Kozmetikus
Mitől fénytelen és töredezett a kutyáknak a szőre?
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2013. október 24.

Mitől fénytelen és töredezett a kutyáknak a szőre?

Ezzel a problémával leggyakrabban a nyári időszakban találkozunk, azonban az elmúlt napok nagyon magas UV sugárzása aktuálissá tette ennek a kérdéskörnek a taglalását. A napsütésben a legfeltűnőbb, hogy kutyánk szőre tompa fényű és a szőrvég töredezett.


A kiváltó okokat két fő csoportba oszthatjuk: belső és külső okokra.
 

Leggyakoribb belső okok:

Helytelen táplálás,vitamin, ásványi anyagcsere ellátás zavara, szukáknál tüzelési időszak,vemhesség, szoptatás időszaka,szervi rendellenesség miatt fellépő bőr-, szőrproblémák. Gondoljuk végig, hogy ha mi magunk állítjuk össze kedvencünk táplálékát, akkor az az összetevőket megfelelő arányban és mennyiségben tartalmazza-e. Ha tápot etetünk, legfőképp arra legyen gondunk, hogy négylábúnk életkorának és testsúlyának megfelelően kapja meg napi adagját. Az egészséges szőrzethez a kiegyenlített vitaminellátás is szükséges.

Gyakran a napi táplálék nem fedezi az egészséges bőr és szőr kialakulásához szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, ezt legtöbbször H-vitamin, B-vitamin. Komplex, telítetlen zsírsav tartalmú kiegészítőkkel pótolhatjuk, többnyire kúraszerűen.

Speciális ellátást igényelnek a kiállítási kutyák.

A tüzelési időszakban jelentkező szőrproblémák megfelelő tartás esetén a tüzelés befejezésével magától megszűnnek.

A vemhesség és a szoptatás idején gondoskodjunk speciális táplálásról, vitamin- és ásványi anyag ellátásról.

Sok esetben szervi rendellenesség állhat a bőr- és szőrproblémák mögött.

Legjobb, ha állatorvossal konzultálunk az utóbbi esetekben.
 

Külső okok:

Nem megfelelő ápolás. A szőrt kívülről is táplálni kell, különösen a hosszú szőrt. Ehhez használjunk a szőrtípusnak megfelelő balzsamokat, kondícionálókat, emellett ügyeljünk a megfelelő eszközök használatára, hiszen egy rossz kefével mi magunk törjük szét a szőrvéget.

A humán samponok és balzsamok használatával is többet ártunk, mint használunk. Az évszakok váltakozásával párhuzamosan a vedlési időszakban is megváltozik a szőr struktúrája, szárazzá, töredezetté, fényevesztetté válhat.

Vegyi anyagok, szmog, egyéb károsító tényezők következtében is felléphetnek hasonló elváltozások.

És utoljára, de nem utolsó sorban, óvjuk kedvencünket a nap káros sugaraitól, erre legmegfelelőbbek az UV-szűrős kondícionálók.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)