Terrierek
Ír soft coated wheaton terrier
Írország
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2009. május 04.

A legendák szerint fontos szerepet játszott a kerry blue terrier kialakulásában, mikor a Spanyol Armada egyik hajója az ír partoknál hajótörést szenvedett, és a partra úszó kék kutyák a helybéli, puha szőrű, búzaszínű terrierekkel párosodtak.


Ami a fajta modern történetét illeti, Dr. G.J. Pierse szponzorálta azt a kampányt, aminek köszönhetően az Ír Kennel klub hivatalosan is elismerte a puhaszőrű, búzaszínű terriert, és az új-régi fajta 1937. március 17-én debütált az ír Championship Show-n. A Kennel Club (Anglia) 1943 óta regisztrálja a soft coated wheaton terriert. Az Amerikai Kennel Klub törzskönyvében 1973. május 1-től szerepel a fajta.

Ír soft coated wheaton terrier standard (FCI 40)

Rövid történeti áttekintés: Az ír soft coated wheaton terrier története a többi ír terrier fajtával való szoros rokonsága miatt nem világítható meg egyértelműen. Valószínűleg a legrégibb a négy ír fajta közül. Legalább 200 éves létezését puhaszőrű kutyákról szóló írásos emlékek igazolják. Rokonsága a modern ír terrierrel, úgy tűnik, jól átgondolt tenyésztési kísérletek eredménye, habár kevés idevágó utalás található a szakirodalomban. Így a ma ismert wheaton terrier ősei valószínűleg meglehetősen sokszínűek. Hosszú története ellenére a fajtát csak a harmincas években ismerte el az Ír Kennel Klub. Azóta népszerűsége folyamatosan nő, Angliában és az Egyesült Államokban igen elterjedt, de a többi országban is jól ismert fajta.
Általános megjelenés: Kemény, aktív kutya, rövid ágyékkal, erő benyomását keltő, sem túl hosszú lábú, sem túl talajhoz közeli, jó felépítéssel.
Fontos arányok: A fang nem hosszabb, mint a koponya.
Wesen/karakter: Temperamentumos és határozott, jóindulatú, tulajdonosával szemben messzemenően ragaszkodó és engedelmes. Nagyon intelligens. Megbízható, hűséges barát, mely védekezésre kész, de nem agresszív.
FEJ: Összességében erőteljes, de nem durva. A fejszőrzet színe megegyezik a test szőrszínével.
Koponya: A fej hosszú, de arányos a testtel. A koponya lapos és sima a fülek között, nem túl széles.
Stop: Határozott.
ARCORRI RÉSZ Orr: Fekete, jól fejlett.
Állkapocs: Erőteljes, fogásra, megragadásra alkalmas.
Pofa: A csont nem kiugró.
Fang: Nagy fogak, rendezett ollós vagy tétreharapás, sem előre-, sem hátraharapás.
Szemek: Sötétek, sötét mogyoróbarna színűek, nem túl nagyok, nem kidülledők, jól elhelyezkedők,
Fülek: Kicsik-középnagyok, előre lógva hordottak, felső szélük a koponyával egy vonalat képez. A szőr sötét árnyalata közvetlenül a fül felületén megengedett, és gyakran világosabb fedőszőr borítja. A rózsafül vagy félig felálló fül hiba.
Nyak: Mérsékelten hosszú és erőteljes, lebernyeg nélkül.
TEST: Kompakt, nem túl hosszú, a hátvonal egyenes.
Váll: Tiszta körvonalú, jól hátra nyúló, izmos.
Mellkas: Mély, jó bordákkal.
Ágyék: Rövid, erőteljes.
Comb: Erőteljes, izmos.
Farok: Jól tűzött, nem túl vastag, magasan hordott. A teljes hossz egyharmadára kupirozzák vagy a 6. farkcsigolya mögött, de mindig a kutya harmonikus összmegjelenésének szem előtt tartásával.
VÉGTAGOK
Mellső rész: A mellső végtagok minden szögből nézve teljesen egyenesek, erős csontozattal és jó izomzattal.
Hátulsó rész: Jól fejlett, erős izmokkal. A térdizület szögelt.
Csánkízület: Mélyen elhelyezkedő, sem kifelé, sem befelé nem fordul.
Mancsok: Kicsik, nem szétállóak. A körmök lehetőleg feketék, de más szín is megengedett.
Jármód/mozgás: Egyenes vonalú mozgás elöl és hátul egyaránt. A könyök szorosan a testhez simul. Oldalról nézve a mozgás szabad, könnyed és harmonikus.
szőrzet: Puha és selymes, nem durva. A fiatal kutyákra ez a kívánalom nem vonatkozik. Trimmelés megengedett.
Trimmelt kutyák: A szőrzet a testen és a nyakon, a szügyön és a koponyán rövidre vágott. A szemek fölött és az állkapocs alatt különösen hosszúra hagyott, a szakállképződés kívánatos. Dús zászlók a végtagokon. A testen a szőrt a kutya külső kontúrjait követve kell trimmelni. A farkat úgy kell trimmelni, hogy az rövid, tiszta hegyben végződjön.
Trimmeletlen kutyák: A szőrzet hosszúsága nem haladhatja meg az 5 inchet (12,7 cm). Dús és puha, hullámos vagy gyakran fürtös. (A szőr tömegét nem hosszként kell értelmezni.) Semmiképpen sem állhat el a szőrzet a testtől, mint egy uszkáron vagy bobtailen. Az ilyen szőrkondíciójú kutyát kiállításon súlyosan büntetni kell, mivel téves benyomást közvetít a fajtáról és a típusról. Különös figyelmet kell szentelni a kölyökszőr fejlődésének. A kölykök ritkán születnek egy felnőtt kutyaszabályos szőrzetével, melyre e pont értékelésénél különösen figyelni kell. A szőrzet felnőtt kutyaszabályos szőrzetével, melyre e pont értékelésénél különösen figyelni kell. A szőrzet színe és szerkezete többszöri változáson megy keresztül, mielőtt a felnőtt szőrzet kialakulna, ami általában 18 hónapos és 2 és fél éves kor között történik.
Kölykök: A típusnak megfelelően születnek. Vöröses, szürkés, olykor búzaszínű árnyalatúan születnek. A maszk általában fekete. Olykor egy fekete csík húzódik végig a hát közepén vagy a testen lévő szőr vége fekete. Ezek a sötét jegyek a növekedés során eltűnnek. Tiszta fekete semmilyen korban sem megengedett, a fang kivételével, ahol az fokozatosan kivilágosodik, és a füleken a korábban említetteknek megfelelően (lásd "Fülek")
Szín: A világos búzaszíntől a vöröses aranyig minden árnyalat megengedett.
MÉRET ÉS SÚLY
Marmagasság: A kanok 46-48 cm magasak, a szukák valamivel alacsonyabbak.
Súly: A kanok 15,75-18 kg súlyúak, a szukák valamivel könnyebbek.
Hibák: előre- vagy hátraharapás, nem fekete orr, a felnőtt kutyaszőrzete nem világos búzaszínű, idegesség, rosszindulatúság.
Tenyésztésből kizáró hibák: Sárga szemek, fehér szőrzet, barna szőrzet, fénytelen szőrzet, vastag, gyapjas vagy gyapotszerű szőrzet.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)