Terrierek
Welsh terrier - FCI 78
Nagy-Britannia
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2009. május 04.

A régi festmények és grafikák tanúsága szerint, a welsh terrier bundája évszázadok óta mai fekete-cser színét viseli. 1886-ban a Kennel Club külön osztályt nyitott kiállításain a welsh vagy óangol drótszőrű fekete-cser terriereknek.


Az első feljegyzés a fajta önálló kiállítási szerepléséről 1884-85-ből származik: a Carnavon Show-ra 21 welsh terriert neveztek, azonban még akkoriban is előfordult, hogy ugyanazt a kutyát old english terrierként és welsh terrierként is kiállították, mint például 1893-ban a jól ismert, sokszoros győztes Dick Turpint. A Welsh Terrier Club 1886-ban alakult, ekkor fogalmazták meg a hivatalos fajtaleírást is. Őshazájában, Walesben gyakran falkában tartották, és kizárólag vadászatra használták. Sok családban nemzedékről nemzedékre szállt a kutyák tulajdonjoga is, számtalan falka ősidők óta ugyanahhoz a családhoz tartozott.

Welsh terrier standard (FCI 78)

Általános megjelenés: Rámenős, ügyes, arányos és kompakt.
Karakter: Ragaszkodó, engedelmes és könnyen irányítható.
Wesen: Vidám és szeszélyes, ritkán félénk. Rettenthetetlen és merész, de semmi esetre sem agresszív, bár ha kell, bármikor képes helytállni.
Fej és koponya: Lapos, mérsékelten széles a fülek között. Az állkapocs erőteljes, tisztán körülhatárolt, meglehetősen mély, megragadásra való képességről árulkodik. A stop nem túl kifejezett, a stop és az orrhegy közötti távolság közepes hosszúságú. Az orr fekete.
Szemek: Kicsik, jól elhelyezkedők, sötétek, tekintete a wesennél leírtakat tükrözi. Nagy, kerek szemek nem kívánatosak.
Fülek: V-formájúak, kicsik, a bőr nem túl vékony, meglehetősen magasan tűzöttek, előre hajlanak és szorosan a pofához simulva hordottak.
Harapás: Erőteljes állkapocs, szabályos, rendezett ollós harapással, a felső metszőfogak sora hézag nélkül az alsó metszőfogak sorára nyúlik, és a fogak az állkapocsban függőlegesen állnak.
Nyak: Mérsékelten hosszú, és mérsékelten vastag, enyhén ívelten, kecsesen megy át a vállakba.
Mellső rész: A lapockák hosszúak, ferdék és jól hátra nyúlnak. A mellső végtagok egyenesek és izmosak, igen erős csontokkal. Egyenes, erőteljes mellső lábközép.
Test: Rövid hát messze hátra nyúló bordákkal. erőteljes ágyék. Jó mellkas mélység, arányos mellkas szélesség.
Hátulsó rész: Erőteljes, izmos, jó hosszúságú comb, jól szögelt és mélyen elhelyezkedő csánkízület, megfelelően erős csontok.
Mancsok: Kicsi, kerek macskamancsok.
Farok: Általában kupirozott. Szabályosan tűzött, de nem túl vidáman hordott.
Jármód/mozgás: A mellső és hátulsó végtagok egyenesen és párhuzamosan mozognak előre. A könyök párhuzamosan és szabadon mozog a test mellett, a térdízületek sem befelé, sem kifelé nem fordulnak. A hajlékony hátulsó rész jó tolóerőt biztosít.
szőrzet: Drótos, kemény, nagyon sűrű és dús. Az aljszőr nélküli, egyszerű szőrzet nem kívánatos.
Szín: lehetőleg fekete és cser, vagy szürke és cser, a lábujjakon nincsenek feketejegyek. Fekete a csánkízület alatt kifejezetten nem kívánatos.
Méret/súly: A marmagasság nem haladja meg a 39 centimétert. Súly 9 és 9,5 kg között.
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)