Agility
Az első női kapitány Franciaországban
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2004. március 27.

A francia agility válogatott tagjai egyetlen kategóriában sem állhattak fel a dobogóra a tavalyi világbajnokság eredményhirdetésén Lievin-ben.


Pedig a hazai és a külföldi szurkolók is azt hitték, a hazai terep csak fokozza majd amúgy is kiváló teljesítményüket. Tévedtek. Ezt követően a CNEA, a francia agility bizottság úgy döntött, Christine Charpentier-t, a kétszeres egyéni világbajnokot nevezi ki csapatkapitánynak.

 

- Christine, felidéznéd nekünk kutyás pályafutásodat?

- Természetesen. Nagyon hamar szenvedélyemmé vált a kutyázás: őrző-védő sportot, terelést és agilityt űztem a tresses-i klubban, majd az észak-franciaországi Quesnoy-i klubban, mielőtt visszatértem volna délre, a szülőföldemre, a névian-i klubba.

Agility karrierem legnagyobb részében Odrade, egy szuper collie volt a társam, akivel többször is beválogattak a Francia Bajnokság indulói közé. Ezután találkoztam border colliemmal, Loch Macleoddal, aki egészen kivételes kutya. Vele öt alkalommal voltam a francia válogatott tagja ('98-ban Szlovéniában, '99-ben Németországban, 2000-ben Finnországban, 2001-ben Portugáliában és 2002-ben Németországban).

Mac volt az, akivel két egyéni világbajnoki címet nyertem (1999 és 2000), valamint egy csapatvilágbajnoki címet (2000) barátaim, Isabelle Déconninck (Joy), Karine Bouli (Hurane) és Patrick Servais (Magic) társaságában. Ehhez az eredménylistához hozzá kell tenni egy nagyon szép harmadik helyezést csapatban (2002), Patrick Servais-vel (Magic) és Olivier Adnys-szel (Onyx). Mac most már nyugdíjas, én pedig egy speciális magazin tanácsadója voltam, mielőtt kineveztek volna a 2004-es francia válogatott élére.

- És az utazások Mac-kal?

- A két egyéni világbajnoki cím után rengetegen hívtak a világ minden tájára. Ez olyan volt számomra, mint egy valóra vált gyerekkori álom... ráadásul a kutyámmal együtt. Számos különböző országban jártunk, mint pl. Japán, az Egyesült Államok, Finnország vagy a Dél-Afrikai Köztársaság, és minden alkalommal nagyszerűen éreztük magunkat. A Dél-afrikai Köztársaságban Mac-nak és nekem egy külön lakosztály állt rendelkezésünkre, saját úszómedencével: ez volt a csúcs! Teljes szívemből kívánom minden agilitysnek, hogy ehhez hasonló pillanatokat élhessenek át a szenvedélyüknek köszönhetően.

- A francia válogatottban eltöltött 5 év után hogyan fogadtad a kinevezésedet?

- Nagyon meghatódtam, amikor megtudtam a CNEA döntését, hiszen a francia válogatott régóta az én "agilitys családom", akivel együtt dicső napokat, de nehéz pillanatokat is megéltem; ezt minden bizonnyal nevezhetjük tapasztalatnak... Ennyi kiváló férfi után első nőként a francia válogatott csapatkapitányának lenni nem könnyű teher, de a nyilvánvaló nehézségek ellenére 2004 lesz mozgalmas karrierem csúcspontja.

- Mi a válogatási rendszered legfőbb újdonsága?

- Azt szeretném, ha a jelentkezés önkéntes lenne, így sokkal pontosabb képet kaphatunk azokról az emberekről, akiket érdekel a válogatottság. Minden A3-as jelentkezhet, illetve a legjobb A2-esek, akiknek szándékukban áll mielőbb felkerülni A3-ba. ráadásul arra kérek minden francia bírót, hogy jelezze nekem, amint ráakad egy kivételes teamre. Végül a CNEA számítógépes statisztikáit is át fogjuk tanulmányozni, hogy ellenőrizzük a teamek teljesítményének rendszerességét hosszú távon, illetve a nagy versenyeken elért eredményeit. Így biztos senki sem lesz elfelejtve...

- Miért kell minden jelentkezőnek 3 előválogató futamon részt vennie?

- Egyetlen verseny alapján nem lehet teljes képet alkotni az érdekelt teamekről. Elég, ha aznap valakinek pont rossz napja van, és már ki is esett. Azt szeretném, ha tényleg mindenkinek meglenne az esélye, hiszen idén mindenki tiszta lappal indul. Nem lesz semmiféle kivételezés. Tudom, hogy a 3 előválogató versenyen való részvétel mindenkinek megnöveli a költségeit (egyébként a miénket is...), de meg kell adni a módját, hogy valóban kivételes válogatottat állíthassunk össze.

- A sajtóközleményedben láttam, hogy két előválogató edzőtábort terveztél be. Nem túl megterhelő ez egy amúgy is zsúfolt időszakban (május-június)?

- Nem, éppen ez a lényeg: kihasználunk egy olyan időszakot, amikor a teamek nagy nyomásnak vannak kitéve, hogy képet alkossunk róluk, méghozzá két alkalommal, abból a megfontolásból, hogy még véletlenül se tévedjünk a végső választásnál. Meg aztán, két eséllyel mindenki jobban jár, mint eggyel, nem? ...

- Mi a célja a szeptember 18-19-re tervezett mini edzőtábornak ?

- Ennek az a célja, hogy pár nappal a nagy esemény előtt egyesítse és megszilárdítsa a csapatszellemet. Ez a tábor technikailag is könnyebb és ... kicsit más lesz. Nem vállalhatunk kockázatot a teamek egészségi állapotát illetően pár órával az Olaszországba indulás előtt. A tábor lehetővé fogja tenni, hogy a csapatot egy olyan szellemi állapotba hozzuk, ami nélkülözhetetlen a győzelemhez.

- Máris arról keringenek a hírek, hogy csak a border collie-k élvezik majd a kegyeidet a maxi válogatók során.

- Aki a keringő híreknek hisz, az nagyot téved. Még ha a border collie is az agility igazi Forma 1-ese, ez a kritérium egyáltalán nem fog elsőbbséget élvezni a válogatás során. Gondoljunk csak a francia fajták képviselőinek rendkívüli teljesítményére a világbajnokságokon: beauceron, briard... és ne felejtsük el, hogy 2003 egyéni világbajnoka... egy belga juhász ! A fajta nem számít, minden méretkategóriában csak az a fontos, hogy az ember a világ élvonalában legyen.

- Mit gondolsz a mini és a midi kategória színvonaláról?

- Liévin-ben nagy hatással voltak rám ezeknek a kategóriáknak a külföldi képviselői, különösen a kelet-európai országokból. Tényleg nagyot fejlődtek, most már rajtunk áll, hogy felgyorsítsuk a mieinket.

- Miért lett két segéded?

- Gilles Sentost és Marie-José Boudier először is régóta jó barátok, és klubjuk társasági életének fő mozgatórugói. Rájuk kell bíznom egy csomó, a válogatottal kapcsolatos hétköznapi feladatot, hogy én csak a lényeggel foglalkozhassak: felépíteni a válogatottakban a "győzni tudást". Gilles-t bíztam meg az adminisztratív (titkárság, sajtó, szponzorok, kapcsolattartás a CNEA-val) és a logisztikai teendőkkel (a jelentkezők adatainak archiválása, kapcsolattartás az előválogató futamok és az edzőtáborok szervezőivel); és informatikai tapasztalata miatt ő kommunikál az interneten keresztül vállalkozásunk minden résztvevőjével, amivel rengeteg időt tudunk nyerni. Marie-José-nak sokkal inkább technikai jellegű a feladata, ő segít nekem az edzőtáborokban, és ő is figyelemmel kíséri a versenyeken a team-eket; valamint az ő feladata lesz a válogatottakkal való, illetve a válogatottak közötti kapcsolattartás.

Más személyeket is felkérek az együttműködésre, mégpedig a sajtóval, a szponzorokkal való kommunikáció területein, az olaszországi tartózkodás megszervezésében, illetve a fizikai felkészítésben. Végül, ott vannak még a CNEA tagjai, a regionális képviselők és a bírók, akikkel nagyon jó és gyümölcsöző a kapcsolatunk, és ez értékes segítséget jelent nekünk.

- Mi a 2004-es francia válogatott szponzorainak jelentősége?

- A CNEA-val egyetértésben szerettük volna, ha működésünkben részt vesz néhány megbízható szponzor. Mindegyik szponzor kiegészíti az SCC költségvetését egy nem elhanyagolható összeggel. Ez lehetővé teszi többek között, hogy eljussunk az 5 előválogató futamra vagy a két előválogató edzőtáborba, melyek minden jelentkező team bekerülési esélyeit megsokszorozzák.

- Mi a végső célod ?

- A kínálkozó szuper emberi kalandon kívül, amely számtalan izgalmas találkozást fog lehetővé tenni Franciaország minden tájáról származó emberekkel, a valódi tét az, hogy igazi csapatszellemet hozzunk létre a francia válogatotton belül. Azt kívánom, hogy képviselőink egy dinamikus és egészséges agility művelői legyenek, amely majd feltör egész Franciaországban a junioroktól a veteránokig, és amelynek középpontjában a a szenvedély és a kutya tisztelete áll.

És végül, azt szeretném, ha Montichiariban felcsendülne a Marseillaise és újra megdobogtatná minden francia szívét!!
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)