Agility
Hogyan tanítom? IV.
Egy border collie felkészítése a versenyzésre
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Eifert Anna  |  2004. szeptember 30.

Ismét eltelt egy eseménydús hónap. Nevi szépen fejlődik, minden téren nagyon jól halad. Talán arra vagyok a legbüszkébb, hogy most már velem is tökéletesen szlalomozik.


 

Eddig először menetiránynak háttal csináltam az első szlalomot, és csak utána fordultam át, de erre már nincs szükség. Minden verseny végén felvittem egy kicsit a pályára, néhány szlalom és palánk erejéig, de sohasem zavarta az idegen környezet. A mezőkövesdi KO-pályán jutott eszünkbe Ildivel, hogy ideje lenne a szlalomot nem csak egy akadályról gyakorolni. Megpróbáltam a kukac és két akadály után övetkező szalomba bevinni, de mindig csak elszaladt mellette. Amikor következő edzésen két akadályról indítottam a szlalomba, rögtön tudta, hogyan kell csinálni, és három akadályról sem jelentett neki problémát önállóan, a helyes oldalról bemenni a szlalomba. A kecskeméti éjszakai versenyen a szlalomhoz képest derékszögben volt az akadály, és így is helyesen ment be.

 

Palánk és fektetés

A fektetés a pozsonyi versenyen "esett le" neki. Most már bárhol, bármikor, villámgyorsan lefekszik a vezényszóra. Éppen jól időzített, ugyanis annyira fel volt pörögve a verseny végére, hogy most először leugrott a palánkról! Rögtön felküldtem még egyszer, erősen kiadtam a "lay down" vezényszót, és nem ugrott le. Most már mindig nagyon figyelek erre, és azóta még egyszer sem ugrott le a palánkról. A világbajnokság után néhány napig Christine-nél fogunk edzeni. Talán éppen együtt kezdjük majd el a legizgalmasabb akadály, a palló tanítását!

 

Szőnyegen

Pozsonyban termes versenyen voltunk, és Nevi első alkalommal szó szerint kicsúszott a szalomból, de másodszorra már saját magát korrigálta, és hibátlanul teljesítette.

Edzésen már minden akadály hármason van, és ha lever egy rudat, azonnal visszaviszem - miközben mondom neki, hogy "nem jó, nem szabad" és mutatom neki a rudat - felrakom négyesre, és újból megugratom. Egyébként ugyanazokat a kombinációkat csináljuk, amit a "nagyok", és az előreküldést és a kutya mögötti keresztezést leszámítva, Nevi már mindent megért és végrehajt.

 

Lábhoz és előre

Napközben a MOM parkba járunk sétálni, és mivel ilyenkor alig van más kutyás, labdázni szoktunk, a fektetést, ültetést, helybenmaradást gyakoroljuk. Elkezdtem az előreküldést is tanítani. Nevit lefektetem, előre megyek 5-10 lépést, leteszem a labdát, visszamegyek, majd a "tovább" vezényszó kíséretében a labda felé mutatok, a kutya pedig odaszalad, és visszahozza. Narancssárga labdát használok, hogy távolabbról is lássa.

A "lábhoz" vezényszót és a láb mellett követést pórázon tanuljuk. Menet közben jobb kezemben van a labda, Nevi azt bámulja lelkesen, miközben többször ismételgetem a "lábhoz" vezényszót, és pórázzal korrigálom, hogy ne térjen ki oldalra vagy előre. Gyors fordulatokat csinálunk rövid egyenesekkel, majd jutalomképpen kidobom neki előre a labdát. A járda szélén már magától leül, de póráz nélkül csak késő este sétálunk az utcán, amikor nincs forgalom, így gyakoroljuk a járdabiztosságot.

 

Birkák és kecskék

A francia belga juhászkutyaklub rendezvényén terelési ösztönpróba is volt. A jószágok egy kétszeres fémkordonnal elkerített területen voltak, ezért Nevi körülbelül háromméteres távolságból szembesülhetett először birkákkal. Érdeklődve nézte őket, beleszagolta a levegőbe, majd mivel nem történt semmi, elkezdett egy faágat rágcsálni. Néhány héttel később, az újpesti szigeten kecskékkel is talákoztunk. Mivel szabadon voltak, pórázra vettem Nevit - ki tudja, hogyan reagálnal a kutyára - és így közelítettük meg őket. Megbámulta őket, majd továbbmentünk.

 

Közlekedés

Az autós utazás semmiféle problémát nem okoz Nevinek, akár boxban, akár az utastérben, akár az utánfutóban utazik, egyedül vagy más kutyákkal. Amikor először szálltunk villamosra egy megálló erejéig, roppant boldog volt, hogy valami különös történik vele, és ráadásul annyi ember veszi körül. A buszon is csak arról kellett lebeszélni, hogy ne ugorjon fel mindenkire, aki elmegy mellettünk. Másodszorra már csökkent az újdonság varázsa, és néhány megálló után szinte már végig nyugodtan feküdt. Kezdetben az utcán is minden emberre fel akart ugrani, most már "csak" minden harmadikra. A parkban is próbálom leszoktatni arról, hogy idegenekre felugráljon. Akit már ismer, annál ez jóval nehezebb, iszonyúan fürgén tud puszit adni. Ami a pórázhúzást illeti, erről is kezdem leszoktatni egy-egy határozott rántással és "nem" vezényszóval.

 

Szobatisztaság

Nevi szeptemberben múlt hat hónapos. Otthon már szobatiszta, de idegen helyen, édesanyámnál vagy Ildinél még előfordul, hogy bepisil. Reggelente már nem kell azonnal kirohanni vele, de mégis sürgős neki, kaparja az ajtót és nyüszögéssel jelzi, hogy menjünk ki.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)