A kiállítások története
Professzionalizmus és etika Amerikában
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2002. április 21.

Az Egyesült Államokban a kinológia világának egészen mások a dimenziói, mint akár a legfejlettebb európai országénak. Talán csak a legtöbb kutyafajtával büszkélkedő Nagy-Britannia kutyás kultúrája veheti fel a versenyt Amerikával.


 

A tengeren túli kiállítások például nemcsak méretükben különböznek a hazai rendezvényektől. A kutyakiállítások körül tevékenykedő emberek többsége ott a szó minden tekintetében profi. A tenyésztők, felvezetők, kozmetikusok magas szakmai színvonalon végzik munkájukat, melyet pénzért kamatoztatnak, így gyakorlatilag "rákényszerülnek" a minőségre, hiszen csak arra van kereslet. A minőség pedig nemcsak szép, de egészséges kutyákat is jelent, és olyan kiképzői, felvezetői, kozmetikusi munkát, mely mindenekfelett a kutyajólétét tartja szem előtt. Az American Kennel Club például már 1930-ban adott ki liszenszeket hivatásos handlereknek, akik egyedül voltak jogosultak pénzt kérni a felvezetésért AKC kiállításokon, ezért cserébe azonban szigorú etikai normáknak kellett megfelelniük. 1978-ban a visszaélések és a túl nagy létszám miatt kénytelenek voltak megszüntetni a liszenszkiadást, azonban a magukat profiként hirdető handlerek némelyike ellen oly sok panasz érkezett, hogy az AKC vezetése úgy érezte, mégiscsak lépnie kell valamit ezen a téren is. Ezért létrehozták a Regisztrált Handler Programot, melynek lényege, hogy az AKC által regisztrált felvezetőnek számos gyakorlati kötelezettség mellett az AKC etikai kódexét is be kell tartania. Cserébe a Kennel Club széles körben ismerteti a programban résztvevőket, és minden tőle telhetőt elkövet, hogy a kutyatulajdonosok ezeket a felvezetőket alkalmazzák.

Ahhoz, hogy valaki regisztrált handler lehessen, többek között hétéves felvezetői tapasztalattal, különböző biztosításokkal, ajánlólevelekkel és az AKC előírásainak megfelelő kennelekkel és autóval kell rendelkeznie. Egy kennelnek például nemcsak tisztának és megfelelő méretűnek, hanem a kutyának megfelelő hőmérsékletűnek is kell lennie, tehát gyakorlatilag légkondicionáltnak. Működő tűzoltókészülékeket és füstérzékelő riasztót kell elhelyezni. A gyakorlási területnek, ahol a handler a kutyával dolgozik, védettnek kell lennie széltől, esőtől, hótól és közvetlen napfénytől. A kötelezően aláírandó etikai kódex az alábbi pontokat tartalmazza:

 

1. Biztosítom, hogy a gondozásomban lévő kutya jóléte elsődleges, nemcsak kiállításokon, hanem útközben és otthonomban is. A kutya jóléte és biztonsága minden üzleti szempont felett áll. A kutya iránti felelősség nem hárítható át asszisztensekre vagy más személyekre.
2. Mindig sportszerűen viselkedem más felvezetőkkel, asszisztensekkel, kiállítókkal, bírókkal és ügyfeleimmel, mely magában foglalja az udvarias beszédet és a professzionális külsőt.
3. Betartom az AKC törzskönyvezési és kiállítási szabályzatát.
4. Üzleti kapcsolataimat az ügyfeleimmel tisztességes és becsületes módon intézem, az AKC díjtáblázatára és handler-ügyfél szerződésére alapozva.
5. Ügyfeleimet időben értesítem kutyáik minden kiállítási eredményéről, az elnyert szalagokat és serlegeket nekik átadom.
6. Ügyfeleimnek havonta részletes számlát állítok ki.
7. Biztosítom, hogy ügyfeleim messzemenően megértsék a fizetési és mentesülési feltételeket.
8. Rendelkezésére állok az AKC oktatási programjának.
9. Adataim változásáról az AKC handler-részlegét informálom.

Magyarországon természetesen korai lenne bármely kutyás szervezetnek hasonló programot létrehozni, hiszen hazánkban maximum egy tucat, jobbára önjelölt handler tevékenykedik. A program létrehozása mögött húzódó szemlélet és hozzáállás azonban minden érintett számára példaértékű.

 

B.G.

 

A HANDLER szó a kutyás világban kiállítási felvezetőt jelent, aki a kiállításra felkészíti és a kiállításon felvezeti a kutyát. Az Egyesült Államokban ez egy hivatalos szakma. Egy professzionális handler egyben kiváló kozmetikus is, összességében az a feladata, hogy a kutyát a lehető legelőnyösebben mutassa be a kiállítási körben, és ezáltal minél több győzelemhez segítse.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)