Agility
Sportkutyázás
Az agility a mozgás költészete, a szlalom tanítása
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. október 31.

Sportkutyázás

Az ősz beköszöntével egyre többet gyakorolhatunk, nem kell hőgutától félteni kutyánkat.


 A hűvösebb időjárással azonban együtt jár a gyakoribb csapadék is, ilyenkor a zónás akadályokat (palló, hinta, palánk) illetve az asztalt ne használjuk, mert csúszóssá válva balesetveszélyesek!

Ha valaki éppen sorozatunk első részének megjelenésével egy időben ismerte és kedvelte meg ezt a sportágat, akkor most novemberre talán már végzetesen bele is szeretett az agility-be. Ilyenkor azonban még előfordulhat, hogy a kezdeti eredmények után - a kutyaesetleg már minden akadályt ismer és pontosan teljesít - a szlalom tanítása okozta látszólagos kudarcok nagymértékben csökkentik a lelkesedést.

A szlalom tanításának titka, bármilyen módszerrel is látunk neki, elsősorban a türelem! A kutyák egyéniségétől függően már a feladat lényegének felfogásához szükséges idő is egyénenként változik. A feladat tökéletes végrehajtásához pedig - mire kutyánk teljesen önállóan, villámgyorsan, tőlünk távolabb is hibátlanul  szlalomozik - lehet, hogy sok-sok hónapra, esetleg évekre van szükség. De a lényeg, hogy kutyánk igenis meg fogja tanulni ezt a feladatot is, akármilyen hihetetlennek tűnik is ez a tanítási folyamat elején.

Az egymástól 50-60 cm távolságban elhelyezkedő, 8, 10 vagy 12 rúdból álló szlalomot a kutyának úgy kell elkezdenie, hogy az első rúd tőle balra legyen. Temperamentumtól függően pórázon vagy póráz nélkül tanítsuk a szlalomot, jobb kezünkben labdával vagy jutalomfalattal csalogatva végig kutyánkat a rudak között. Robbanékony, heves kutyához két ember javasolt, ilyenkor a segítő tartja és irányítja a kutyát a pórázon, míg a gazdánál van a labda. később, ha a kutyanagyon a labdára figyel, azt tegyük zsebre és csak a szlalom végén, a sikeres végrehajtás után adjuk oda, míg a kutyát a rudak közé bemutatva illetve vezényszavakkal (pl. "bal", "jobb") irányítsuk. Mikor balra lép a rudak közé, térdünkkel is irányíthatjuk, de ennél a módszernél arra vigyázzunk, hogy versenyen véletlenül se érjünk a kutyához, mert az hibának számít.

Ajánlható és viszonylag olcsón beszerezhető/megcsináltatható módszer még a szlalomnál a terelők alkalmazása. Ilyenkor a haladás ívének megfelelően műanyag vagy igen vékony fémíveket illesztünk a rudakra. Az elsőt az első és a harmadik rúdra, a másodikat a második és negyedik rúdra, de már a másik oldalra, és így tovább. A kutyák hajlamosak átugrani a terelőket, de ha erről "lebeszéljük" őket, igen könnyen felfogják a szlalom lényegét, ha a terelőkbe beengedve hagyjuk, hogy önállóan fedezzék fel, hogyan juthatnak előre. Haladó kutyánál elég, ha csak a bejárathoz teszünk fel egy-két terelőt, hogy tőlünk távolabb is a helyes irányból kezdjék a szlalomot.

Nagyon fontos, hogy már kezdettől fogva váltott oldalon gyakoroljuk a szlalomot, tehát hol az egyik, hol a másik oldalon kísérjük a kutyát, mert ha csak az egyik változat rögzül benne, teljesen elölről kell kezdeni a feladat tanítását ahhoz, hogy a másik oldalon kísérve is végrehajtsa a szlalomot. Versenyen időveszteséget jelenthet, ha csak a kutya "egyoldalas" a szlalomban.

Kép és szöveg: Eifert Annanyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)