Kozmetikus
Sok bőr, hosszú fül
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. december 02.

Sok bőr, hosszú fül

A lógó fülű kutyák kiváltképp hajlamosak külső fülgyulladásra. Huzat, fűmagvak, fülatka fertőzés stb. következtében felléphet akut külső fülgyulladás. Krónikus külső fülgyulladás követheti az akut formát, de kifejlődhet elhanyagolt, piszkos fülben is. Súlyos esetekben váladékfolyással járó fekély (otorrhea) is kialakulhat.


 

A basset flegmatikus, "búbánatos" arckifejezése csalóka látszat, a bánatosan komoly külső energikus, igen élénk belsőt takar. Boltozatos fején a ráncolódó bőr nagyon laza, jellegzetesek a lógó ajkak, a lecsüngő szájlebernyeg. Az alacsonyan tűzött, hosszú fülek különböző fülbetegségekre hajlamosítanak, rendszeres ápolást igényelnek. Az indokolatlan fejrázás és fülvakarás hematomához (vérömleny) vezethet. Az apró duzzanat gyakran magától is rendbe jön, a nagy viszont sebészi beavatkozást igényel. A fejrázás és fülvakarás okát minden esetben meg kell vizsgálni!

A beteg fül kezelése mindenképp az állatorvos feladata, de a baj megelőzésében a gazdié a főszerep. Rendszeresen "szellőztessük" a füleket oly módon, hogy ideiglenesen rögzítsük a fejtetőre pl. egy kiszuperált harisnya levágott darabjával vagy más segédeszközzel. Ajánlatos etetéskor is rögzíteni a füleket, hogy "ne legyenek útban". Minden étkezés után töröljük szárazra a füleket, a száj redőiből távolítsuk el az ételmaradékokat. Próbáljuk meg a nagy nyári melegben is "nyálmentesen" tartani kis kedvencünk nyakát, elülső testharmadát, ehhez használhatunk kendőt, száraz sampont.

Naponta vattával erre a célra kifejlesztett bőrredő tisztító folyadékkal távolítsuk el a szennyeződéseket a ráncokból. Samponos fürdetés esetén ügyeljünk arra, hogy hipoallergén sampont használjunk és maradéktalanul öblítsük.

Redőkből a kutyavilágban a pálmát egészen biztos, hogy a shar-pei viszi el. Egyedülálló küllemét ráncainak, redőinek, laza bőrének köszönheti. Külső megjelenése miatt egyike a legdrágább kutyafajtáknak, pedig igazából egyszerű kutyáról van szó. Intelligens, nyugodt, ragaszkodó, könnyen alkalmazkodó, egyetlen dolog, amire ügyelni kell, hogy bőrének mély redőit mindig tartsuk tisztán. Ha ezt elmulasztjuk, igen komoly bőr-, szőrproblémákkal küszködhetünk, hosszú időn keresztül.

Bőrgyulladásra hajlamos fajta. Gyakran jelentkező bőrprobléma az ekcéma, melyet sokféle ingerlő hatású anyag válthat ki. Bizonyos dezodoráló tisztítókkal való gyakori fürdetés, sampon maradék, gombák, bolhacsípésekre adott allergikus reakciók, ún. nyári viszketegség stb. állhat kiváltó okként a háttérben.

Étrendi kiegészítők egyes ekcémák esetén segíthetnek, sok ilyen készítmény tartalmaz lenolajat, lenolajsavakat, telítetlen zsírsavakat, melyek valószínűleg közvetlenül hatnak a bőr és a szőrzet egészségére.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)