Agility
Gátfutás subában
A puli és az agility
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2005. október 04.

Elsőrendű célnak kell lennie egy fajta tenyésztése során, hogy annak eredeti értékeit megőrizzük. Nincs ez másképp a puli esetében sem.


 

Úgy vélem, a fajta sokoldalúságát a legjobban olyan riportok által lehet bemutatni, amelyek azokkal az emberekkel készültek, akik a puli képességeit használják, fejlesztik, akik a képzésével foglalkoznak. első lépésként a ma egyre népszerűbb agilityről kérdezem Kenyeres Annát, aki pulijával, Szandaréti-Pásztor Buksival, azaz Ördöggel versenyszerűen űzi ezt a sportot...

 

- Hogyan és mikor kerültél kapcsolatba az agilityvel? Hogy jutott eszedbe pulival kipróbálni ezt a sportot?

- Azt hiszem, az lesz a legjobb, ha a legelején kezdem a dolgot: mégpedig azzal, hogyan is lett pulim. Hétéves korom óta hobbiszinten lovagoltam. A lovardában, ahova jártam, élt egy puli kan. Rendkívül megtetszett a karaktere, és főleg a szőre (mi más tetszene egy gyereknek, ha nem az a nem mindennapi "szőr"). Igen ám, de egyszer, amikor leguggoltam hozzá, hogy megsimogassam, belém harapott. Akkor megfogadtam, hogy nekem bizony soha nem lesz pulim. Ámde mit ad, mit nem a sors: a lovarda tulajdonosa pár év múlva felajánlotta a szüleimnek, hogy ott kint a lovardában tarthatok egy kutyát - de csakis pulit! Amíg a szüleim törték a fejüket, addig nekem elárulta a tulajdonos ezt a lehetőséget, és onnan már nem volt visszaút. Megbeszéltük, hogy amint vége az iskolának, megyünk egy kutyakölyökért. Fél év volt még nyárig, ezért minden időmet azzal töltöttem, hogy meggyőzzem a szüleimet arról, hogy bármilyen más fajtát vegyünk, csak pulit ne. Nem sikerült, de abszolút nem bántam meg! El is mentünk a kis puliért, de ahogy betettük a lábunkat, már mindenki tudta, hogy bizony ez a kiskutya nem marad ott. Azóta is velem van, immár négy éve. Miután belvárosban lakunk Budapesten, és azzal tisztában voltam, hogy valahogy ki kell elégítenem a mozgásigényét Ördögnek (Szandaréti-Pásztor Buksi), valami sport után néztem. Sajnos terelni nincs lehetőségünk (bár sikeres terelőösztön-próbával rendelkezik), így elkezdtem bújni az újságokat, könyveket, és ekkor találtam rá az agilityre. Szimpatikus sport volt, hiszen intelligens, gyors és könnyen irányítható kutyára van szükség - legalábbis előny, ha ilyen kutyával rendelkezik az ember. Ezután elgondolkodtam a kutyám képességien, és rájöttem, hogy ezt nekünk találták ki... Ezek után felkerestem a Népszigeti kutyaiskolát, ahol az engedelmességi vizsga lerakása után hódolhattunk az új szenvedélynek, ami azóta is tart. Ennek körülbelül két éve.

- Mik azok a főbb sajátosságok, amelyekben az agility eltér a hagyományos kiképzési elvektől? Mire kell különösen odafigyelni puli esetében? Vannak-e eltérések a fajtánál az agility tanításában?

- Az agility szigorúan a pozitív megerősítésen alapszik. Az igazi agilitysek csak hírből ismernek olyasmit, mint póráz, fojtó, szöges stb. Az agility játék: az egyetlen fontos dolog az, hogy a kutya és gazdája jól érezze magát a pályán. A többi dolog, az hogy mennyire sikeresek a versenyen, csak másodlagos szempont. A végső cél az, hogy a kutya és gazda teljes összhangban dolgozzon a pályán. Ennek a mérésére kitűnő lehetőség a versenyzés.

A puli esetében az első és legfontosabb szempont az, hogy rendkívül érzékeny fajtáról van szó. Ha olyan a kapcsolata a gazdával, akkor egy-egy kudarc teljesen össze tudja törni, hiszen állandóan a gazda szavát lesi, és mindig maximálisan akar teljesíteni. Nem szabad elfelejteni, hogy terelőkutya, tehát hihetetlen intelligenciával rendelkezik, amit fordíthatunk a hasznukra is, de ugyanúgy jelenthet problémát. Ha a gazda a puliját kézben tudja tartani, és megfelelő a kapcsolat, verhetetlen párost alkothatnak. De ennek eléréséhez nagyon nagy odafigyelésre van szükség. Észben kell tartani a puli terelési szokásait, természetét. Folyamatos motivációra van szüksége, ami lehet labda, jutalomfalat, egy nagy játék a gazdival vagy bármi, amit a kutya szeret. A lényeg az, hogy folyamatos visszajelzést kapjon arról, hogy amit csinál, az jó. Ördög például igényli azt, hogy folyamatosan előtte haladjak a pályán, de legalábbis mellette. Ettől függetlenül jól irányíthatom, hisz terelőkutya, bár soha nem fog 4-5 akadállyal előttem sprintelni, mint egy border collie.

Itt szeretném megemlíteni a klikkert, mint a pozitív megerősítés egyik eszközét. Miután a kutyamegtanulta összekötni az eszköz hangját a jutalommal, rendkívül sokoldalúan lehet használni. Én például használtam arra, hogy a zónás akadályokon (hinta, palló, palánk) belelépjen a zónába a kutya (ezt versenyen szigorúan pontozzák: ha a kutyanem lép a zónába, öt pont levonás jár), illetve használtam a szlalom tanítására is. De bármilyen dolog elsajátítására alkalmas (irányok, előreküldés, a munka pontosítása). Miután "bevezettük" kutyánkat, pulinkat a klikker világába, szinte bármire meg tudjuk tanítani.

Egyébként csak javasolni tudom erre a sportra a pulit, viszont számolni kell esetében egy apró, ám annál kellemetlenebb dologgal: mégpedig a szőrével. Elég nagy gondot okoz, mert a hatalmas szőrmennyiség lesodorja az akadályléceket. Persze ezt könnyen meglehetne oldani egy olló segítségével, de miután mi rendszeres kiállításlátogatók is vagyunk, nem tehetem meg - egyébként is szerintem minden pulis gazda büszkesége és szívügye a gyönyörű szőr. Ám annak, aki ezen túl tud lépni, más nem állhat az útjába.

- Milyen versenyeken vettél részt, és melyek azok az eredmények, amelyek emlékezetesek számodra?

- Az agilityben három szint van a versenyeken: az A1, A2 és az A3. Mi jelenleg A1-es versenyzők vagyunk. Miután még nincs nagy versenytapasztalatunk (ebben a verseny-idényben kezdtünk), nagy eredményeink sincsenek. Egyébként véleményem szerint már magán egy versenyen való részvétel is eredmény, mert azt jelenti, hogy alkalmasak vagyunk erre. Eddig egy második hely a legjobb, de én minden helyezésre büszke vagyok, bár különösképpen nem érdekel az eredmény, mert nem azért csináljuk, csak azért, hogy jól érezzük magunkat, találkozzunk a versenyeken barátokkal, ismerősökkel. Eddigi versenyek, amin részt vettünk: Gödöllő kupa, Matyó kupa, IX. Aquincum kupa, III. Tücsök kupa, I. Arrabona Fressnapf kupa, II. Veres kupa.

- Milyen terveid vannak a jövőt illetően a versenyzés, a sport és a tenyésztés terén?

- A versenyzést természetesen szeretném folytatni. Az ebben az idényben rendezett versenyekre még biztosan elmegyünk. Hogy a következő idényben részt tudunk-e venni, az főleg attól függ, hogy lesznek-e nálunk kölykök. A kölyköket illetően természetesen a szépség mellett munkában is gondolkodom. Miután még fiatal vagyok, nincs lehetőségem, sem időm komolyan tenyészteni, tehát ez még várat magára, de egyetlen egy biztos pont van a jövőmben, mégpedig a puli.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)