nem látja.

 

4. Kutyánk csak parancsra indulhat a feladat végrehajtására. Törekedjünk arra, hogy az "Előre, hozd!" parancs hallatára a kutya feltétel nélkül, lendületesen induljon el és vesse be magát a vízbe.

 

5. A vízen úszó kimúlt vadat, majd a későbbi gyakorlásánál a sebzett récét bátran, gondolkodás nélkül fogja meg, és ugyanolyan lendülettel ússzon a partra, ahogy a vadért tette!

 

 

  1. A vízi munkánál jellemző viselkedés, hogy amikor a kutya kilép a vízből, megrázza magát, szabadulni akar a szőrében lévő víztől. Ilyenkor előfordul, hogy a szájában lévő vadat leteszi. Ezt tiltani kell! Ezért a partra érő kutyától vegyük el a récét, mielőtt módja lenne azt kiköpni. Amikor kutyánk megérti a tőle kért feladat végrehajtásának lényegét, fokozatosan távolodjunk a parttól, és biztassuk a gyors követésünkre. Sikeres végrehajtást követően, ne fukarkodjunk a dicsérettel, majd engedjük, hogy lerázza magáról a vizet!
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)