Vadászkutya
Képes vadászkutya-iskola IV.
4. fázis: Vadelhozás
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Pomázi Ágoston  |  2011. január 09.

Képes vadászkutya-iskola IV.

Fiatal kutyáknál előfordulhat, hogy a lőtt vadat nem akarják a földről felvenni, sőt nem viszik vezetőjükhöz sem. Nézzük tehát sorrendben, mi a teendőnk, ha szeretnénk a kutyánkat megtanítani erre a feladatra. Nem könnyű, de nem is nehéz, ahogy minden máshoz a türelem és a kitartás meghozza a várt sikert.


  Ilyenkor némi kényszer alkalmazására van szükség mindaddig, míg a feladat végrehajtása kívánni valót hagy maga után.

  1. A kutya száját kezünkkel szétfeszítjük úgy, hogy a jobb kézzel hüvelyk- és mutatóujjal az ajkakra nyomást gyakorolunk mindaddig, míg a kutya a száját ki nem nyitja. Ekkor bal kézzel a földön lévő fácánt betesszük a nyitott szájába. Közben a "Fogd!" vezényszót mondjuk a vezetéken lévő ebnek.

 

 

2. Ügyeljünk arra, hogy kutyánk a szájába tett vadat ne köpje ki, és a vezetékkel kényszerítsük az általunk kívánt irányba, vagyis szembe velünk.

 

 

3. A vezetéken lévő ebet kiképzője lassú futásra kényszeríti úgy, hogy közben figyelme állandóan a kutyán legyen. Biztassa a "fogd, hozd" paranccsal.

 

4. Végül 25-30 méter megtétele után úgy irányítja ebét, hogy az szembe, közvetlen előtte legyen. Ekkor hirtelen megáll, és kutyájának az "Ülj!" parancsot adja. Fokozottan kell ügyelni, hogy az eb ki ne köpje a vadat. Közben kiképzője engedje el a vezetéket.

 

5. Rövid ültetés után jobb kezével a kutya álla alá nyúlva megfogja a vadat, és az "Ereszd!" parancsot adja. Amennyiben a "tanítvány" vonakodik a vad átengedésétől, úgy a bal hüvelyk- és mutatóujjunkkal az alsó szájszéleket az állkapocshoz nyomjuk. A fájdalomérzet hatására a kutya a fogást lazítja és a vadat elengedi. Ekkor simogatással dicsérni kell!

A gyakorlatot mindig így kell gyakorolni, míg az eb a földről önként fel nem veszi a vadat, és gazdájához viszi a legrövidebb úton. Fontos, hogy a kutyavezető soha ne veszítse el türelmét, és a negatív élményen alapuló eredményes munkát rögtön dicséret kövesse.nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)