Terrierek
Kerry blue terrier
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Szentivánszky Viktor  |  2011. augusztus 03.

Kerry blue terrier

Írországban a terrierek tenyésztése megteremtette a lehetőséget a szegényebb rétegeknek is, hogy kutyát tartsanak. A fajta történetének kezdetén, az ebek feladata gyakorlatias volt, vadásztak velük vagy patkányirtást vártak el tőlük.


Írországban a nemesek jól ismert kutyája az ír farkaskutya volt. A hatalmas termetű jószágok tartása a szegényebbek számára elérhetetlen volt. Mellettük megjelentek azok a kutyák, amelyeket nem luxusból, hanem terelőnek, házőrzőnek, vadásznak vagy éppen a társaság kedvéért tenyésztettek.

Az 1840-es években a nagy éhínség alatt az ír lakosság száma drasztikusan csökkent. A nehéz anyagi körülmények között, sokan csak a kisebb testű kutyák fenntartását tudták megengedni maguknak.

A terrierek tenyésztése minden szempontból találkozott az emberek szükségleteivel. A kerry blue terrierek az egyik legrégebben kialakult terrierfélék. őseik a puhaszőrű (soft-coated wheaten) búzaszínű terrierek lehettek. A kerry blue terrierek korai típusai Írország déli és nyugatividékein farmerkutyák voltak, birkát, marhát őriztek. Verekedtek a rókával és borzzal, irtották a rágcsálókat a ház körül.

A fajta támogatója, Michael Collins ír nemes sokat tett a kiállítások szervezéséért. Ő maga is ír kék terriereket állított ki. 1916-ban jelentek meg először a kerry blue terrierek a kutyakiállításon, majd 1920 októberében már elég nagy visszhangot kapott az Ír Kék Terrier Show megrendezése.

Az Ír Parlament (The Dail Eireann) az ír szabadságharcot (1919-1921) követően létrehozta az új államot, elszakadt Nagy-Britanniától. Michael Collins jelentős politikai szerepet játszott, az ő kerry bluekat népszerűsítő munkájának köszönhetően az ír kék terrierek az ország szimbólumává, nemzeti kutyájává váltak, bár ennek írásos megerősítésére végül nem került sor.  1922-ben a Dublin Irish blue klub tagjai megalakították az Ír Kennel klubot, ami először 1922 március 17-én, Szent Patrick napján szervezett kiállítást.  1924-ben az Ír Kennel klub által regisztrált kutyák több, mint 25 %-a kerry blue terrier volt.

Írország északi része Nagy-Britannia tagja maradt. A Brit szárazföldi haderő Királyi Ír Regimentje hivatalosan az ír farkaskutyát választotta kabalaállatnak. Ez a tény viszonylag nagy visszhangot kapott és széles körben ismertté vált. Így sok esetben az európaiak valamennyi ír nemzeti kutyájának elsősorban az ír farkaskutyát tartják, és megfeledkeznek az önálló Írország kerry blue terrierjéről. 

Eredete:

A kerry blue terrierek eredete ködbe vész, a fajtatenyésztés pontos idejét a már említett okok miatt nem lehet meghatározni. Az ír nemesek hűséges vadásztársai lettek az ír farkaskutyák, a szegények és a földművesek, pedig a kerry blue terrierekkel vadorzóként járták az erdőket.

1800 előtt hasonlóan az ír terrierekhez a kerry blue terrierekről nem találunk irodalmi feljegyzést, de néhány legendából értesülhetünk róluk.

Egy romantikus történet szerint az 1700-as években a Tralee-öbölben elsüllyedt egy orosz hajó, amelyről egy orosz kék eb a partra úszott. A kutya kölykeiből alakult ki a ma ismert kerry blue terrier. Egy másik legenda úgy tartja, hogy a spanyol Armada elsüllyedésekor, 1588-ban úsztak partra a kerry blue terrier ősei.

Egy évszázaddal ezelőtt a dublini H. D. Richardson még nem említette meg a fajták között az ír terriert, a simaszőrű búzaszínű terriert és a kerry blue terriert sem. utalt azonban egy harlequin terrierre, amelyik kékes árnyalatú bundát viselt, sötétebb árnyalatú folttal, gyakran vörösesbarna pofával vagy lábakkal. A leírás a kerry blue terrierre illik a leginkább.

Arthur M. Hillery szintén úgy véli, hogy a harlequin terrier azonos a kerry blue terrierrel. Ez valószínűsíthetően igaz, mivel az első írországi kutyakiállításon különféle magasságú (40 cm-51 cm) kutyák indultak ugyanabban az osztályban.

A szelektív tenyésztés révén jöhetett létre a kívánt szín és az egységes magasság. A terelő és munkakutya kerry blue terrierek ellenálló, hűséges ebek voltak, mindazt egyesítették magukban, amire egy ír gazdálkodónak szüksége volt. A kerry bluek Anglia, Írország, Kanada és USA szerte elterjedtek. Az európai kontinensen is elég ismertek, de kevésbé tartott kutyák.

A Brehon törvényekben - amelyek az V. századra tehetők -, már találunk néhány részletet a kutyatartásra, tenyésztésre és kutyaellátására vonatkozóan. Ma a kerry blue terrierek száma sohasem látott mértékben növekszik Írországban. A Kerry-hegységben, a Killarney-tó környékén mindig is a legnagyobb számú populáció élt.

A kerry blue terrierek Angliában először1922-ben, a Cruft's Shown jelentek meg, majd ugyanebben az évben, a Westminster Kennel Club Shown négy kerry blue volt kiállítva a vegyes osztályban. 1924-ben az Amerikai Kennel klub is elismerte a fajtát.

Írországban trimmelés nélkül állították ki a kutyákat, majd Angliában, később Kanadában már a külsőre is adni kellett, így jelent meg a kerry blue terrier ma is ismert formája.

A kerry blue terrier jellemvonásai:

Büszke, makacs, bátor, kitartó, nagyon intelligens, kíváncsi, idomítható, lelkes, energikus, játékos, jó humorú, szenvedélyes és lojális fajta. Családi kutya, szereti a gyerekeket. Jól integrálódik a család életébe, hozzászokik, ha a gazdái napközben távol vannak. Mozgékonysága miatt azonban szüksége van a nagy sétákra és futásra.

A kerry blue terrier külseje:

A feje hosszúkás, dús szőrzet van rajta, a kutya V-alakú füleket visel. A szemei sötét színűek és kifejezők, az orra fekete, a nyaka enyhén hosszú, a mellkasa mély, a teste izmos, a háta közepes hosszúságú, a farka hosszú. A bundája selymesen lágy, tömött és hullámos. A színe szürkéskéktől ezüstös árnyalatig terjed. A kölykök kékes fekete bundával születnek, majd a színük világosodik. 18 hónapos korig megengedett a fekete és a vörösesbarna tónusok megjelenése. A kutyaa végleges szín árnyalatot 18 hónapos korára vagy még később, esetenként 2-3 éves korára éri el, bár a standard szerint a 18. hónap a korhatár.   

A világosodási időszak végén a kék különböző árnyalatai az elfogadottak fekete jegyekkel, vagy nélküle. A kutyák súlya 15-18 kg, a magasság is pontosan előírt: kanoknál 45,5 - 49,5 cm, szukáknál 44,5 - 48   cm.

 nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)