Spitzek és ősi típusú kutyák
Alaskan Klee Kai - a miniatűr husky
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2010. december 19.

A neve athabaska indián nyelven azt jelenti, hogy kicsi kutya. A spiccfélék családjába tartozik, tulajdonképpen az alaszkai és a szibériai husky kicsinyített változata. Külsejében tükrözi a husky északi varázsát, de nélkülözi a sokak számára terhes szánhúzó-tulajdonságokat.


A klee kai igen alkalmas kutyafajta mindazok számára, akik huskyt szeretnének tartani vagy tenyészteni, de nem kívánják megőrizni a husky munkatulajdonságait, és nem vágynak egyébre, mint egy szibériai husky külseju, engedelmes, kellemes és tetszeni vágyó kutyára. Az alaszkai klee kai funkciója és feladata nem több és nem kevesebb, mint bájos kis társasági kutyaként boldoggá tenni az embereket. A fajta a létrejöttét - sok más kutyafajtához hasonlóan - a véletlennek köszönheti.

 

A "szerelemgyerek"

Valamikor az 1970-es évek közepe táján Linda S. Spurlin a férjével rokonai meglátogatására Alaszkából Oklahomába  tazott. A farmon felfedezett egy mindössze 7-8 kg testsúlyú, szürke-fehér mintázatú kis husky szuka kutyát. A kis kutya a gazdái elmondása szerint egy alaszkai husky és egy ismeretlen fajtájú, kistestű kutya véletlen párosodásából született. A kutyaneve Curious ("furcsa") volt, és valóban kuriózumot jelentett. Az apró élőlény olyannyira kedves és helyes volt, hogy Linda elkérte őt a rokonoktól, és magával vitte Wasillába. később akárhová mentek, az emberek mindenhol körbeszeretgették a kedves kis kutyát. Ha bementek egy étterembe, sokszor azt tapasztalták, hogy az üres, mivel a személyzet teljes létszámában az ablakban állt, és az autóban ülő kutyájukban gyönyörködött. Linda elhatározta, hogy megpróbálja reprodukálni a kicsi csodát. Fairbanksben élő sógorától sikerült beszereznie egy hasonló méretű kis keveréket, amelyik ugyancsak egy "kikapós természetű" alaszkai huskytól származott. A sógor nem akart tenyészteni, Lindát pedig ellátta az egész életére szóló jó tanáccsal, amely szerint "tenyészd a legjobbakat, és tartsd meg a maradékot!"

A tenyésztés során Linda alaszkai huskyt és szibériai huskyt egyaránt használt, a testméret csökkentését pedig amerikai eszkimó kutyaés schipperke alkalmazásával érte el. Ügyelt arra, hogy a törpeség jelei nélkül csökkentse az utódok méretét. Problémát okozott számára a génkészlet szukössége, a túl kicsi (mindössze 30 kutyát számláló) állomány, ezért nagyon sok genetikai és orvosi vizsgálatot végeztetett. A wasillai állatorvosi klinika készségesen segített a vizsgálatok elvégzésében.

Az eredményt csak több mint tíz évvel később, 1988-ban publikálta. Egy barátja édesanyja, Eileen Gregory győzte meg a sok kétséggel küzdő Lindát arról, hogy a világnak szüksége van erre a kicsi kutyára. Linda végül az első jólsikerült miniatur huskyt 1987-ben adta el a barátjának, aki azt édesanyja, Eileen számára karácsonyi ajándékul vásárolta meg. Ettől kezdve elindult a "lavina". Sorra jöttek a levelek, a telefonhívások, turisták tucatjai zarándokoltak el Linda farmjára kutyát nézni és kutyát kérni. A mini-huskynak a klee kai nevet adták, a származás nyilvántartásával kapcsolatos papírmunka pedig egyre nagyobb lett. Mrs. Gregory felajánlotta a számítógépét az adatrögzítéshez. Minden egyes kölyköt gondos orvosi vizsgálatnak és méréseknek vetettek alá. A vevők többsége genetikailag egészséges kutyát akart venni, ezért többnyire együttmuködtek a tenyésztővel. Rendszeresen küldtek fotókat, vagy elhozták bemutatni a cseperedő kiskutyájukat, és az ivartalanítást is elvégeztették, ha Linda ezt tanácsolta.

Egy új fajta születése

1995-re az alaszkai klee kait az első jelentkezés alkalmával elismerte a Federation of International Canines (FIC, nemzetközi kutyaszövetség), az American Rare Breed Association (amerikai ritka kutyafajták szövetsége), a Canine Rarity Shows (kutyaritkaságok bemutatója), és természetesen az Alaszkai Klee Kai Association of America (AKKAOA, az amerikai alaszkai klee kai szövetség). 1997 január 1-én az új fajtát a The united Kennel klub (uKC), Amerika második legnagyobb tenyésztői szervezete is elismerte. Az uKC beleegyezett abba, hogy a szigorú tenyésztési szabályok betartásának garantálhatósága érdekében az első években csak az AKKAOA, mint fajtagazda tenyésztői klub által jegyzett törzskönyvű kutyákat regisztrálja. Azokat az egyedeket, amelyek nem kapták meg az AKKAOA tenyésztési engedélyét, a fajta érdekében ivartalanítani kellett. A tenyésztési tilalmat és az ivartalanítási előírást a kutyák adásvételi szerződései tartalmazták.

Linda S. Spurlin felelősséggel viseltetett az általa életre hívott fajta sorsáért. Miután a barátai segítségével megalkotta a klee kai standardleírását, több kritikát is kapott azoktól a kutyatulajdonosoktól, akiknek a kedvencét nem engedte továbbtenyészteni. Azzal vádolták, hogy megpróbál "Istent játszani". 1995-ben Linda úgy döntött, hogy abbahagyja a tenyésztést. Kilenc megmaradt klee kai kutyájával felült a repülőre, és elutazott Colorado államba, Mrs. Gregory kenneljébe. Közel két évtizednyi munka után, sok jó tanács, áldás és könnyek kíséretében az ő kezébe adta át megmaradt kutyáités a munkáját.

Linda a továbbiakban az AKKAOA vezetőségének tanácsadójaként dolgozott tovább. Rengeteg munkát jelentett a számára az 1990-ben megalapított AKKAOA szabályzatainak kidolgozása és az uKC által támasztott követelmények teljesítése. A 2000. évtől az uKC átvette a törzskönyvek vezetésének a feladatát az AKKAOA-tól. A fajta körültekintő tenyésztése érdekében az AKKAOA vezetősége az alapszabályában öt évből álló átmeneti időszakot határozott meg, amelynek idején az összes alaszkai klee kai-tulajdonos automatikusan és ingyenesen a fajtagazda tenyésztői klub, az AKKAOA tagja lehetett; ily módon szakértő szemek felügyelhették a tevékenységüket. Kivétel nélkül minden tenyészteni szándékozott állatot tenyészszemlének vetettek alá, és az uKC csak a hibamentes egyedeket volt hajlandó tenyésztésre alkalmasként regisztrálni. A későbbiekben pedig csak azok az utódok kaptak törzskönyvi bejegyzést, amelyeknek a szülei hibamentes egyedekként uKC regisztrációval rendelkeztek. 2002-ben az AKKAOA az uKC-ban "jövendőbeli tag" (provisional member) státuszt kapott, 2003-ban pedig teljes jogköru tag lett. ugyanebben az évben az AKKAOA a Kentucky állambeli Lexington városban megtartotta a fajta első uKC által hitelesített tenyészszemléjét. 2007. január elsején véget ért az alapítóállomány regisztrációja, és az uKC lezárta az alaszkai klee kai fajta törzskönyvét.

"Érezd a szeretet erejét!"

Bár az alaszkai klee kai szeret a ringben tetszelegni, Linda S. Spurlin a publikációiban azt hangsúlyozta, hogy az ember által létrehozott kutyafajták elsődleges célja nem a kiállításokon való fellépés, hanem az emberi élet gazdagabbá tétele. Napjainkban az alaszkai klee kai a gyógyíthatatlan betegek kórházaiban és az öregek otthonában terápiás kutyaként teljesíti hasznos küldetését, ezenfelül pedig az agility-játékok üdvözölt és sikeres kutyafajtája. Sok olyan ember is megvásárolja, akit elvarázsol a husky misztikus északi szépsége, de nem vállalja a vele együtt járó sportos életmódot és a megerősített kerítést. Az alaszkai klee kai megadja számukra az északi illúziót, miközben megmarad kellemes természetu, engedelmes és könnyen kezelhető társasági kutyának. Kedves természetével felmelegíti az emberek szívét, szeretetet ad, és szeretetet kap cserébe, de ő sem alkalmas minden ember számára. Ha az ember kutyát választ, ismernie kell a fajta jellemzőit, a saját lakáshelyzetét, életritmusát és a kutyaszámára nyújtható szabadidejét. Meg kell keresnie azt a kutyát, amelyet a kezdetektől a vég elérkezéséig teljes lélekkel képes szeretni és gondozni.

Jelenleg a világon mindössze 1500 alaszkai klee kait tartanak nyilván. Linda S. Spurlin az utolsó web-oldalán a következő üzenetet hagyta hátra a kutyás utókorra:

"Kívánom, hogy érintse meg a szíveteket sok-sok kutyamancs, és amikor a legnagyobb szükségét érzitek, kapjatok forró, nedves kutyapuszikat az arcotokra és a kezeitekre. Borítsa kutyaszőr a heverőtöket, és örvendjen a szívetek, amikor hazaérkezve a kutyátok hangosan üdvözöl benneteket a kapuban. Az életben elérhető összes kapcsolat közül a kutyátok fog mindig a legjobban szeretni titeket, és ő kéri majd a legkevesebbet cserébe."

Verla Zsófia

Felhasznált irodalom:

http://www.alaskankleekai.com/spurlin , Alaskan Klee Kai Association of America, Inc.

Fotók:

http://www.anernerk.org/

http://www.Southpackkennels.com/i/

http://www.itsmysite.com/comptonsakk/

http://www.delmarkleekai.com/

http://www.lionslair.com/blogpics/mdogs/dogs-Pages/
Az alaszkai klee kai standardleírása

Hivatalos uKC tenyésztési standard, 2002. szeptember 1. (a szerző által jelentősen lerövidítve)

Az alaszkai klee kai az alaszkai husky kicsinyített változata, megjelenése tükrözi az északi származását. A fajta legmeghatározóbb külső jellemzője az arcon látható, kontrasztosan jól kifejezett maszk. Az alaszkai klee kai igen kíváncsi, intelligens, tevékeny, fürge és gyors. Lojalitása és ébersége kiváló jelzőkutyává teszi, kicsi teste ellenére uralja a területét. A családtagokkal barátságos, de idegenekkel szemben és a szokatlan szituációkban óvatos.

A fej tiszta és ráncmentes, a testtel arányos. A stop mérsékelt. A koponya és a pofa az orr irányában keskenyedik, széles alapú éket formázva. A pofa hossza a stoptól az orrig egyenlő vagy kissé rövidebb, mint a nyakszirttől a stopig mért távolság. Az állkapocs erős, de nem kiugró. Az ajkak szorosan zártak és feketék. A fogak jól záródnak, a harapás ollós. Az orr kívánatosan fekete, a rózsaszín csíkos "hó-orr" megengedett. A szemek középméretűek, ferdén elhelyezettek és tetszőleges színűek. A legkívánatosabb a mandulavágású szem; az ovális és a kerek szemek ebben a preferencia-sorrendben elfogadhatók. A szemek feketén szegélyezettek. A vörös-fehér mintázatú állatok esetében megengedett a májszínu szemhéj, a májszínu ajak, és elfogadható a májszínu orr is. A fülek hegyesek, erősen felállóak és előre irányulnak, háromszög alakúak, a fejhez képest arányaikban nagyok, szőrrel gazdagon borítottak. A fülek csúcsa kissé lekerekített. A nyak közepesen hosszú, hajlott, álló helyzetben büszkén feltartott, ügető mozgásnál enyhén előrenyúlik.

A vállak enyhén hátratűzöttek. A lapockacsont a felkarral mintegy 110 fokos szöget alkot, a vállcsont és a felkar kb. egyforma hosszúságú. Elölről nézve a mellső végtagok egyenesek, párhuzamosak, enyhén távol állóak. A könyökök a testtel párhuzamos síkban vannak, sem túl távol, sem pedig túl közel nincsenek a testhez. A hátvonal a martól a farok tövéig mérve kissé hosszabb, mint a marmagasság. A hát felső vonala a martól a kissé felhúzott ágyékig vízszintes, a far enyhén csapott. Oldalról nézve a mellkas legalacsonyabb pontja közvetlenül a mellső végtagok mögé esik.

A hátsó végtagok párhuzamosak, enyhén távol állóak és a jól szögelltek. A csánk jól leereszkedik, és a talajra merőleges. A talpak párnázottak, a lábujjak és a talppárnák között szőrösek. A talppárnák közötti szőrzet trimmelhető, a farkaskörmöket el kell távolítani. A farok jól bundázott, és közvetlenül a felső hátvonal alatt illeszkedik. Kívánatos a lazán kunkorodó farok, amely a hát közepe vagy a test egyik oldala felé hajlik. Pihenő helyzetben vagy ismeretlen szituációban a farok leereszkedhet, de figyeléskor vagy mozgásban felkunkorodik.

A szőrzet kétrétegű, és megfelelő hosszúságú ahhoz, hogy emlékeztessen az alaszkai husky szőrzetére. Sohasem annyira hosszú, hogy elfedje a kutyatestének kontúrjait. A nyak jól bundázott, a farok szőrzete az alapjánál és az alsó részén hosszabb. Az aljszőrzet lágy és suru, megfelelő hosszúságú. A külső fedőszőrzet egyenes, nem túl durva és nem túl lágy. Az aljszőrzet hiánya a vedlés időszakában normális. A szőrzet trimmelése a talppárnák szőrzetének kivételével tilos.

Minden szín megengedett. A fajta leggyakoribb színezete a fekete-fehér, a szürke-fehér, ezeken felül kevés vörös-fehér egyed is létezik. Az arc maszkja kifejezett és tisztán látható. A legkívánatosabb maszk sötét színezetu, lehúzódik a szemek alá és az orrnyeregre. A szemek alatti sötétebb szín a pofa feléig terjed. Az arcon a szemek külső sarkáig és a fülek alapjáig terjedő vonalban, az arc két oldalán lefelé, az áll alatt és a toroknál kontrasztos, világosabb szín látható. A következő rajzolatok nagyon kívánatosak, de nem jelentenek követelményt: világos foltok a szemek felett, világos csillag a koponya és a stop közepén, lefelé húzódó sötét csík az arc közepén, sötét színezet a szemek alatt, és sötét szín a farok csúcsán.

Az alaszkai klee kai kicsi vagy maximum közepes méretű kutya, nem kelthet sem túl erős, sem pedig túl vékony benyomást. A súly a testmagassággal arányos. A marmagasságok a következők: toy változat: max. 33 cm, mini változat: 33-38 cm-ig; standard változat: 38-43 cm-ig. A 43 cm marmagasság feletti egyedek száma elenyésző. Északi származásának megfelelően az alaszkai klee kai lágy, könnyed és határozott léptekkel mozog. A show-ringben laza pórázon, mérsékelten gyors ügetésben kell haladnia, bemutatva az első testtáj jó talajfogását és a hátsó testtáj lendületét. Sétakor, elölnézetből az alaszkai klee kai nem halad egy nyomon, de ha a sebesség megnő, a lábak fokozatosan befelé irányulnak, a talpak pedig a test alsó középvonala alatt egy vonalban mozognak. Az első és a hátulsó végtagok egyenesen előrelendülnek, eközben sem a könyökök, sem pedig a térdek nem fordulnak kifelé. Járás közben a hátvonal szintben marad.

Tenyésztésből kizáró hibát jelent az egy- vagy kétoldali rejtettheréjuség, az agresszivitás vagy a túlzott félénkség, az alul- vagy felülharapás, a ferde száj, a lelógó vagy kicsi fülek, a túl rövid farok, az arcmaszk hiánya, a mintázat nélküli szőrzet, az albinizmus és a 44,5 cm feletti marmagasság. A fajta genetikailag alapvetően egészséges, a kisebb testu egyedekben néha előfordul a térdkalács kificamodása. A katarakta (szürkehályog) igen ritka, de időnként előfordul a pajzsmirigy megbetegedése és a rejtettheréjuség. Az FVII DNS-teszt biztosítja, hogy minden lehetséges genetikai betegséget kiküszöbölhessünk a fajta tenyésztésekor.
HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)