Magyar fajták
A mudi munkája régen és ma
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Kontor Ákos  |  2013. március 28.

A mudi munkája régen és ma

Napjainkban örvendetes jelenség az, hogy egyre több sportkutyázással és kiképzéssel foglalkozó ember fordul érdeklődve a magyar kutyafajták felé, azokon belül is a mudi felé. A fajta szerelmesei is felismerték a sport és kiképzés jelentőségét a munkaképesség felmérésében, megőrzésében és fejlesztésében.


A mudi pásztorkutya, ezen belül is terelőkutya. Megértéséhez elengedhetetlen a jellemét kialakító tényezők ismerete. Európában a fejlett mezőgazdaság kialakulásával mindenhol kifejlődött a helyi igényeknek legjobban megfelelő egy vagy több terelő kutyatípus.

Terelés helyett találóbb kifejezés a hajtás (régebben a mudit hajtókutyának hívták!) a border collie-hoz szokott szemeknek ez teljesen más képet mutat. Az állatokat inkább hátulról közelíti meg a kutya, gyorsan, lendületesen futva. Hangos csaholással bírja jobb belátásra a jószágot, és nem retten vissza a tettlegességtől sem. Csánkba, marba, lapockába szívesen csíp, marhák esetében akár foghat is. Ennek mértékét az állatok konoksága, és a pásztor egyéni ízlése is meghatározta. Fontos volt, hogy legyen a mudinak tekintélye a falka előtt, de felesleges stresszt, főleg sérülést nem okozhatott.

Az a tény, hogy a Kárpát-medencéből folyamatosan kiszorultak a nagyragadozók (farkas, aranysakál), erősen csökkentette a velük küzdeni tudó nagytestű kutyák használatát. Így a nyájőrzés csökkenő terhét is képes volt a Mudi átvenni. Gyakorlatilag az egyetlen veszélyforrás a nyájra két lábon érkezett. A tolvajok, szegénylegények észrevétele, jelzése is a mudi feladata lett. Sötétedéssel a mudik éberebben figyelik környezetüket, morgással, még inkább hangos csaholással jelzik a közeledő idegent. "Tettlegességre" viszont ritkán kerülhet sor, inkább a betolakodó körülugrálása, csaholása volt a módszer, hisz két-három mudi így már könnyen leleplezett bármilyen hívatlan tolakodót. A szemtől szembeni emberre támadás nem volt egy 8-10 kilós kutya számára túl kifizetődő, az erre hajlamos példányok hamar ki is szelektálódtak egy-egy furkósbot által.

A pásztoroknak egyéb elvárásaik is voltak a Mudi jellemét illetően. Terelés közben mindent eldöntő tényező volt maga a pásztorember. Őrá a mudinak mindig figyelnie kellett, sportkutyásan mondva "betegesen gazdafüggő". Ez mai napig is az egyik legjobb tulajdonsága a sportban. A juhásznak feltétlen engedelmességgel is tartozott, annak szavát, parancsát soha nem bírálhatta felül. Fontos, hogy a gazdára való fokozott figyelés és feltétlen engedelmesség nem jelenti a mudi önállótlanságát. Számtalan olyan helyzet adódhatott egy terelőkutya életében, amikor emberi segítség nélkül kellett ellátnia feladatát. Ilyenkor a jó mudi remekül és szívesen dolgozik önállóan is.

Kizáró tulajdonságok voltak tehát a pásztorkutya jellemében a következők: makacsság, flegmaság, engedetlenség, lassúság, nehezen taníthatóság.

Napjainkban számtalan új munkalehetőség adódik a mudik számára. Mint igazi munkakutya, kiegyensúlyozottságához elengedhetetlen a megfelelő szellemi és fizikális leterhelés.

Ősi szakmáját ma is gyakorolhatja a mudival foglalkozó tenyésztői klubok ez irányú igyekezetét köszönhetően. Mára már kidolgozott terelőösztön próba és terelőverseny rendszerek állnak minden muditartó rendelkezésére. Tereléshez hasonló szerepkörben a vaddisznóvadászatokon való hajtásban is szépen megállják a helyüket a mudik. Az ehhez tartozó vércsapa munkára is jól kiképezhetőek.

Korunk talán legnépszerűbb kutyás sportja az agility, talán az egyik legszemélyre szabottabb feladat a mudiknak. Könnyű motiválhatóságuk, és fent említett tulajdonságaik ideális agilitissé teszik őket. Nem elhanyagolható a profi agilitiseknek az sem, hogy míg a szukák jó része médium osztályba tartozik, addig egy maxi kategóriás kannak sem okoz gondot a neki felállított 60-65 cm-es akadály. Szűk, technikás pályákon, szlalomban a méretük különösen ideális. Idén került sor hazánkban az első dog-dancing versenyre. A kutyás tánc is remek elfoglaltság a futást nem kedvelő muditartók számára. Az említett versenyen több mudi is indult, és nagyszerű helyezéseket értek el. Nyugat-Európában más kutyás sportokban is összemérhetik képességeiket a párosok. Ezek a sportok itthon még nem túl ismert ügyességi, gyorsasági sportok, pedig a Mudi itt is megállná a helyét. Ausztriában már van ifjú, de ígéretes obediences mudi, hazai tenyészetből. Reméljük kedvenceink hódítani fognak a fly-ballban és a frizbiben.

Idősebb és fiatalabb muditartók közt régi vitatéma a mudi "engedelmes" munkája. A már annyiszor emlegetett csodálatos terelőkutya tulajdonságoknak köszönhetően a mudi gyönyörű engedelmes munkát tud produkálni megfelelő kiképzés mellett. Szintén sokat vitatott téma mudi kapcsán az örző-védő munka. Véleményem szerint minden további nélkül le lehet tenni egy mudival egy IPO I-es vizsgát. De arra, hogy "profi" IPO versenyzővé váljon, mégsem tartom alkalmasnak. A rutinos IPO versenyzők, a fajtát megismerve véleményemet alátámasztják. Az IPO sportban babérokra vágyóknak inkább a klasszikus őrző-védő fajtákat ajánlom.

Munkakutya-vásárlásnál a belső tulajdonságok mellett fokozottan fontos az egészségügyi tulajdonságok ismerete is fajtánként. A mudi ilyen szempontból a legszerencsésebbek között van. Gyakorlatilag örökletes betegségektől mentes a fajta. Néhány tenyészetben a csípőízületi diszplázia jelent meg, de a hazai tenyészállományban nem terjedt el. Sajnos itthoni tenyésztőknél divat lett ebben a témában a kutyák szűrésének elmulasztása, illetve a szűrés eredményének figyelembe nem vétele. Az ilyen helyekről történő vásárlástól használati kutyaesetén kétszeresen óvakodjunk, a bíztató kínálás ellenére is.

Jellemző a mudikra, hogy a hazai klímát jobban viselik a más éghajlatról származó társaiknál. Sokkal jobban teljesítenek 30 C fok felett is. Talán ezzel is figyelmeztetnek minket a közös múltra, és - remélhetőleg - a jövőre...

 nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)