Kiképzés, kutyaiskola
Mondioring
A fegyelem, a találékonyság és a bátorság magasiskolája
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Eifert Anna  |  2011. január 08.

Mondioring

A Franciaországból származó kutyás sportág, a mondioring egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egész világon. Hívei azt mondják, ez a sport a tiszta fejű és egészséges kutyák sportága.


 

 

A magas fizikai és szellemi követelményeket csak a testileg és lelkileg is ép kutyák képesek teljesíteni. Franciaországban és Belgiumban sokak számára többet jelent egy teljesített mondioring-vizsga, mint egy csípőízületi röntgen. A mondioring mellett szól az is, hogy itt nem lehet a vizsga letételére kényszeríteni egy kutyát. A francia, belga és holland ringgel ellentétben, a mondioring (mondio=világ) nem követel extrém magasságú ugrásokat.

 

Miben különbözik a hagyományos őrző-védő sport és a mondioring?

A legfontosabb eltérések

1. A mondioring-vizsgán a segéd nem csupán védőkart és -nadrágot visel, hanem a teljes testét elfedő öltözéket, és a kutya nemcsak a karját foghatja meg, hanem az öltözék bármely részét.

2. Az IPO-vizsgán a segédnek lehetőleg minden kutyával egyformán kell dolgoznia, és a védőkart úgy kell "felkínálnia", hogy a kutya akadálytalanul megfoghassa. A mondioring-segédnek az a feladat, hogy felderítse a kutya, illetve a felkészítési munka gyenge pontjait. Ezért is kell teljes védőöltözékben dolgoznia, hiszen meg kell próbálnia a kutyát megakadályozni a fogásban. Minden kutyát lehetőleg hibázásra kell kényszerítenie.

3. A segéd nem okozhat fájdalmat a kutyának, tehát még szivacsbottal sem ütheti meg, míg az IPO-szabályzatban ez követelmény.

4. A vizsgaszabályzatban szereplő feladatokat mindig más sorrendben kell teljesíteni (sorsolással döntik el), míg az IPO-vizsga sematikusan zajlik, mindig ugyanabban a sorrendben kell teljesíteni a feladatokat.

5. A mondioring feladatait minden egyes vizsgán, valamilyen szempontból mindig más formában kell végrehajtani. Változhatnak a tárgyak, a hely, a környezet, az akadályok, a zajok. Az IPO-feladatok mindig ugyanazok.

6. A mondioring bírálatánál objektív számok döntenek (másodpercek és méterek). Például stopperrel mérik, hány másodpercre van szüksége egy kutyának, hogy megfogja a segédet, illetve hogy eleressze. Az őrző-védő vizsgákon a bíró szubjektív megítélése dönti el, mennyire nyugodt, mennyire teli stb. volt a kutyafogása, és mennyire lendületesen hajtotta végre a feladatokat.

A mondioring feladatai

1. Fegyelmező gyakorlatok

Szabadon követés: a kutyának póráz nélkül kell követnie láb mellett a kutyavezetőt. A pályát minden egyes vizsgán a bíró állapítja meg és jelöli ki.

Helyben maradás a kutyavezető távollétében, figyelemeltereléssel: A kutyának egy percig kell helyben maradnia, miközben különböző zajokkal, labdázással, stb. próbálják elterelni a figyelmét. A kutyavezetőnek el kell rejtőznie.

Élelemmegtagadás: a területen hat húsdarabot szórnak szét, ezen kívül két darabot közvetlenül a kutya orra elé dobnak. A kutyának még megnyalnia sem szabad a húsdarabokat.

A bíró által kiválasztott tárgy apportírozása: a vizsgán bármilyen (!), legfeljebb 1 kg súlyú tárgyat alkalmazhatnak, amely nem tesz kárt a kutyában.

Előreküldés: 20, 30 illetve 40 métert kell a kutyát előreküldeni, a vizsga szintjétől függően.

Pozíciók (ültetés, fektetés, állítás): A kutyavezetőnek 5, 10 illetve 15 méter távolságból is kell tudnia a kutyát irányítani. Minden parancsot kétszer kell teljesíteni.

Kis fadarab apportírozása (szagazonosítás): a kutyavezető a vizsga elején egy kis darab fát kap, amelyet a bíró által megjelölt helyre kell tennie. A bíró négy másik, hasonló fadarabot tesz mellé. A kutyának a gazda által kihelyezett fát kell megtalálnia,

2. ugrások

Palisade/meredek palánk (max. 2,30 m)
Magasugrás (max. 1,20 m)
Távolugrás (max. 4 m)

3. Őrző-védő munka

Támadás szemből bottal (akadályon át kettes és hármas szinten): a kutyának egy kb. 80 cm magas akadályon át kell megközelítenie a segédet.
Menekülő segéd megfogása (lövéssel): a kutyaa leadott két lövés alatt sem válthat fogást.

Támadás szemből tárgyakkal: a kutyának úgy kell megfognia a segédet, hogy az valamilyen tárggyal a kezében védekezik. Ez akár egy felfújható gumikrokodil, vizeskanna, fenyőág is lehet.

Menekülő segéd támadása lehívással: a kutyavezetőnek az utolsó pillanatban le kell hívnia a kutyát a menekülő segédről, azaz a kutya nem foghatja meg a segédet.

Fürkészés felugatással, menekülő segéd elfogása és kísérése: a segéd bármilyen tárgy mögé elbújhat, a kutyának önállóan meg kell találnia.

Kutyavezető megvédése: valamilyen életszerű helyzet imitálása közben a segéd megtámadja a kutyavezetőt, miközben egy másik segéd megpróbálja elterelni a kutya figyelmét. A kutyac sak egyértelmű támadás esetén foghatja meg a segédet. (A svájci világbajnokságon az egyik szituáció a tehénfejés volt. A kutyavezetőnek a fejőszékre kellett ülnie, a gumitehén felé fordulva, eközben támadta meg a segéd.)

A bíró által kiválasztott tárgy őrzése: a kutyának önállóan kell őriznie egy tárgyat.

 

Mondioring-történelem

1. mondioring-vizsga: 1987. október 3. Tournai, Belgium: 17 résztvevő négy országból (Belgium, Franciaország, Svájc, Hollandia)
1995. január 1-én az FCI is elfogadta a mondioring-szabályzatot.
1. mondioring-világbajnokság: 1995. október 21-22. Colmar, Franciaország: 30 résztvevő 6 országból
9. mondioring-világbajnokság, 2003. október 10-12. Lyss, Svájc: 59 résztvevő 14 országbólnyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)