Terrierek
Border terrier (FCI 10)
Nagy-Britannia
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2009. május 04.

Az intelligenciájáról híres border collie-hoz hasonlóan a border terrier is kialakulási helyéről, az angol-skót határvidékről, a borderről kapta nevét. A border terrier minden bizonnyal Nagy-Britannia egyik legősibb típusú terriere.


A határvidék farmerei, juhászai és sportvadászai generációról generációra gondosan ügyeltek arra, hogy megőrizzék kutyáik jellegzetes tulajdonságait. A XIX. század közepén szinte minden tanyán megtalálható a border terrier, hiszen a határmenti dombok elhelyezkedésükből kifolyólag - mérföldekre minden lakott területtől - csak úgy hemzsegtek a vidékre jellemző, igen erőteljes felépítésű rókáktól. A háziállatokat megvédendő, szükség volt egy olyan terrierre, mely hosszú lábával képes a lovat is követni, de azért elég kicsi ahhoz, hogy ha kell, a föld alatt is üldözze a rókát. Ezek az aktív, erős, fáradhatatlan terrierek olyan bundával rendelkeztek, mely megvédte őket a szinte állandóan esős, párás időjárástól is.
A border terrier ma is fáradhatatlan, roppant bátor kutya, nincs olyan fal, melyet ne tudna átugrani és olyan drótkerítés, melyen ne tudna átmászni. Szakértők véleménye szerint napjaink border terriere alig változott a XIX. századi, határ menti terrierekhez képest. Míg az Angol Kennel klub nem regisztrálta elismert fajtaként 1920-ben, a border terrier szülőföldjén kívül szinte ismeretlen volt a nagy többség számára, azonban a helyi mezőgazdasági egyesületek kiállításain mindig nagy számban szerepelt.

Border terrier standard (FCI 10)

Általános megjelenés: Mindenekelőtt munkaterrier.
Karakter: Képes egy lovat követni, a vállalkozó kedvet vadászati virtussal egyesíti.
Wesen: Élénk és bátor, mint ahogy a fentiek mutatják.
Fej és koponya: Feje, mint egy vidráé, de mérsékelten széles koponyával és rövid, erős fanggal. A fekete orr előnyben részesítendő, de a máj- vagy hússzínű orr sem súlyos hiba.
Szemek: Sötétek, élénk tekintettel.
Fülek: Kicsik, V-alakúak, mérsékelten vastagak, előre esnek, szorosan a pofához simulnak.
Harapás: Ollós harapás, a felső metszőfogak sora hézag nélkül az alsó metszőfogak sorára nyúlik, és a fogak az állkapocsban függőlegesen állnak. Tétreharapás még megengedett. Az előre- vagy hátraharapás súlyos hiba és különösen nem kívánatos.
Nyak: Középhosszú.
Mellső rész: A mellső végtagok egyenesek, a csontok nem túl nehezek.
Test: Mély, keskeny és határozottan hosszú. A bordák jól hátra érnek, de nem túlzottan íveltek, mivel egy border terriert át kell tudni fogni két kézzel a válla mögött. erőteljes ágyék.
Hátulsó rész: Fürge, lendületes.
Mancsok: Kicsik, vastag talppárnákkal.
Farok: Mérsékelten rövid, kifejezetten vastag a tövénél, hegyesen végződő. Magasan tűzött. Vidáman, de nem a hát fölött hordott.
Jármód/mozgás: Szilárd, hogy a kutya képes legyen egy lovat követni.
szőrzet: durva és sűrű, testhez simuló aljszőrzettel. A bőrnek vastagnak kell lennie. Szín: Vörös, búzaszínű, szürke és cser, kék és cser.
Méret/súly: A kanok 5,9-7,1, a szukák 5,1-6,4 kg súlyúak.
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke és a terrier munkaképességére való befolyása határozza meg.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)