Őrző védők, schnauzerek, molosszerek
Leonbergi FCI 145
Németország
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2011. január 12.

Leonbergi FCI 145

A leonbergi fajta megteremtője Leonberg város tanácsosa, Heinrich Essig (1808-1889). Essig nagy állatbarát volt, és meg volt győződve róla, hogy városának neve összefügg az oroszlán (leo) szóval, ezért tudatosan oroszlánszerű kutyát akart kitenyészteni.


Nagy testű parasztkutyákat és újfndlandikat használt célja eléréséhez. Mai kifejezéssel élve, akár kutyagyárosnak is nevezhetnénk, hiszen évente kb. 300 ebet tenyésztett és adott el, hogy fedezni tudja az új fajta kialakításához szükséges költségeket. A legenda szerint Essig először egy landseer szukát fedeztetett egy hosszúszőrű bernáthegyivel, majd a tőlük származó utódokat ismét bernáthegyivel, majd később pireneusi hegyikutyával keresztezte. A leonbergi név 1846-ban bukkan fel először. Bár számos híresség tartott leonbergit, például a legendás Sissi császárné, III. Napóleon, VII. Edward angol király, Garibaldi és Richard Wagner, Essig halála után megtorpant a tenyésztés. Az 1895-ben alapított fajtaklub némi fellendülést hozott, elkészítették a hivatalos fajtaleírást is, de az első világháború szinte kipusztította az állományt, akárcsak a második. Ma már biztosított a fajta fennmaradása, a leonbergi sok országban kedvelt családi kutya.

Leonbergi standard (FCI 145)

Általános megjelenés: Eredeti felhasználásának megfelelően a leonbergi nagyon nagy, erős, izmos, ám mégis elegáns kutya. Harmonikus testfelépítés és öntudatos nyugalom, ám mindazonáltal élénk temperamentum jellemzi. Különösen a kanok hatalmasak és erőteljesek.
Arányok: A marmagasság és törzshosszúság aránya 9:10. A mellkas mélység megközelíti a marmagasság felét.
Magatartás és karakter (wesen): Mint családi kutya, a mai lakás- és életviszonyok között kellemes társ, melyet nehézség nélkül bárhová magunkkal vihetünk, és kifejezetten gyermekszerető. Sem nem félénk, sem nem agresszív.
Mint kísérőkutyakellemes, engedelmes és rettenthetetlen társ, minden élethelyzetben. A kívánatos wesenhez tartozik különösen

az önbizalom és szuverén higgadtság
közepes temperamentum (többek között a játékösztön is)
alárendeltségre való hajlam
jó tanulási képesség és emlékezet
zajokkal szembeni érzéketlenség
Fej: Egészében tekintve mélyebb, mint amilyen széles és inkább hosszan elnyújtott, mint tömzsi. A fang aránya a koponyatetőhöz 1:1. A bőr mindenütt feszes, nincsenek homlokráncok.
Fejarányok: Oldalról és elölről nézve kevéssé domború, a törzsnek és a végtagoknak megfelelően erős, de nem nehéz. Hátsó része nem lényegesebben szélesebb, mint a szemeknél.
Stop: Világosan felismerhető, de csak mértékletesen kidolgozott.
Orr: Fekete.
Fang: Inkább hosszú, sosem hegyesen végződő, az orrhát egyenletesen széles, sosem besüllyedő, inkább enyhén domború.
Ajkak: Feszesek, feketék. A szájzug zárt.
Állkapocs/fogazat: Erőteljes állkapocs tökéletes, szabályos és teljes ollós harapással, a felső fogsor hézag nélkül zárul az alsóra, a fogak függőlegesen állnak. Követelmény a 42 egészséges, a fogképletnek megfelelő fog, az M3 hiánya és a tétreharapás megengedett
Pofa: Csak kevésbé szélesedő.
Szemek: Színük a világosbarnától a sötétbarnáig terjed, utóbbi a kívánatos. Oválisak, sem nem mélyen ülők, sem nem kidülledők, egymáshoz nem túl közel helyezkednek el, de nem is túl távol. A szemhéjak feszesek, a kötőszövet nem látható, nem vöröses színű.
Fülek: Magasan és nem túl hátul tűzöttek, lelógóak, közép nagyok, feszesek, húsosak, szépen lekerekített végekkel, dús szőrzettel borítottak.
Nyak: Lágy ívben, törés nélkül megy át a nyakba, a torokbőr nem laza vagy lebernyeges.
Mar: Kidolgozott, kifejezett, különösen a kanoknál.
Hát: Feszes, egyenes, széles.
Ágyék: Széles, erős, jól izmolt.
Far: Széles, viszonylag hosszú, lágyan lekerekített, folyamatosan megy át a farktőbe, nem túlnőtt.
Mellkas: Széles, mély, legalább könyékig érő, nem túl hordó alakú.
Alsó vonal: Csak enyhén felhúzott.
Farok: Nagyon dús szőrrel borított, állásban egyenesen lelógó, mozgásban csak enyhén ívelt és lehetőleg nem a hátvonal meghosszabbításában, felül hordott. A csánk alá ér.
Végtagok: Nagyon erősek, különösen a kanoknál.
Mellső rész Mellső végtagok: Egyenesek, párhuzamosak és nem szuken állóak.
Lapocka/felkar: Hosszú, ferdén elhelyezkedő, egymással nem túl tompa szöget képeznek, jól izmolt.
Lábközép: erős, szilárd, elölről nézve egyenes, oldalról nézve közel függőleges.
Mancsok: Egyenes állásúak, sem kifelé, sem befelé nem fordulnak, gömbölydedek, zártak. A lábujjak jól íveltek, a talppárnák feketék.
Hátulsó rész
Hátulsó végtagok: Hátulról nézve párhuzamos állásúak, nem túl szukek. A csánkok és a mancsok sem kifelé, sem befelé nem fordulnak. A farkaskörmöket el kell távolítani.
Medence: Ferdén fekvő.
Comb: Meglehetősen hosszú, ferdén elhelyezkedő, erősen izmolt. A comb és a lábszár határozott szöget képez.
Csánkízület: erős, határozott szögelés a lábszár és a lábközép között.
Mancsok: Egyenesen állóak, csak kissé hosszúkásak, a lábujjak íveltek, a talppárnák feketék.
Jármód: Térölelő, egyenletes mozgás minden jármódban, határozott előrelépés és jó lendület. Lépésben és ügetésben, elölről és hátulról nézve, egyenes vonalú végtagvezetés.
Szőrzet: A közepesen puhától a durváig terjed, bőségesen hosszú, testhez simuló, választék nélkül. A jó aljszőrzet ellenére a test körvonalai mindenhol felismerhetőek. Sima, a gyengén hullámos megengedett, a nyaknál és a mellkasnál - különösen a kanoknál - sörényt képez. A mellső végtagok határozottan szőrözöttek, a hátsó végtagokon kifejezett gatya.
Szín: Oroszlán sárga, vörös, vörösesbarna, még a homokszín is (fakó sárga, krémszínű) és ezek minden kombinációja, mindenkor fekete maszkkal. Fekete szőrvég megengedett, mindazonáltal a fekete nem lehet meghatározó a kutyaalapszínére nézve. A fekete szín túlzott hangsúlyossága hátrányként értékelendő. Az alapszín kivilágosodásai a farok alsó részén, a nyaki fodornál, a mellső végtagok zászlóin és a gatyán nem lehetnek olyan határozottak, hogy az alapszínnel való harmóniát zavarnák. Kis fehér mellfolt vagy vékony mellcsík és fehér szőr a lábujjakon tolerált. A maszknak a szem a vonaláig kell terjednie, jól felismerhetően. Hiba a tört vagy árnyékolt maszk, a maszk hiánya a tenyésztésből kizáró ok.
Marmagasság: Kanok 72-80 cm, ajánlott középmérték 76 cm. szukák 65-70 cm, ajánlott középérték 70 cm.
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden csekély eltérés hiányosságnak, minden határozott eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg, és figyelembe kell venni, hogy mennyiben érinti a lényeges dolgokat (elsősorban magatartást, típust, harmóniát és mozgást).
Tenyésztésből kizáró hibák:
gyáva és agresszív kutyák
kifejezett pontyhát, erősen süllyedt hát, a mellső mancsok extrém kicsavarodása, teljesen elégtelen szögellés a vállnál, könyöknél, térdnél vagy csánknál
kevesebb fog (kivéve M3), előre- vagy hátraharapás, egyéb harapáshibák
erősen gyűrűs farok vagy túl magas gyűrűs farok
göndör vagy erősen hullámos szőrzet; színhibák (barna, barna orral és barna talppárnákkal, fekete-cser, fekete, ezüst, vadszín)
a maszk teljes hiánya
barna orrtükör, barna talppárnák
nagyon erős pigmenthiány az ajkakon
szemek barna rész nélkül
túl sok fehér (a lábujjaktól a lábközépig terjedő, tenyérnyinél nagyobb mellfolt, fehér más helyeken)
entrópium, ektrópium
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.nyitókép: archív

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)