Kozmetikus
A fürdetés
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. december 02.

A fürdetés

Sok kutyának rendszeres havi fürdetésre van szüksége, más ebeknek még ez sem elég. Megint másokat az időjárás változásához igazodva fürdetnek, ez főleg a kertben, szabadban tartott négylábúakra igaz. Kedvencünket kutyakozmetikába is vihetjük, de ha vállaljuk a közös kádhasználatot, akkor otthon is vállalkozhatunk erre a feladatra.


Fürdetés előtt:-  Helyezzünk csúszásgátló gumi (szőnyeget) a kádba, ezzel fokozzuk a kutyánk biztonságérzetét, - előre készítsünk magunk mellé minden szükséges eszközt, semmiért se kelljen kapkodni, - kizárólag kutyák számára kifejlesztett, bőrspecifikus sampont használjunk, amit a flakonon feltüntetett hígítási arányban készítsünk el, - egy családtag vagy jóbarát mindig álljon mellettünk "tettre készen", lehet, hogy szükségünk lesz segítségére, - hosszúszőrű kutyáknál mindenképp fürdetés előtt bontsuk ki ún. bontókefével az összes szőrcsomót, majd fésüljük át először ritkább, majd sűrűbb fogú fésűvel a nehezebben kezelhető területeket is, ha ezt elmulasztjuk, biztos, hogy nagyobb bajt okozunk, ugyanis víz hatására a szőrcsomók, filcek szinte kibonthatatlan gubanccá állnak össze, - a kibontatlan csomókban bennmaradhat a samponos víz, ami bőrirritációt, bőrgyulladást okozhat, - a csomók bontásában segítségünkre lehetnek a különféle filcbontó balzsamok, permetek is, amiket közvetlenül a problémás területre kell felvinni.

A fürdetés menete:

- Emeljük be a kádba négylábúnkat, ahol csánk magasságig lepje el a samponos, kézmeleg víz, - lehetőleg zuhanyrózsával hátulról előre felé haladva jó alaposan nedvesítsük át a kutya bundáját, a szőr tövét is, utoljára hagyjuk a fej bevizezését, ügyelve arra, hogy ne menjen víz a fülekbe, - samponozzuk be a nyak-hát-végtagok vonalában az egész testet, a fejet utoljára hagyjuk, az előírt idő letelte után bő vízzel alaposan öblítsük le, - ha szükséges, ismételjük meg a műveletet, - a szőr minőségéhez, típusához illő kondícionáló balzsamot használjunk, - csavarjuk ki a szőréből a vizet, már a kádban itassunk le róla minél több nedvességet, hagyjuk, hogy jól megrázza magát, - a hajszárító használatához már kölyökkortól szoktassuk hozzá kedvencünket, leginkább a furcsa zaj és légsugár kelt ijedelmet, - itt is a fokozatosságon van a fő hangsúly, ha nem tartjuk túl közel a szárítót és nem fújunk túl meleg levegőt, barátunk rájön, hogy valószínűleg ezt is "túléli".

A szárítás:

A szárítást lehetőleg zárt helyen végezzük, kerüljük a huzatos helyeket. Ne csak a felső réteget szárítsuk meg, hanem a szőr tövétől haladjunk kifelé. Jó alaposan dolgozzunk át minden egyes területet, hosszabb szőrű kutyáknál használjunk ún. főnöző kefét. A szárítás végeztével várjunk néhány percet, hogy a kutya bundája "kihűljön", utána döntsük el, hogy szükséges-e még tovább szárítani. Általánosságban igaz, hogy fürdetés után kb. 1-2 óráig még ne engedjük ki a szabadba. Persze, ha hétágra süt a nap, akkor odakint is gyorsan megszárad kedvencünk. Ez főleg a rövidszőrű kutyákra igaz. Egy kiadós futtatással hamar megszárad ebünk, azonban tudnunk kell, hogy a nedves szőr vonzza a port és lehet, hogy kárba vész minden fáradozásunk.

Végül meg kell említenünk még néhány, a fürdetéshez kapcsolódó ápolási teendőt. Fürdetéskor legcélszerűbb elvégezni a fogmosást, fogínyápolást. Ehhez beszerezhetünk ujjra húzható fogkefét és ínymasszírozót, valamint ízesített (pl. húsízű) kutyafogkrémet is. Már széles választékban kaphatók különféle fogporok és lepedékeltávolító készítmények, melyek rendszeres használatával a fogkő képződése megelőzhető. Megoszlanak a vélemények a fül tisztításával kapcsolatban. Ha nem fontos, lehetőleg ne "piszkáljunk" bele.

Fürdetéskor a karmok kissé felpuhulnak, így könnyebben levághatók speciális eszközökkel, de csak gyakorlattal rendelkezők vállalkozzanak erre a feladatra.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)