Őrző védők, schnauzerek, molosszerek
Tibeti masztiff (do khyi) (FCI 230)
Tibet
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2009. május 04.

A hazájában do khyinak ("megkötve tartott eb") nevezett eb a Himalája felföldjén alakult ki. Arisztotelész és Megasztenész már i.e. 327-ben beszámol a nagyon erős csontozatú, busa fejű, lógó fülű indiai kutyákról.


Marco Polo (1254-1324) tibeti kutyákról szóló beszámolóját gyakran idézik. A híres utazó után fél évszázadon át semmit sem hallani a fajtáról európában, csupán a XIX. században bukkannak fel ismét a tibeti kutyák leírásai, immáron kinológia munkákban. Kreitner, Széchenyi gróf kísérője szerint a tibeti kutyasokban hasonlít az újfundlandira, de jóval nagyobb a feje, és sörényszerűen növő tarkószőrzete imponáló vadságot kölcsönöz külsejének.
Érdekes, hogy az európaiak szinte az összes tibeti fajtát tévesen nevezték el: ahogyan a tibet spániel nem spániel, és a tibet terrier sem terrier, úgy a tibet masztiff sem masztiff, hanem hegyikutya. Elsősorban nyájak, de házak, kolostorok és paloták őrzésére is használták hazájában. A tibetiek nagyon kedvelték a szemük fölött cser foltokat viselő egyedeket. Ezeket a jegyeket második szempárnak nevezték, és úgy tartották, a kutyaezzel a szemével akkor is lát, ha az igazit becsukja. A fej és a sörény vad megjelenését jakszőrből készült, vörösre festett gallérral fokozták, hogy házőrző kutyáik ég félelmetesebbnek tűnjenek. A keskeny hegyi ösvényeken egyébként teherhordóként is használták a tibeti masztiffot. A fajta nyugat-európába a XIX. század közepén jutott el, 1847-ben például Lord Hardinge küldött Viktória királynőnek egy tibeti masztiffot Indiából, 1876-ban pedig a walesi herceg vitt két ilyen ebet Londonba. A fajta tenyésztése azonban csak az 1920-as évek végén kezdődött, Angliában. Irma Bailey öt nagyszerű, közvetlenül Tibetből származó egyedre tett szert. Ígéretes tenyésztői munkáját P.B. Bates folytatta.

Tibeti masztiff standard (FCI 230)

Általános megjelenés: Erőteljes, hatalmas, jó arányokkal rendelkező, erőteljes testfelépítésű, impozáns, méltóságteljes, de barátságos megjelenésű kutya.
Karakter: Kísérő- és őrző-védő kutyaként hosszú időre van szüksége a teljes kifejlődésig, melyet a nőstények csak 2-3, a kanok 4 évesen érnek el.
Wesen: Tartózkodó, fejlett védőösztönnel.
Fej és koponya: Meglehetősen széles, hatalmas és erőteljes. A koponya masszív, erősen fejlett nyakszirtcsonttal és stoppal. A nyakszirtcsont és a stop közötti távolság megegyezik a stop és a fang cége közötti távolsággal. A fang meglehetősen széles, jól kitöltött és minden oldalról nézve kvadratikus. Széles, jól pigmentált orrtükör. Tág orrnyílások. Az ajkak jól fejlettek, mérsékelten lelógnak. Felnőtt kutyánál néhány ránc található a fejen, a szemek fölött indulnak és a pofazugig érnek.
Szemek: Igen kifejezéstelik, közepes nagyságúak, színük a barna minden árnyalatában, egymástól jó távolságra, enyhén ferdén elhelyezkedők, oválisak.
Fülek: Közép nagyok, háromszögletűek, lelógók, mélyen hordottak, előre esnek és szorosan a fejhez simulnak. Izgalmi állapotban enyhén felhúzottak. A fült Puha, rövid szőr borítja.
Harapás: Ollós harapás, az állkapocs erőteljes, szabályos, rendezett és teljes ollós harapással, a felső metszőfogak sora hézag nélkül az alsó metszőfogak sorára nyúlik, és a fogak az állkapocsban függőlegesen állnak. Tétreharapás elfogadott. A szoros záródás lényegesen hozzájárul a fang kvadratikus formájának eléréséhez.
Nyak: Erőteljes, jól izmolt, a tarkó jól ívelt. Nem túl sok lebernyeg. Sűrű, elálló sörény borítja.
Mellső rész: Jó fekvésű, izmos vállak, erős csontokkal. Egyenes végtagok erőteljes, enyhén ferde mellső lábközéppel. A végtagokat teljes egészében szilárd szőrzet borítja.
Test: Erőteljes, a hát egyenes és jól izmolt. A far szinte egyenes. A mellkas meglehetősen mély és közepes szélességű, mérsékelten ívelt bordákkal, szívalakot formálva. A mellkas a könyökig ér. A test hossza nagyobb, mint a marmagasság.
Hátulsó rész: Erőteljes, jól izmolt, jó szögelléssel a jól ívelt térdizület és az erős, mély csánkízület által. Hátulról nézve a végtagok párhuzamosak. A farkaskörmök egy- vagy mindkét oldali eltávolítása megengedett.
Mancsok: Meglehetősen nagy, erőteljes, kompakt macskamancsok, dús szőrzettel a mancsok között.
Farok: Közepes hosszúságú, de nem a csánkízületig érő. Magasan, a hátvonal magasságában tűzött. A hát fölé ívelve, a hát egyik oldalán hordott. Igen zászlós szőrzet.
Jármód, mozgás: Erőteljes, szabad, könnyed és ruganyos. Gyorsabb mozgásnál egyvonalas jármód felé hajlik. Lépésben a mozgás lefutása lassabb és nagyon megfontolt.
szőrzet: Kanoknál sokkal kifejlettebb, mint a szukáknál. A minőség fontosabb, mint a mennyiség. Legtöbbször jó hosszúságú, sűrű, sok aljszőrzettel a hideg hónapokban, melyet a kutyanyáron nagyrészt levedlik. A fedőszőrzet finom és kemény, egyenes és elálló, sohasem selymes, göndör vagy hullámos. Ha van aljszőrzet, nagyon gyapjas. A nyak és a váll dús szőrrel borított, sörény benyomását keltve. A farok szőrzete bozontos, sűrű. A hátulsó végtagok felső részét hosszabb szőrzet borítja.
Szín: Mély fekete, fekete cser jegyekkel, barna, az arany különböző árnyalatai, szürke arany jegyekkel. A cser szína nagyon mély árnyalattól a nagyon világosig terjed. Fehér mellfolt és kis fehér foltok a mancsokon megengedettek. A cser és arany jegyek a szemek fölött, a végtagok alsó részén és a farkvégen találhatók.
Méret: A kanok legalább 66 cm, a szukák legalább 61 cm magasak.
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)