Agility
Verseny a NATO légibázisán
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Kovács Violetta  |  2003. június 21.

Hiába a technika megannyi csodája! Leghűségesebb barátaink segítsége pótolhatatlan a rendőrség és és a katonaság számára.


 

A NATO Geilenkirchen-i légibázisán immár hatodik alkalommal rendezték meg a katonai szövetség tagállamai legjobb rendőr és katona kutyáinak a biatlon bajnokságát. Az embert és kutyát próbáló verseny során alkalmunk nyílt bepillantás nyerni a NATO támaszpontján, és európa megannyi országában szolgáló katona és rendőrkutyák életébe is.

A NATO kutyái

A támaszpont bejáratánál nagyon kedvesen fogadnak bennünket a főbejáratnál posztoló katonák. Semmiféle zord tekintet, vagy szigorú hangsúllyal feltett kérdés. Barátságos mosolyból, segítőkészségből viszont bőven kijut nekünk, miközben farkasszemet nézünk a világ legveszélyesebb terroristáinak körözési képeivel. Legnagyobb meglepetésünkre az útlevél ellenőrzés, és egy telefon után már benn is találjuk magunkat a bázis területén. Jo Collaris,a biztonsági rendészet egyik vezetője, a biatlon verseny főszervezője vezet körbe bennünket a bázison, ahol úgynevezett zónás rendszerben valósították meg a támaszpont védelmét. Ennek köszönhetően a repülőtér környékét kivéve teljesen szabadon mozoghatunk. A szigorú hadititokként kezelt repülőtér védelmét persze nem bízták a véletlenre. A legkorszerűbb technikai megoldásokon kívül igen jól képzett katonakutyák biztosítják a számunkra is tilos zóna őrzését. Ennek a felügyelője Jo Collaris, a légibázis rendészetének holland felügyelője. Jo útja a holland hadseregből vezetett a NATO légibázisára. Hogy a kétlábú sereg mellett a négylábú "katonák" között is megállja a helyét, ahhoz a német hadseregtől kapott kiképzést. Jo ma már a kutyás rendészek munkáját irányítja.

- A kutyák megvásárlásától kezdve a kiképzési terv kidolgozásán át a teljes logisztikai feladatok megszervezése a dolgom. - mesélte a holland felügyelő, miközben jogos büszkeséggel mutatja meg nekünk a légibázis négylábú katonáinak most épülő kennelsorát. A kutyák elhelyezésének körülményeiből is látszik, hogy itt nem mindennapi becsben tartják a négylábú haderőt. A huszonöt kutyanagy része a fegyveres testületeknél napjainkban óriási népszerűségnek örvendő malinois, de szolgálnak itt német juhászok, és egyetlen holland juhászkutyais. Az őrkutyáik az úgynevezett német rendszer alapján élnek, ami megkívánja, hogy a körülményeik stabilak, állandóak legyenek.

- Minden egyes őrkutyánkra két gazdi jut, így mindig mellettük van valaki. Nappal pihennek,és szintén ebben a napszakban folyik a folyamatos gyakorlatoztatásuk is. Az éjszaka a szolgálaté. Ekkor az őrkutyáink folyamatosan járőröznek. Kivételezett helyzetben vannak viszont a bombakereső kutyáink, akik a gazdáikkal együtt élnek, és a kutyavezető minden egyes alkalommal a szolgálat letelte után hazaviszi magával négylábú bajtársát. Persze, valamelyik kutyánk bármikor megsérülhet, így éjjel-nappal rendelkezésünkre áll a jól képzett állatorvosi szolgálat is. - tudtuk meg Collaris úrtól. - Gyakorlatilag a technika összes vívmányát alkalmazzuk a támaszpont őrzésekor, azonban elég egy villámcsapás, vagy az elektronikus védelem megsemmisítése, és már is kész a baj. Hogy a védelmi rendszer ezekben az esetekben sem omlik össze, ezt a kutyáink garantálják nekünk. Veszélyhelyzet esetén pedig végképp felbecsülhetetlen a segítségük, hiszen percek alatt képesek a támaszpontra behajtani szándékozó járművek átkutatására, és megtalálják az elrejtett robbanószert, vagy a fegyvereket. Minden évben vizsgáztatjuk a kutyáinkat, hiszen a támaszpont biztonsága érdekében állandóan figyelemmel kell kísérnünk, hogy továbbra is alkalmasak-e nagyon fontos feladatuk ellátására. - tette hozzá a vendéglátónk.

Marcel Brassé 1990-től a katonai rendészet tagjaként robbanószer kereső kutyákkal dolgozik a bázison.

- Mi a támaszponton mindig csak egy kutyával dolgozunk. Kilenc hónapja egy malinois a társam, az otthonomban pedig egy kiképzett holland juhászkutyám van. Az utóbbi kutyával hosszú éveken keresztül dolgoztam itt a légi bázison, amikor pedig nyugdíjazták, természetesen hazavittem magammal. Szonjának azóta a fotelem a kedvenc fekhelye! - teszi hozzá Marcel nevetve. Persze, Szonja ezt meg is érdemli. Kritikus időkben többször is sikeresen oldott meg éles helyzeteket, robbanószert talált. A kutya érzékeny szimatával megelőzte, hogy komolyabb konfliktushelyzet alakuljon ki a támaszponton.

 

A főpróba

A litván, a német, a holland, és a svájci csapat már a versenyt megelőző napon végig gyakorol. Az egyik fő esélyes az egyéni bajnoki címet védő Litvánia csapata. Egyetlen mondattal magyarázzák az utóbbi években elért sikereiket:

- Rengeteg munka, és munka! - árulja el a hétéves csodaszép német juhászkutya, a kétszeres biatlon bajnok Rosco gazdája, Valdis Bikovskij katonatiszt. Bikovskij nagyon reménykedik abban, hogy a verseny talán legszebb és legfegyelmezettebb kutyája, Rosco a nyugdíjazása előtt is diadalmaskodni fog.

- Rosco nem csak a munkatársam, de a családom tagja is. Ez a kutya már rég kiérdemelte magának, hogy ne csak az otthonomban, de a pamlagomon aludjon! - teszi hozzá nevetve, miközben vörös rajzos kutyája egy pillanatra sem venné le róla a tekintetét. Persze, ha a kutya néhány hónap múlva nyugdíjba vonul, a katonatiszt azután sem fog lemondani róla. Rosco egy életen át Bikovskij társa marad.

Günter Dickes, a Düsseldorf-i kutyás csapat vezetője pedig azt meséli el nekünk, hogy alapvető kitétel a német rendőrkutyás tisztek kiválasztásánál, hogy a leendő kutyavezető szeresse a kutyákat, a kutya pedig feltétel nélkül fogadja el magának azt az embert, aki a későbbiekben a gazdája lesz. Ha ez nem így történik, akkor a tisztből nem lesz kutyavezető. Túl sok idő azonban nincs a beszélgetésre, mert nem csak a versenyzői, hanem Günter Dickes is most teljes erővel a holnapi nagy napra koncentrál. Közben megérkeznek a magyarok is. Monos Árpád, a készenléti rendőrség tagja, és Gál István, a Pest megyei rendőrség tisztje nem hivatalosan indulnak a bajnokságon. Mindketten afféle megszállott kutyások, akik saját költségükön hozták el a malinois Argosz-t, és a kábítószerkereső német juhász Zombi-t azért, hogy megmérethessék magukat a bajnokságon. Bár tisztában vannak azzal, hogy nem ők az esélyesei ennek a bajnokságnak, de úgy gondolják, hogy ezen a kemény versenyen már maga a részvétel is győzelemmel ér fel.

A NATO biatlon versenyének az ötlete az angol katonai hagyományokból ered. Az angolok már a hatvanas években rendeztek a katonai támaszpontokon ilyen versenyeket, de amikor elhagyták ideiglenes állomásaikat, megszűnt ez a hagyomány. S bár a katonakutyák ezután sem maradtak verseny nélkül, ezek a megmérettetések a támadási tesztek végrehajtásában, és a különböző fegyelmezési gyakorlatokban merültek ki. A Geilenkirchen-i biatlon verseny a támadási és fegyelmezési gyakorlatok kombinációja több kilométeres, nehéz terepen megrendezett futással. Ma már olyan tekintélye van ennek a bajnokságnak, hogy presztízs kérdést jelent a fegyveres testületek kutyás tisztjeinek, hogy ezen részt vegyenek.

A versenyt megelőző délután Marcel Brassé és két portugál tiszt társaságában mi is végigjárjuk a terepet. A portugál katonatisztek azért látogattak el ide, Geilenkirchen-be, mert jövőre ők is indulnak a bajnokságon, és most tapasztalatokat gyűjtenek.

- Az otthoni NATO támaszpont katonai rendőrsége csak néhány éve alkalmaz a bázis őrzésére kutyákat. Az őrkutyák mellett drog, és bombakereső kutyák dolgoznak nálunk. - mesélik, miközben szorgalmasan jegyzetelik a látottakat.

A szervezők nem mindennapi leleményességgel alakították ki a nyolc kilométeres pályát. Még akadályok nélkül sem egyszerű megtenni a távot, hát még úgy milyen lehet, amikor egy fa mögül bármelyik pillanatban ránk törhet az ellenség, akit természetesen a kutyának kell harcképtelenné tennie... Az egyik állomáson háztetőre mászva kell a versenyzőknek tovább üldözni a képzeletbeli terroristát.

- Ha valamelyik gazdi félti a létra fokától a kutyája tappancsát, természetesen ölbe veheti a kutyát, és így mászhat föl a tetőre! - magyarázza Marcel az egyik akadálynál, miközben megjegyzi, hogy az igazán jó kutyának nem okoz gondot a három méteres létra megmászása. A verseny során álcázott akadályok sorozata várja a két és négylábúakat, amelyek leküzdéséhez nem mindennapi összhangnak kell kettőjük között lenni. A legnehezebb szakasznak azonban az úgynevezett mocsártenger bizonyul, ahol a kutyaúszva, a gazdi pedig a kifeszített kötél segítségével kel át a túloldalra. A nyolc kilométeres pálya végén, amikor már gazdi és kutyája is kimerült a sorozatos megpróbáltatásoktól, egy medencén átúszva kell a négylábú tisztnek elkapnia a támadót. A gyakorlás során a legtöbb kutya a hűvösebb idő ellenére is kutyául élvezte ezt a feladatot, és igazi jutalomként értékelték, amikor végre egy hús-vér csibészen vezethették le felgyülemlett feszültségüket. Valószínűleg ez a versenyen sem lesz másképp.

 

A nagy nap

A verseny napján a kutyákra is átragad a gazdik idegessége. A támaszponton messzire hallatszik az ugatásuk. Többségük izgatottan remegve várja a rajtot. A hiperaktív malinois-ok lenyugözve lesik az utolsó akadályhoz siető, piros ruhába öltözött "csibészt". Látszik rajtuk, hogy szívük szerint ők már most belelendülnének egy jó kis csibész elfogásba. A német juhászok nyugodtabban várják a gazdik utasításait. Fegyelmezetten figyelik a rajthoz álló társaikat. A rajt helyéül szolgáló sportpályáról messzire látszanak a résztvevő nemzetek lobogói. Sajnos, a magyar zászló - hivatalos csapat hiányában - nincs közöttük. "Talán majd jövőre!" - reménykedünk.

A verseny profi módon van megszervezve, gördülékenyen halad minden. Átázott ruhájú tisztek, csatakos bundájú kutyák érkeznek egymás után a célhoz. A magyarok is becsületesen helyt álltak. A nehéz pálya egyetlen akadályát sem hagyták ki, minden feladatot teljesítettek. Itt most minden az időn, és a hibapontokként adott plusz perceken múlik. Már délután öt óra van, mire a nyolcvanhét versenyző befejezi a bajnokságot. Mindenki az ünnepélyes eredményhirdetésre készül. Felemelő látvány, ahogy a tisztek nemzetük egyenruhájában, a kutyáikkal együtt felsorakoznak. Gál István a kábítószer kereső Zombival életük első biatlon versenyén becsülettel helyt állt. A kommandós tiszt Monos Árpád Argosz-szal a hatvanhatodik helyet szerezte meg. Nem kis meglepetésre a kétszeres bajnok litván Rosco most "csak" a harmadik lett. A győztes címet a svájci hadsereg csapatának egyik malinois-a nyerte el, és csapatban is a svájciak vihették el a trófeát. Persze, nekik minden lehetőségük adott a jó eredmény elérésére. A svájci rendőrségnek és a hadseregnek is igen jól képzett csapata van a biatlon versenyekre. A kétszeres bajnok Rosco gazdája, Bikovszkij viszont még a versenyt követő jó hangulatú záró partin is szomorú.

- A figyelők szerint a kutyám az egyik akadálynál a kordonon kívül haladt, pedig Rosco most is a tőle megszokott fegyelemmel és pontossággal végezte a feladatát. Ez a tévedés plusz húsz percbe került, és ez már csak a harmadik helyhez volt elég. Pedig Rosco nagyon megérdemelte volna, hogy a pályafutása befejezése előtt, háromszoros NATO bajnokként mehessen nyugdíjba. - kesergett Bikovszkij. - De nem adjuk könnyen fel! Ha Rosco állóképessége még megengedi, jövőre is mindenképpen itt leszünk, és megpróbáljuk visszahódítani a bajnoki címet! - ígéri.

Miközben a kutyák utazóketreceikben jól kiérdemelt pihenőiket töltik, egy pohár sör mellett a gazdik is tapasztalatokat cserélnek.

Most már nyoma sincs a versenyt megelőző feszültségnek. Téma jócskán akad, hiszen ezeknek a biatlon versenyeknek az a fő céljuk, hogy a tisztek éles helyzetben is megismerhessék kutyáik teljesítőképességének a határait. Ilyenkor felszínre kerülnek az erények, de a hiányosságok is. Amelyeken egy komolyabb bevetésen akár az életük is múlhat.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)