Őrző védők, schnauzerek, molosszerek
Mallorcai bulldog FCI 249
Spanyolország
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. január 13.

Mallorcai bulldog FCI 249

A mallorcai bulldog vagy más néven a ca de bou helybéli kutyák, a mai mallorcai juhászkutya ősei, és az angol matrózokkal érkező bulldogok kereszteződéséből alakult ki.


 

Ezek a régi bulldogok sokkal nagyobbak és egészségesebb felépítésűek voltak mai utódaiknál, inkább a mai mallorcai bulldogra emlékeztettek, mintsem a modern angol bulldogra. Ahogyan neve is mutatja, kezdetben a mallorcai bulldogot is bikaviadalokra használták elsősorban. A verekedtetések betiltásával a ca de bou feleslegessé vált, mert a Baleár-szigetek lakói nem találtak számára semmilyen megfelelő feladatot; inkább a mallorcai juhászkutyatenyésztésére koncentráltak, és az utolsó mallorcai bulldogokat Puerto Ricóba adták el. Az 1950-es években világszerte felébredt a kinológia érdeklődése a régi, kihalás szélén álló fajták iránt. Néhány lelkes kinológus, elsősorban Francisco Ruiz Rodrigez és Zygmunt-Ludwig Napierala, a ca de bou után kezdett kutatni, de már nem találtak igazi, fajtatiszta egyedeket, hanem keverékekből, és újabb bulldog-keresztezések segítségével rekonstruálták a fajtát, melyet 1964-ben ismert el hivatalosan az FCI perro de presa mallorquin néven, melyet 1996-ban perro dogo mallorquinra változtattak, illetve a ca de bou is a fajta hivatalos megnevezése. Jelenleg kb. 450 egyed létezik az egész világon.

Mallorcai bulldog standard (FCI 249)

Rövid történeti áttekintés: Ősidők óta biztosította a hajózás kelet és nyugat kultúrájának és tudományának kölcsönös kicserélődését a Földközi-tenger térségében. Ez a kétoldalú kapcsolat, még ha első sorban kereskedelmi jellegű is volt, a háziállatok cseréjét is lehetővé tette, melyek között őrző-védő kutyák is voltak. Ezeket a négylábúakat kezdettől fogva a rablók és kalózok elleni védekezésre használták a kikötőkben és a tenger közeli településeken. E legtöbbször nagy, erős és ellenálló, nagyfejű és hatalmas állkapcsú kutyák közül egy tűnt ki különösen: az ibériai félsziget dog-típusú kutyája, melyet Spanyolország különböző egy tűnt ki különösen: az ibériai félsziget dog-típusú kutyája, melyet Spanyolország különböző vidékein vadász- vagy harci kutyaként alkalmaztak. Ez a kutyakísérte I. Jakab királyt hódító hadjáratán, mikor 1230 körül a Balár-szigetekre érkezett. A XVII. században Menorca és más területek az utrechti béke keretében angol tulajdonba kerültek. Az angolok saját harci- és őrző-védő ebeiket is magukkal vitték a Baleár-szigetekre, ahol azok az ibériai félsziget dog-típusú kutyáival keveredtek. A XVIII. század kezdetén igen népszerűek voltak a bikaheccek, és a szigeteken lakó angolok olyan kutyát kerestek, melyet jól lehetett használni ezekre a harcokra. Ezek a körülmények magyarázzák a fajta nevét: a ca de bou szó szerint bikakutyát jelent. A spanyol törzskönyvben már 1923-ban megjelent a fajta. Az első hivatalos bejegyzés 1928-ból származik, és 1929-ban először mutattak be egy mallorcai bulldogot kutyakiállításon, Barcelonában.
Általános megjelenés: Jellegzetes molosszoid kutya, kissé hosszúkás testtel. erőteljes és hatalmas, közepes nagyságú. A nemek közötti különbség kifejezett a koponyánál, melynek körfogata a kanoknál nagyobb, mint a szukáknál.
Magatartás/karakter (wesen): Alapvetően nyugodtkarakterű, de szükség esetén bátran és merészen tud viselkedni. Emberekkel barátságos, gazdájához hűséges és ragaszkodó. Felülmúlhatatlan jelző- és védőkutya. nyugalmi állapotban tekintete bizalomteli és magabiztos, izgalmi állapotban átható.
Fej: Erőteljes és masszív.
Koponya: Nagy, széles és szinte kvadratikus. Körfogata, különösen a kanoknál, nagyobb, mint a mellkas marnál mért körfogata. Homloka széles és lapos, a homlokbarázda határozott. Elölről nézve a koponya formája miatt a nyakszirtcsont nem látható. A koponya és a fang felső határvonalai szinte párhuzamosak, enyhén összetartanak.
Stop: Oldalról nézve határozott és kiugró. Elölről szemlélve csak azért észrevehető, mert a szemöldökívek határozott homlokbarázdát rajzolnak ki.
Arcorri rész: Az állkapocs izmai erőteljesek, kiugróak, erősen fejlettek és a középső szemtájék alá érnek. Még ha néhány ránc oldalt a rágóizmoknál meg is jelenik, összességében megállapítható, hogy a fejbőrön nincsenek ráncok.
Orrtükör: Fekete és széles, az orrlyukak között a philtrum jól kirajzolódó.
Fang: A belső szemzughoz illeszkedő, széles és kúpszerű, oldalról nézve csonka gúlára emlékeztet, széles alappal. Az orrhát egyenes és enyhén emelkedő. A fang és a koponya hosszának aránya 1:3.
Ajkak: A felső ajak elfedi az alsót a fang közepéig, ahol a szájzug megjelenik. A felső ajak inkább szoros, míg az alsó ajak középső részén gyűrött, miáltal zárt fangnál az ajkak nem feltűnők. A szájüreg egyenletesen vörös nyálkahártyája határozottan bordázott, a szájszél és a fogíny feketén pigmentált.
Állkapocs/fogak: Az állkapocs erőteljes, a metszőfogak szabályosan sorakoznak, és a szemfogak jól illeszkednek az állkapocsba. A harapás teljes, a fogak fehérek és erősek. A fogzáródás előreharapást mutat. Ez a nem túlzott előreharapás legfeljebb 1 cm lehet. Zárt fangnál a fogak nem látszódhatnak.
Szemek: Nagyok, ovális formájúak, a szemnyílás tág, jól körülhatárolt és enyhén ferde. A szemek színe olyan sötét, amennyire csak lehetséges, és a szőrzet színéhez illő. A szemek nyálkahártyája nem látható. Elölről nézve a szemfehérje nem látható. A szemek egymástól messze és mélyen ülők.
Fülek: Magasan és oldalt tűzöttek, inkább kicsik, a fülkagyló belseje jól látható és ívben hátrahúzott; úgynevezett rózsafül. nyugalmi állapotban a fül hegye a szemvonal alatt helyezkedik el.
Nyak: Erőteljes, vastag, a kutyaegészével arányos. Tövénél szélessége kb. a fej átmérőjének felel meg. Jól illeszkedik a marhoz. A bőr kissé laza, vékony lebernyeg megengedett.
TEST Ágyék és lágyék: Rövid, viszonylag karcsú, kifejezett ívvel a far felé.
Far: Kb. 1-2 centiméterrel magasabban fekszik, mint a mar. A vízszintessel kb. 30 fokos szöget zár be, és valamivel keskenyebb, mint a mellkas.
Mellkas: Kissé hengeres, mély és a könyökig ér. Az egymástól messze fekvő lapockacsúcsok miatt a mellkas a mar magasságában széles.
Alsó vonal és has: A has tájék párhuzamosan fut a talajjal. A has vonal enyhén emelkedő és felhúzott, de nem agárszerű.
Farok: Mélyen tűzött, tövénél vastag, majd a vége felé elkeskenyedő. A csánkízületig ér és hegyben végződik. nyugalmi állapotban természetesen lelógó. Izgalmi állapotban enyhe ívben a hátvonal magasságáig megemelkedő.
VÉGTAGOK
Váll: Mérsékelten rövid, enyhén ferde, kevésbé kiemelkedő.
Felkar: A két mellső felkar egyenes, párhuzamos, egymástól távol elhelyezkedő.
Könyök: A mellkas szélessége miatt a testtől elálló, de semmi esetre sem kifelé forduló.
Alkar: Jól izmolt, egyenes. erős csontozat.
Mellső mancsok: Erőteljesek, vastag, szorosan egymáshoz simuló, enyhén kerekded lábujjakkal. A talppárnák enyhén pigmentáltak.
Hátulsó rész: Izmos, szélesebb, mint a mellső rész.
Comb: Széles, természetes szögelt.
Hátulsó lábközép: Rövid, egyenes, erőteljes. Farkaskarom nem kívánatos.
Hátulsó mancsok: Erőteljesek, vastag lábujjakkal, melyek hosszabbak, mint a mellső mancsok lábujjai, de összességében ovális formát mutatnak. A talppárnák lehetőleg pigmentáltak.
Jármód: A fajta jellegzetes jármódja az ügetés.
Bőr: Inkább vastag és jól a testhez simuló, a nyak kivételével, ahol enyhe lebernyeg alakulhat ki.
szőrzet: Rövid, durva tapintású.
Szín: Csíkos, fakó és fekete; a csíkos a leginkább, a fekete a legkevésbé kívánatos. Csíkos egyedeknél a sötét árnyalatok kívánatosak, a fakó egyedeknél az intenzívebbek. Fehér foltok a mellső mancsokon, a szügyön és a fangon a testfelület 30 százalékáig megengedettek. Fekete maszk is megengedett.
Marmagasság: Kanok 55-58 cm, szukák 52-55 cm.
Súly: Kanok 35-38 kg, szukák 30-34 kg.
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.
Súlyos hibák:

A mar magasabb a farnál.
Több mint 1 centiméteres előreharapás.
Ollós harapás vagy tétreharapás.
2 hiányzó P fog
Rózsafül helyett lapos, pofához simuló fülek, teljesen felálló fülek, még ha a hátulsó harmad rózsafül formájú is
bulldog-farok
Minden súlyos eltérés a standardban leírtaktól.
Tenyésztésből kizáró hibák:
Gyávaság, agresszivitás
Hátraharapás
Világos vagy sárga szemek
kupirozott fülek vagy farok
A testfelület 30 százalékánál többet befedő fehér szőrzet, a mellső mancsokon, a szügyön és fangon kívül
Nem fehér színű foltok
Egy átlagos egyed méretei:
Súly: 6 kg
A far magassága: 58 cm
Marmagasság: 56 cm
A mellkas körfogata: 78 cm
A fej térfogata: 59,5 cm
A nyakszirt és a farktő
közötti távolság: 73 cm
A nyakszirt és fang vége
közötti távolság: 22 cm
A fang hossza: 8 cm
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)