A kutyáról általában
Az első magyar kutyás bélyegsorozat
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Tóth Zsigmond  |  2013. május 06.

Az első magyar kutyás bélyegsorozat

A Magyar Posta először 1956-ban vállalkozott arra, hogy kutyákat ábrázoló bélyegeket adjon ki, melyek, ha nem is szánt szándékkal, de jól tükrözték az akkori politikai, társadalmi változásokat is.


 

Az ezt megelőző években elsősorban az agitációs propagandacélokat szolgálták a Magyar Népköztársaság bélyegei. '56-ra viszont már nemcsak az ötéves tervről, a traktoros nőről, az elektromuszerésznőről, a villanyhegesztőről és a vidám, olvasó munkásról jelentek meg ábrázolások - a merev szuklátókörűség oldódni látszott. A nyomdatechnika fejlődésével is magyarázható, hogy úgynevezett ofszet- és réznyomással készültek ezek a különösen igényes megmunkálású kutyás alkotások.

A sorozat fele háromszög alakú bélyegből áll, melyet úgy forgalmaztak, hogy egy-egy ívre a megszokott méretű bélyegek dupláját nyomták. Azért is választották a kutyás témát, mert ekkoriban nagyon sok magyar bélyeg került ki nyugatra is, ahol a magyar ebek iránt megnövekedett a kereslet. Ekkoriban már az országnak egyik ritka, értékes nyugati devizát termelő bevételi forrásaként kezdett kibontakozni a hazai őshonos fajták kölykeinek exportja. Hazánk így reklámcélból is hozott forgalomba ilyen bélyegeket, de nem volt elhanyagolható az a haszon sem, amit a kutyabarátok egy-egy bélyeg megvásárlásával a magyar államnak hajtottak, hiszen maga a bélyeg előállítása a névértéknek csak töredéke volt, s aki postatisztán megőrizte, lényegében országának nyújtott támogatást, hitelt.

Hogy milyen népszerűségnek örvendett ez a nyolc forint névértékű sorozat, arra jellemző, hogy csupán 1956. március 17. és 31. között árusították a postahivatalokban, de ezalatt a két hét alatt közel félmillió fogazott, és 3500 vágott sorozat kelt el. A tömegek erre az időre ki voltak éhezve a mindennapok nehézségeit feledtető kikapcsolódásra, így a bélyeggyűjtők tábora napról napra gyarapodott. A hirtelen megnövekedett kereslettel is magyarázható, hogy a rohammunkával nyomtatott bélyegsorozat egyforintosán, ahol a vizsla a szájában vadat tart, a nyomdából néhány példány "tarajos récével", hibásan került forgalomba. Ma viszont ezek a bélyegek igazi ritkaságnak számítanak, s a gyűjtők szemében komoly értékkel bírnak. A Magyarországi kutyafajták c. bélyegsorozatban az erdélyi kopó és a magyar agár - az ide is beszivárgó politikai nyomás miatt - nem jelenhetett meg, a mudi létét pedig többen megkérdőjelezték.

Puli (40 fillér):

Az 1950-es években is a legismertebb magyar terelőkutya volt, melynek szervezett tenyésztése ekkoriban már közel harminc éve zajlott, de az akkori visszaemlékezések szerint a munka- és a küllemvonalak még nem váltak el élesen egymástól.

Csordát terelő Puli (50 fillér):

Az országban még ezrével éltek olyan pulik, melyekről gazdájuk így vallott: "azér' van, hogy szógájjon". Ugyanakkor kertvárosi környezetben is többen tartották már, ám a fajta igazi városiasodására még egy évtizedet várni kellett.

Pumi (60 fillér):

Hosszú szőrű rokonához képest ezekben az években szinte ismeretlen volt, elkerülte a kynológia iránt érdeklődők legtöbbjét, így megmaradt munkakutyának a nyáj mellett, a pásztorok hűséges társaként. A fajta legtöbb egyede napjainkra is megőrizte belső értékeit: rendkívül határozott, gyors, mindenre figyel, ami körülötte történik, ezért is állandó elfoglaltságra van szüksége.

Vizsla (80 fillér):

A vadászkutyák között a vizslák különleges, előkelő helyet foglalnak el minden nemzet értékrendjében. Azt mondják, hogy ezek az állatok egyesítik az összes többi vadászkutyajó tulajdonságait, így akár helyettesíthetik azokat. Nyilván van ebben némi túlzás, de tény, hogy a magyar vizsla, ha kell, gyors, mint a villám, ha a helyzet úgy kívánja, megfontolt.

Vizsla, szájában vaddal (1 Ft):

Nemzeti vizslánk kiváló apportírozó hírében állt, messze földön keresték ezeket a kiváló munkabírású állatokat. De nemcsak külföldön, hanem hazánkban is már akkor nagy közkedveltségnek örvendett, hiszen nemcsak a vadászaton áll helyt, hanem hobbikutyaként, a vidéki udvarokon és társként, a városi lakásokban egyaránt. Érdemes összehasonlítani napjaink ideálisnak tartott vizsláját a fél évszázaddal ezelőttivel. Az akkoriak sokkal izmoltabbak, csontosabbak, robosztusabbak voltak XXI. századi társaiknál.

Kuvasz (1 Ft 20 fillér):

A legtöbb kynológus szerint a kunokkal érkezett hazánkba. Amikor ezeket a bélyegeket kiadták, olykor-olykor még előfordultak az alföldi tanyákon ordas változatú egyedei is. Ebben az időben némelyek támogatták, hogy a német juhászkutyák munkáját ezzel a kutyafajtával végeztessék el, mivel képességei legalább olyan jók, mint a német rokonéi.

Kuvasz (1 Ft 50 fillér):

Az 1950-es évek második felére hazánkban a rideg pásztorkodás már szinte teljesen megszűnt, a tanyák száma a téeszesítés, illetve a tulajdonviszonyok megváltozása miatt nagymértékben csökkent, ezért ezeknek az őrzőkutyáknak a feladata is átalakult. Az állattartó telepek őrzése mellett egyre több kuvasz került a városokba, ahol őrkutyaként szolgáltak.

Komondor (2 Ft):

A XX. század közepére már széles körben megszilárdult az emberek tudatában a Kuvasz és a komondor közötti különbség. Az igazsághoz tartozik, hogy több évszázadon keresztül nem vált el élesen a két fajta, s mivel a pásztorok tavasszal megnyírták a komondorokat, azokat könnyen össze lehetett téveszteni a kuvasszal. Sajnos a II. világháború alatt és az azt követő gazdasági nehézségek hatására komondorállományunk, akárcsak az 1920-as években, vészesen lecsökkent. Míg a háborút megelőzően több jó minőségű állat került ki nyugat-európába, azok, amelyek átvészelték a világégést, az '50-es évekre kiöregedtek. Ezért szükség volt arra, hogy hazánk elzártsága ellenére is próbáljanak vérfrissítés céljából minél több értékes tenyészállatot vásárolni.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)