Vadászkutya
Képes vadászkutya-iskola V.
5. fázis: Vadelhozás
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Pomázi Ágoston  |  2009. május 04.

A tárgy- és vadelhozásnál nagy hangsúlyt kell fordítani a fogás szabályosságára és erősségére. Ennek elmulasztása később sok problémát okozhat (például vadrágást).


 

A vadat a gazda előtt mindaddig ülve kell tartani, míg az "Ereszd!" parancs el nem hangzik. Ehhez azért kell ragaszkodni, hogy az esetleges sebzett vadat ne engedje szabadon az eb, és ezt követően ne kezdjen vele játszani. ugyanakkor figyelni kell, hogy a szájában lévő vadat meg ne próbálja rágcsálni, rázni, esetleg drasztikusan megroppantani. Minden ilyen próbálkozást csírájában el kell fojtani! Soha nem lehetünk elnézőek, a fiatalkori engedékenységünket később csak nagy kínok árán tudjuk korrigálni.

  1. A kutya szabályosan ül vezetője előtt, és figyelmesen várja annak parancsát.

 

 

2. Kis idő elteltével az oktató a kezében lévő vadat a kutya szája elé tartva, kiadja a "Fogd!" parancsot. Ekkor a kutyának meg kell fogni a vadat. Kívánatos, hogy ne "foghegyre vegye", hanem mindig "tele pofával" fogjon.

 

 

3. A kutya szájzugába kell a vadat fognia. Lehetőség szerint középen, a legkevesebb roncsolással, de stabilan, akár hosszabb ideig is tartania kell. A vezető kezdetben - ha szükséges - segítse kezével a kutya munkáját, igazítsa a szájban lévő vadat, s közben hangoztassa a "Tartsd!" vezényszót.

 

4. Amikor a kutya láthatóan jól fogja a vadat, vezetője egyenesedjen fel, fokozottan figyelve a kutyára, nehogy idő előtt eleressze a vadat. Törekedjünk arra, hogy az eb szemével, illetve fejtartásával kövesse gazdája mozdulatait, közben nyugodtan tartsa a szájában lévő vadat.

 

5. A kutyavezető rövid idő elteltével, lassan előre hajolva biztassa kutyáját a vad további tartására. Közben illesse dicsérő szóval, és készüljön fel a vad átvételére.

 

 

  1. A vezető határozott mozdulattal nyúljon a vad irányába, és eközben adja ki az "Ereszd!" parancsot. Amennyiben a kutyanem engedi át a vadat, ismételje meg a parancsot. Amikor ez sem vezet eredményre, a már említett módon alkalmazzon kényszert, és az így elengedett vadat vegye el. Ezt követően dicsérje meg kutyáját. Ez mindig nagyon lényeges, mert a kutyára a pozitív élménynek kell utoljára hatni.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)