Terrierek
Amerikai staffordshire terrier (FCI 286)
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2009. május 04.

Amerikai staffordshire terrier (FCI 286)

Cockney Charlie Lloyd szállította az első úgynevezett angol pit dogokat Amerikába, 1865-ben. Az amerikai polgárháború idején angliai staffordshire bullterrierek kerültek az Államokba.stafi.jpg

Az angol pit dogok közé tartozott a híres Paddy, Pilot és Rafferty, többek között őket keresztezték különböző, Amerikában kialakított harci típusokkal. Az így létrehozott kutyákat kezdetben pit bullterriereknek vagy pit dogoknak hívták, majd az 1930-as években a yankee terrier nevet kapta a fajta Will JŰdy kapitány javaslatára. Az Amerikai Kennel klub 1936-ban a staffordshire terrier elnevezés mellett döntött, Wilfred T. Brandon vezetésével pedig megalakult a Staffordshire Terrier Club of America is (STCA). Egyes tulajdonosok azonban nem az AKC-nél jegyeztették be kutyáikat, hanem az Űnited Kennel Clubnál, ahol viszont az american pit bullterrier megjelölést használják mind a mai napig. Ettől kezdve tehát kettévált az addig egységes fajta staffordshire terrierre és pit bullterrierre. A staffordshire terrier kiállítási kutyává vált, míg a pit bullterriert továbbra is harckészsége alapján szelektálták. A névváltoztatás azonban még nem ért véget. Az angoloknak ugyanis volt már egy staffordshire bullterrierük, amelyet az AKC 1974. október 1-én ismert el, ezért a nemzeti fajta egyértelműbb elnevezésére volt szükség. Így lett az új és végre végleges név az amerikai staffordshire terrier. A nemzeti klub csak 1988-ban fogadta el ezt az elnevezést, és változott STCA-ról ASTC-re, tehát American Staffordshire Terrier Clubra.

Amerikai staffordshire terrier standard (FCI 286)

Általános megjelenés: Méretéhez képest nagy erő benyomását kelti, jó felépítésű, izmos, de fürge és kecses, környezete iránt fogékony. Zömöknek kell lennie, nem hosszú lábúnak vagy könnyed felépítésűnek. Bátorsága közmondásos.
Fej: Közepesen hosszú; széles és mély koponya, határozottan kiálló pofaizmok, határozott stop, a fülek magasan tűzöttek.
Fülek: kupirozottak vagy kupirozatlanok, utóbbi az előnyben részesítendő. A kupirozatlan fülek legyenek rövidek, rózsafülek vagy félig felálló fülek. A lógó fül hiba.
Szemek: Sötétek és kerekek, egymástól távol és mélyen ülők. A szemhéj nem lehet rózsaszín.
Fang/harapás: A fang közepesen hosszú, felső része jól lekerekített, a szemek alatt hirtelen csapott. Jól kirajzolódó állkapocs. Jól fejlett állkapocs. Az alsó állkapocs erős és nagy fogerővel rendelkezik. Az ajkak zártak és nem lazák. A felső metszőfogak sora hézag nélkül az alsó metszőfogak sorára nyúlik (ollós harapás). Az orr teljesen fekete.
Nyak: nehéz, enyhén ívelt, a vállaktól a koponya felé keskenyedő. Lebernyegmentes. Közepes hosszúságú.
Váll: erős és izmos, a lapocka széles és ferde.
Hát: Meglehetősen rövid. Enyhén lejt a vállaktól a farig, a far enyhén ívelt a faroktőig. Az ágyékrész enyhén felhúzott.
Mellkas: Jól ívelt, messze hátra nyúló és jól zárt bordákkal. A mellső végtagok meglehetősen messze helyezkednek el egymástól, hogy elegendő helyet biztosítsanak a jól fejlett mellkas számára. A mellkas mély és széles.
Farok: A kutyatestéhez viszonyítva rövid, alacsonyan tűzött, elvékonyodik, finom csúcsban végződik: nem gyűrűs vagy a hát fölött hordott. kupirozatlan.
Végtagok: A mellső végtagok egyenesek és párhuzamosak, erős és kerekded keresztmetszetű csontokkal. Egyenes mellső lábközép. A hátulsó végtagok erősen izmoltak, mély csánkízülettel, mely sem kifelé, sem befelé nem fordul. Közép nagy mancsok, jól íveltek és kompaktak. A mozgás ruganyos, nem gördülő vagy poroszkáló.
szőrzet: Rövid, sűrű, kemény tapintású, csillogó.
Szín: Minden szín megengedett, egyszínű, többszínű vagy foltos, de a több mint 80 százalékában fehér, a fekete-cser és a májszín nem kívánatos.
Méret: A marmagasság és a súly egymással arányos. A kanok marmagassága kb. 46-48 cm, a szukáké 43-46 cm.
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.
Hússzínű orr.
Világos vagy rózsaszín (nem pigmentált szemhéj) szemek.
Túl hosszú vagy rosszul hordott farok.
Előre- vagy hátraharapás.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)