Terrierek
Angol toy terrier (FCI 13)
Nagy-Britannia
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2009. május 04.

Angol toy terrier (FCI 13)

Angliában nagyon régóta léteznek fekete-cser színű terrierek, melyek a manchester terrier, és annak "kicsinyített" változatának, az angol toy terriernek is ősei.


A nagyobbik fekete-cser terriert elsősorban vadászatra használták, többek között borz és róka ellen, míg a kisebb kutyákat patkányfogásra, ami más nagyvárosokhoz hasonlóan, a londoni szegénynegyedben is kedvelt "sport" volt. A toy terrier pályafutása azonban hamarosan felívelt, a hölgyek kedvenc ölebévé vált, azonban hamar kiment a divatból, napjainkban is alig ismert fajta. Az angol toy terrier elnevezést követően hívták toy black and tan, majd miniatűr black and tan terriernek is, majd 1962-ben az eredeti elnevezéshez visszanyúlva, elnyerte ma is használatos nevét. Amerikában toy manchester terriernek nevezik.

Angol toy terrier standard (FCI 13)

Általános megjelenés: Harmonikus, elegáns és kompakt, hajlékony és hibátlan felépítésű.
Karakter: Kiskutya, jellegzetes terrier-tulajdonságokkal.
Fej és koponya: A fej hosszú és keskeny, ék alakú, a koponya lapos, jól kitöltött a szemek alatt. A pofaizomzat nem hangsúlyozott. A felső és alsó állkapocs szorosan záródik, miközben az ajkak feszesen és zártan simulnak hozzájuk. Enyhe stop. Az arcorri rész előrefele elkeskenyedik, ezért oldalról és elölről nézve egyaránt ék alakúnak tűnik. Habár ezáltal hátraharapás benyomását keltheti, a hegyes arcúság semmiféle jele nem kívánatos. Az orr fekete.
Szemek: Színük a sötéttől a feketéig terjed, az írisz világos árnyalata nélkül. Kicsik, mandulaformájúak, ferdén elhelyezkedők és csillogóak.
Fülek: Formájuk a gyertya lángjára hasonlít, kissé hegyesen végződő, magasan, a koponya hátulsó részén tűzött és viszonylag egymáshoz közel állók. A fül szabályos hosszát úgy kapjuk meg, ha előre hajtva nem ér a szemig. Kilenc hónapos kortól a füleknek fel kell állniuk. Szemből a fül belsejének teljes mértékben látszania kell. A fülbőr vékony.
Harapás: Erőteljes állkapocs, szabályos, egyenletes és teljes ollós harapással, miközben a felső metszőfogak sora hézag nélkül az alsó metszőfogak sorára nyúlik, és a fogak az állkapocsban függőlegesen állnak. A fogak egyformán erőteljesek.
Nyak: Hosszú, kecses és enyhén ívelt: a lapockák jól hátranyúlnak. A nyakvonal folyékonyan olvad össze a vállakkal, miközben elegánsan csapott. Lebernyeg nem kívánatos.
Mellső rész: A vállak függőlegesen állnak a vállak alatt, miközben a könyök szorosan a mellkashoz simul, ezáltal egyenes frontot tesznek lehetővé. A finom csontozat különösen kívánatos.
Test: Kompakt, a fejhez és a végtagokhoz illő, miáltal szabályos, kiegyensúlyozott megjelenést tesz lehetővé. A hát közvetlenül a váll mögötti ponttól az ágyékig egészen enyhe ívet képez, onnan a farktűzésig csapott. A mellkas keskeny és mély, jól ívelt bordákkal. Az ágyékrész jól felhúzott. Az ülőgumók enyhén lekerekítettek.
Hátulsó rész: Az ágyékrész kerekdedsége a jól szögelt térdízületekbe megy át. A csánkízület mélyen elhelyezkedő, sem kifelé, sem befelé nem forduló, azonban nem kívánatos az a látszat, hogy a végtagok hibás szögelléssel a test alatt állnának.
Mancsok: Kecsesek, kompaktak. A lábujjak egymástól kivehetően elhatároltak, jól íveltek, mélyfekete körmökkel. A mellső mancsok mindkét középső lábujja kissé hosszabb a többinél. A hátulsó mancsok macskamancs-formájúak. Nyúlmancs nem kívánatos.
Farok: Tövénél vastag, hegyesen végződő, mélyen tűzött, nem ér a csánkízület alá. Túlzottan vidám farok tartás nem kívánatos.
Jármód/mozgás: Az ideális mozgás a nyújtott ügetéshez hasonlatos, hackney-mozgás nem kívánatos (a mellső végtagok magasba dobálása, térölelő mozgás nélkül), akárcsak a vontatott jármód. A hátulsó végtagok hajlékonyan, könnyen és pontosan mozognak, nagy tolóerőt mutatva. A mozgásnak folyamatosnak kell lennie, egészség és teljesítőképesség benyomását keltve.
Szőrzet: vastag, szorosan a testhez simuló, csillogó. A sűrű, rövid szőr a kívánatos. Szín: Fekete és cser. A fekete ébenfa színű, a cser egy friss gesztenye mély vöröséhez hasonló. A színek nem folynak össze, és nem keverednek egymással, hanem tisztán és világosan elhatároltak. A mellső végtagok elölről nézve a lábtőízületig cserszínűek, a cser szín kiterjed a végtagok belső és hátulsó részére közvetlenül a könyök alatti pontig. Minden lábujjon található egy fekete vonás. Határozott fekete jegyek helyezkednek el közvetlenül a két mellső lábközép közepén ("hüvelykujjlenyomat") és az áll alatt. A hátulsó végtagok mellső és belső része cserszínű, miközben egy fekete keresztcsík osztja meg a cser jegyet a lábszár közepén. erőteljes cser szín a hátulsó végtagok külső oldalán ("bricsesz") nem kívánatos. Az arcorri rész cserszínű, az orr fekete. A fekete kiterjed az orrháton átívelve a szemek alá a torokig. Egy cserszínű folt található mindkét szem fölött és egy kis cser jegy mindkét pofán. Az alsó állkapocs és a torok cserszínű, az ajakszél fekete. A fülek belső szőrzete cserszínű, a cser szín a fülek mögött nem kívánatos. A szügy mindkét oldala mutat némi cser színt, a végbéltájék és farktő alsó része is cserszínű. Fehér jegyek, akárhol is helyezkedjenek el, teljesen nem kívánatosak.
Méret: Az ideális marmagasság 25-30 cm (6-8 inch), az ideális súly 2,7-3,6 kg (6-8 font).
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)