Vadászkutya
Képes vadászkutya-iskola VI.
6. fázis: Vadelhozás
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Pomázi Ágoston  |  2009. május 04.

A szárazföldi elhozás gyakorlásának utolsó fázisát a meleg vaddal való munka jelenti. A "meleg vad" fogalmán a frissen elejtett, de nem a kutya jelenlétében lőtt vadat értjük, amely még nem került a hullamerevség állapotába.


 

 

 

Erre az időszakra a kutyának már az elhozás minden részletével tisztában kell lennie. A meleg vad szaga, fogása mind-mind új ingert jelent, amire a kutyának a már megszokott, természetes módon kell reagálnia. A feladatot szőrmés és szárnyas vaddal egyaránt végre kell hajtani.

  1. A kutyavezető elfekteti kutyáját, és a "meleg" vadat 30-40 méterre előreviszi, majd eldobja úgy, hogy a kutya szemmel követhesse. Az ebnek mozdulatlanul helyben kell maradni, míg vezetője visszaér, és az újabb parancsot ki nem adja.

 

 

2. Az "Előre, hozd!" parancsra a kutya lendületesen elindul, és a fácánhoz fut. Azt szabályos fogással felveszi a földről, és töretlen lendülettel indul gazdájához. Nem engedhető meg, hogy a vadat tétovázva vagy többszöri próbálgatás után fogja meg, s ezáltal elveszítse lendületét. Mindent el kell követni, hogy a fácánt ne tegye le, kivéve, ha valami miatt fogást kell igazítania.

 

 

3. Gazdájához érve leül, előtte tartva a vadat, majd a már megszokott módon, az "Ereszd!" vezényszó hallatán átengedi a zsákmányt vezetőjének.




Hozzászólások



Ha hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)