Kozmetikus
A jólápolt eb
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2013. június 04.

A jólápolt eb

Bármilyen kutyát is tartunk, legyen az rövidszőrű vagy hosszúszőrű, fajtatiszta vagy keverék, gondoljunk arra, hogy kedvencünk rendszeres ápolása elengedhetetlen feladatunk. Ha azt szeretnénk, hogy barátunk mindig jólápolt és egészséges legyen, a kiegyensúlyozott táplálás mellett fordítsunk nagy gondot a szőrzet ápolására és tisztántartására.


Amellett, hogy a szőrtípusnak megfelelő időközönként kutyakozmetikába visszük kedvencünket, az alapvető higiénés műveleteket nekünk kell otthonunkban - ha szükséges, akár naponta - elvégeznünk.

Minden kutya élvezi, ha a gazdi foglalkozik vele. Ezt használjuk fel arra, hogy már apró kölyökkorától kezdve örömet jelentsen számára a mindennapos fésülés, szőrápolás. Az ezzel töltött idő elmélyíti a kutya és gazda kapcsolatát és emellett a különböző problémák, esetleges betegségek külső jeleire is időben felfigyelhetünk.

Szoktatás céljából a kölyökkutyát minden nap tegyük egy asztalra és fésülgessük néhány percig, közben dícsérgessük, végül jutalmazzuk meg. Így a kutyában pozitív élményként rögzül a napi "szépítkezés".

Általános (napi) teendők:

  1. Szemápolás - reggel ébredés után szemtisztító folyadékkal töröljük le a szemkörnyékét (mindig a külső szemzugtól befelé, az orr felé).
  2. Ellenőrizzük a fülek állapotát, ha rossz szagot vagy sötét színű váladékot észlelünk, forduljunk állatorvoshoz.
  3. A végbél környékét tartsuk tisztán, mert a rászáradt ürülék komoly fertőzések forrása lehet.
  4. Séta után - különösen hosszúszőrűeknél fésüljük át a szőrzetet, hogy megszabadítsuk az esetleges beleragadt levelektől, ágaktól, bogáncsoktól stb.
Esős időben végezzünk "alvázmosást". A szennyeződés mértékétől függően használjunk a lemosáshoz langyos vizet vagy erősen felhigított, speciálisan kutyák számára kialakított sampont.

utána alaposan töröljük meg a mancsokat, a hajlatokat, a hasat. Néhány kutyahajlamos a bőrgombásodásra, ügyeljünk arra, hogy a hajlatokban nedvesség és sampon ne maradjon.

Ha ezzel nem akarunk bajlódni, beszerezhetünk víz nélküli sampont is, vagy szárazsampont.

A végbélnél található bűzmirigy tisztítását, a fülekben növő szőr (hosszúszőrűeknél) kitépését, a karomvágást és minden komolyabb kozmetikai beavatkozást bízzuk szakemberre.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)